06/09/2019 06/09/2019 Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί ο πρ. του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων κ. Ηρακλής Ρεράκης, ο γεν. Γραμματέας κ. Παναγιώτης Τσαγκάρης και ο Ταμίας κ. Λέων Μπρανγκ.   “Σήμερα βρεθήκαμε με τους εκπροσώπους της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, για να συζητήσουμε για διάφορα θέματα και να ευχηθούμε για...
06 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:44
Τελευταία ενημέρωση: 06/09/2019 - 12:00

Αρχιεπ. Αθηνών στο Προεδρείο της ΠΕΘ: “Ανοικτά θέματα με πολιτεία. Έχουμε μπροστά μας μεγάλο αγώνα” – Με «φάκελο σπουδών» και φέτος τα θρησκευτικά

Διαδώστε:
Αρχιεπ. Αθηνών στο Προεδρείο της ΠΕΘ: “Ανοικτά θέματα με πολιτεία. Έχουμε μπροστά μας μεγάλο αγώνα”  – Με «φάκελο σπουδών» και φέτος τα θρησκευτικά

Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί ο πρ. του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων κ. Ηρακλής Ρεράκης, ο γεν. Γραμματέας κ. Παναγιώτης Τσαγκάρης και ο Ταμίας κ. Λέων Μπρανγκ.

 

“Σήμερα βρεθήκαμε με τους εκπροσώπους της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, για να συζητήσουμε για διάφορα θέματα και να ευχηθούμε για τη νέα χρονιά που αρχίζει” δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε ότι “υπάρχουν ακόμα θέματα που έχουν αιχμές που θέλουν συζήτηση, αλλά έχουμε όρεξη όλοι μαζί να αγωνιστούμε να ξεπεραστούν οι διάφορες δυσκολίες”.

“Αυτή η συνάντηση ήταν συνάντηση ευχών, συνάντηση επικοινωνίας για τα διάφορα προβλήματα και δώσαμε ένα ραντεβού μετά από ένα μήνα να ξαναβρεθούμε για να εξετάσουμε τις καινούργιες καταστάσεις, τα καινούργια προβλήματα που έχουν σχέση με τα σχολεία, με τη Δικαιοσύνη και με την πολιτεία” υπογράμμισε ο Μακαριώτατος υπογραμμίζοντας ότι “έχουμε μπροστά μας έναν μεγάλο αγώνα που θα προσπαθήσουμε με ειρήνη με γαλήνιο τρόπο να φέρουμε καλή ατμόσφαιρα στα παιδιά μας στα σχολεία”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΘ, κ. Ηρακλής Ρεράκης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη συνάντηση και τόνισε: “Υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα, αλλά με τη δική του βοήθεια και συμβολή νομίζω ότι θα λυθούν. Και για το μάθημα των Θρησκευτικών όπου ο Μακαριώτατος ως γνωστόν ζητάει να έχει ορθόδοξο προσανατολισμό” Υπενθύμισε επίσης, ότι αναμένονται οι νέες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για αυτό το θέμα, επαναλαμβάνοντας ότι στην νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα “θα συζητήσουμε και να δούμε τι θα κάνουμε όλοι μαζί ενωμένοι”.

Η συνάντηση αυτή έγινε στον απόηχο της εγκυκλίου που κυκλοφόρησε το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την οποία οι μαθητές και φέτος θα διδαχθούν το μάθημα των θρησκευτικών με “φακέλους σπουδών” δηλαδή με την “ύλη” των δύο προηγούμενων υπουργών Παιδείας κ. Φίλη και Γαβρόγλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Δημοτικό Σχολείο για το έτος 2019-2020, ισχύουν η ύλη και οι οδηγίες διδασκαλίας, όπως έχουν οριστεί για το σχολικό έτος 2017-2018, σύμφωνα με το Φ.20/159400/174934/Δ1/18-10-2017 έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ. («Διδακτέα ύλη και Οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων των Κοινωνικών Επιστημών στο Δημοτικό Σχολείο, για το σχολικό έτος 2017-18»).

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας «παγώνει» προς το παρόν την αξίωση της ΕλΕΔΑ και της Ένωσης Αθέων να σταματήσει άμεσα να αναγράφει σε σχολικά έγγραφα στοιχεία ιθαγένειας και καταγωγής των μαθητών, καθώς και το θρήσκευμά τους από τα απολυτήρια, όπως και ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πρακτική που ακολουθείται από το 2015 σχετικά με την τεκμηριωμένη αίτηση για την απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας υπενθυμίζει ότι αναμένονται και δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με συναφές ζήτημα αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια, επομένως δεν τίθεται ζήτημα άμεσης αλλαγής των όσων ισχύουν για την αναγραφή θρησκεύματος και ιθαγένειας σε σχολικά έγγραφα και τον τρόπο απαλλαγής από τα Θρησκευτικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

«Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έλαβε σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου 2019, την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με α) την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας σε στοιχεία και έγγραφα σχετικά με τη σχολική δραστηριότητα και λειτουργία και β) τη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ’αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης για την απαλλαγή του από το μάθημα των Θρησκευτικών, την οποία απόφαση θα μελετήσει αναλυτικά.

Υπενθυμίζεται ότι αναμένονται και δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με συναφές ζήτημα αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια.

Αυτονοήτως το Υπουργείο θα συμμορφώνει την πολιτική του με τις αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης.»

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων