25/05/2021 20/07/2021  Συνάντηση με μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας είχε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Ελλάδα, με την ευκαιρία της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζήτησαν να συναντηθούν και με τον Αρχιεπίσκοπο. Ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. Βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην...
25 Μαΐου, 2021 - 13:17
Τελευταία ενημέρωση: 20/07/2021 - 22:04

Στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μέλη της ΔΣΟ

Διαδώστε:
Στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο μέλη της ΔΣΟ

 Συνάντηση με μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας είχε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Ελλάδα, με την ευκαιρία της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζήτησαν να συναντηθούν και με τον Αρχιεπίσκοπο.

Ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. Βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην προσφώνησή του ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο που, όπως είπε, «για μια ακόμη φορά είναι ανοικτές οι θύρες της Αρχιεπισκοπής για να σας ενημερώσουμε για τις δράσεις και το σχεδιασμό της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας».

Απευθυνόμενος προς τον Μακαριώτατο επεσήμανε ότι «στο πρόσωπό σας συναντούμε τη νηφαλιότητα της ορθόδοξης προσέγγισης σε κάθε δοκιμασία, αλλά και έναν ειλικρινή συμπαραστάτη των προσπαθειών μας για καταλλαγή, αλληλοκατανόηση και αλληλεγγύη των λαών». Αναφέρθηκε, επίσης, στην πανδημία που ταλαιπωρεί όλο τον κόσμο τονίζοντας πως βρισκόμαστε σε μια αισιόδοξη καμπή της μεγάλης δοκιμασίας που μας ταλαιπωρεί για τόσους μήνες και σημείωσε ότι όλο αυτό το διάστημα αναμφίβολα οι συνήθειές μας, οι κοινωνικές μας επαφές, οι εκδηλώσεις μας ετέθησαν υπό αναγκαστικό περιορισμό στο όνομα της υγείας.

Επαίνεσε, ακόμη, την Εκκλησία της Ελλάδος, η ιεραρχία της οποίας συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό, ώστε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα, προσαρμόζοντας ανάλογα και τις λειτουργικές ανάγκες.

«Με τις αποφάσεις που λάβατε και τα λόγια νουθεσίας μειώθηκαν δραστικά οι επιδράσεις από τις φωνές εκείνες των κάθε φύσεως και προελεύσεως αρνητών, οι οποίες παραπλανούσαν και επέφεραν ταχύτερη διάδοση της ασθένειας. Άλλωστε και η ίδια η Εκκλησία θρήνησε θύματα μεταξύ των ιερωμένων όλων των βαθμίδων» συμπλήρωσε ο κ. Χαρακόπουλος και προσέθεσε ότι «με αυτή την δοκιμασία έγινε πιστεύω ακόμη πιο διακριτή η σχέση επιστήμης και θρησκείας, όπου δεν πρέπει να γίνονται συγχύσεις και προσπάθεια αλληλοκατάργησης. Δυστυχώς, όμως, όλοι είδαμε ότι παρόλο που ο πλανήτης έδινε αυτή τη μάχη ζωής και θανάτου, δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις ακόμη και οι πόλεμοι».

Ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε τους στόχους της Συνέλευσης και υπογράμμισε: «Μακαριώτατε, είμαι βέβαιος ότι θα σας βρούμε συμπαραστάτη γιατί γνωρίζουμε ότι συμμερίζεστε τις ανησυχίες μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, Σεργκέι Γκαβρίλωφ, μέλος της Ρωσικής Δούμας, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την υποδοχή, αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και «στις κοινές πολιτισμικές αξίες και την κοινή ορθόδοξη κουλτούρα που βοηθούσαν πάντοτε να αντιμετωπίζονται οι δοκιμασίες». Μίλησε για τις δυσκολίες της πανδημίας και τόνισε ότι «αυτο το διάστημα διαπιστώσαμε ότι ο λαός ενώνεται», ενώ αναφέρθηκε και σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα, τα οποία προκαλούν ανησυχία.

«Οι συγκρούσεις που ενίοτε προκύπτουν στο εκκλησιαστικό περιβάλλον μας προκαλούν ανησυχία. Η κατάσταση με τα δικαιώματα των χριστιανών χειροτερευει στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Οι δεκάδες ναοί εξακολουθούν να παρακρατούνται και εκατοντάδες άτομα έγιναν θύματα των βίαιων δράσεων των ριζοσπαστών. Θεωρούμε ότι όλες αυτές οι εξελίξεις επηρεάζουν αρνητικά τον κοινό μας ορθόδοξο πολιτισμό. Θεωρούμε αναγκαία την ενίσχυση της ορθοδοξης ενότητας στο πλαίσιο της Δ.Σ.Ο. και την αποκατάσταση του προσκυνηματικού τουρισμού» τόνισε ο κ. Γκαβρίλωφ.

Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τα μέλη της Δ.Σ.Ο. τονίζοντας πως «μας έχετε χαρίσει αρκετές στιγμές συγκίνησης, αρκετές στιγμές συλλογισμού και σκέψεων όσων μπορούν να γίνουν σε συνεργασία λαϊκών και κληρικών».  Αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά της Συνέλευσης και στο φορτίο που φέρουν σημειώνοντας πως φέρουν επίσης το φορτίο της χριστιανικής διδασκαλίας, την αγάπη και την θυσία του Χριστού.

Επαίνεσε, επίσης, ιδιαίτερα όσους μπορούν να κάνουν πράξη όλα αυτά σε μία κοινωνία αντίθετη με το πνεύμα της αγάπης και της θυσίας. Μίλησε, ακόμη, για τις δράσεις της Συνέλευσης, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι «υπογράμμισα σε όσα ακούστηκαν το σημείο που αναφέρατε για τις εσωτερικές δυσκολίες των Ορθοδόξων Εκκλησιών και των ανθρώπων που τις εκπροσωπούν. Πιστεύω ότι και στα ιερότερα πράγματα γίνονται λάθη, αλλά, όμως, ο Χριστός μας λέει ότι και αυτά τα λάθη μπορούν να βελτιώνονται και να διορθώνονται αρκεί να το θέλουμε μέσα από την ψυχή μας. Δεν χρειάζονται εγωισμοί. Δεν χρειάζονται πρωτοκαθεδρίες, αλλά μετάνοια και διακονία. Οι λαοί μας αυτό περιμένουν. Είτε είμαστε στην Ελλάδα, είτε στην Ρωσία, είτε στην Ουκρανία, να δείξουμε το χάρισμα της μετανοίας. Και ο αγώνας αυτός δεν είναι εύκολος, αλλά είναι όμορφος».

Εξέφρασε, επίσης, την χαρά του για τη συνεργασία με το ΕΚΠΑ και πρότεινε τα μέλη της Δ.Σ.Ο σε συνεργασία με την Ι.Α.Α. να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα φιλοξενίας νέων ανθρώπων από όλο τον κόσμο που θα ρθουν να ανταλλάξουν απόψεις που θα φέρουν νέους καρπούς. Παρόντες, επίσης, στην συνάντηση ήταν ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης και οι σύμβουλοι της Δ.Σ.Ο., δρ Κώστας Μυγδάλης και Αλέξανδρος Φομένκο.

Οι τρέχουσες ενέργειες που έχει αποφασίσει η Δ.Σ.Ο. αφορούν στην έκδοση ειδικού τόμου με τίτλο: «Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας στον Κόσμο» σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, αλλά και σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα τη φωτογράφιση ναών που τιμούν την Σοφία του Θεού σε όλο τον κόσμο, όπως και στην χάραξη πολιτιστικής διαδρομής και στην υποβολή αίτησης αναγνώρισής της στο Συμβούλιο της Ευρώπης με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Διαδρομή των Μνημείων της Σοφίας του Θεού (Αγία Σοφία)».

Όλες αυτές οι δραστηριότητες προωθούνται με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Αριστείας του ΕΚΠΑ «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακός Διάλογος» με το οποίο χθες υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας.

Συνεχίζεται, ακόμη, η προσπάθεια να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των χριστιανών και των μουσουλμάνων ειδικά στον χώρο της Μέσης Ανατολής, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ειρηνική συμβίωση όλων των κατοίκων της πολύπαθης αυτής περιοχής.

Φωτογραφίες:  Χρήστος Μπόνης / eurokinissi

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων