08/12/2021 08/12/2021 Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Μυκηναϊκού Πολιτισμού κ. Χριστοφίλη Μαγγίδη είχε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ παρέστησαν ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών και η Διευθύντρια του Ιδρύματος. Ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησε μαζί τους για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Ιδρύματος, ενώ ενημερώθηκε για το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που...
08 Δεκεμβρίου, 2021 - 13:17
Τελευταία ενημέρωση: 08/12/2021 - 13:21

Στον Αρχιεπίσκοπο ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μυκηναϊκού Πολιτισμού

Διαδώστε:
Στον Αρχιεπίσκοπο ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μυκηναϊκού Πολιτισμού

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Μυκηναϊκού Πολιτισμού κ. Χριστοφίλη Μαγγίδη είχε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ παρέστησαν ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών και η Διευθύντρια του Ιδρύματος.

Ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησε μαζί τους για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Ιδρύματος, ενώ ενημερώθηκε για το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπεγράφη με την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.
Στο εν λόγω πρωτόκολλο συμφωνήθηκαν, μεταξύ άλλων, η προώθηση κοινωφελών και ανθρωπιστικών δράσεων, η υποστήριξη πολιτισμικών δράσεων για τη συντήρηση, διαχείριση και ανάδειξη της τοπικής εκκλησιαστικής κληρονομιάς, θρησκευτικού τουρισμού και προσκυνηματικών περιηγήσεων, προγραμμάτων αρχαιολογικών ερευνών με έμφαση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος. Παράλληλα, στόχος είναι η δημιουργία κοινών εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων στις θεματικές της Αρχαιολογίας, Τέχνης, Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Θρησκειολογίας (με έμφαση στην Παλαιοχριστιανική και Βυζαντινή περίοδο), είτε στη βάση διμερών συμφωνιών είτε σε συνεργασία με εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς ή με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της ΙΜΦΘ και άλλους παρεμφερείς οργανισμούς, αλλά και η συνδιοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων με τη σύμπραξη μελών των συμβαλλομένων μερών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων τη συνδιοργάνωση δύο ετήσιων διαλέξεων στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως σε θέματα Θρησκειολογίας και Βυζαντινών σπουδών για το ευρύ κοινό. Επίσης, βασικός άξονας της συνεργασίας θα είναι η φιλοξενία του προσωπικού της ερευνητικής ομάδας του ΜΙ στο πλαίσιο του αρχαιολογικού προγράμματος MYSPEAR τον μήνα Ιούνιο κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις του Κατασκηνωτικού Κέντρου «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος της Μητρόπολης, υπό την προϋπόθεση ότι το Ίδρυμα θα διασφαλίσει είτε από ιδιώτες είτε από ΟΤΑ είτε από άλλους φορείς τους αναγκαίους προς τούτο πόρους για την κάλυψη των σχετικών λειτουργικών εξόδων.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση, τονίζοντας πως αναφέρθηκαν σε διάφορα πράγματα που τους συνδέουν και έκανε λόγο για κοινές πορείες και αναμνήσεις, αφού και οι δύο έχουν σπουδάσει αρχαιολογία. Αναφορικά με την συνεργασία με το ίδρυμα ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «με την μεσολάβηση και τη συμπαράσταση του Μητροπολίτη Φθιώτιδος αποφασίσαμε να κάνουμε μερικά πράγματα που θα πάνε όλα αυτά τα θέματα ένα βήμα μπροστά».

Ο κ. Μαγγίδης χαρακτήρισε μεγάλη ευλογία την συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος και αναφέρθηκε στην σημαντική συμβουλή και συμπαράσταση του Μητροπολίτη Φθιώτιδος. «Η αρχαιολογία δεν είναι κάτι απομακρυσμένο από τον κόσμο. Είναι η ιστορία μας, η συνείδησή μας» επεσήμανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος.

Στην συνεργασία της Μητροπόλεως με το ίδρυμα αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης κ. Συμεών τονίζοντας πως «στην στην Εκκλησία κάθε τι καλό είναι καλό μονάχα όταν έχει ευλογία. Θελήσαμε και θέλουμε να έχουμε την ευλογία του πνευματικού μας πατέρα του, Προκαθημένου της Εκκλησίας, του γέροντα μας, του Αρχιεπισκόπου, ώστε η πρωτοβουλία αυτή να προκόψει πνευματικα και να ωφελήσει τον λαό μας. Άλλωστε, ό,τι γίνεται και στην επιστήμη και σε κάθε κλάδο της ζωής γίνεται για να ωφελείται ο άνθρωπος».

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων