24/03/2023 24/03/2023 Την συγκίνηση και την χαρά του για την παράδοση των τριών θραυσμάτων από τα Μουσεία του Βατικανού στο Μουσείο της Ακρόπολης εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με την αντιπροσωπεία από το Βατικανό που βρίσκεται στην Ελλάδα για την τελετή επανένωσης των θραυσμάτων που...
24 Μαρτίου, 2023 - 16:40
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2023 - 16:57

Συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος Iερώνυμος για την επιστροφή των θραυσμάτων από το Βατικανό (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος Iερώνυμος για την επιστροφή των θραυσμάτων από το Βατικανό (ΦΩΤΟ)

Την συγκίνηση και την χαρά του για την παράδοση των τριών θραυσμάτων από τα Μουσεία του Βατικανού στο Μουσείο της Ακρόπολης εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με την αντιπροσωπεία από το Βατικανό που βρίσκεται στην Ελλάδα για την τελετή επανένωσης των θραυσμάτων που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας είναι ο Επίσκοπος Braian Farell, Γραμματέας της Επιτροπής του Βατικανού για την Προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών και μέλη ο Υπογραμματεύς της Επιτροπής π. Andrea Palmieri, η καθηγήτρια Dr Barbara Jatta, διευθύντρια των Μουσείων του Βατικανού και ο Αρχιεπίσκοπος Jan Romeo Pawlowski, Νούντσιος του Βατικανού στην Ελλάδα. Παρόντες στην συνάντηση ήταν, επίσης, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος ωρεών κ. Φιλόθεος, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Ανδριόπουλος, ο Συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης και ο Αρχιδικάκονος π. Ιωάννης Μπούτσης.

Ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τα μέλη της Αντιπροσωπείας και εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση και για την αποψινή τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης τονίζοντας πως «τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν και θα ζήσουμε σήμερα είναι γεγονότα που έχουν γεμίσει χαρά την καρδιά όλων των Ελλήνων. Η ηρωική απόφαση του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να δωρίσει έναν θησαυρό που μπορεί να μην φαίνεται μεγάλος, αλλά είναι μέγιστο δώρο προς όλους μας, είναι κάτι που μας αφήνει υπόχρεους» και σημείωσε ότι «ο λοφος της Ακρόπολης και ο ναός του Παρθενώνα είναι σημεία, τα οποία συγκλονίζουν την ιστορία και την πορεία του καθενός σε αυτόν τον τόπο».

Εξέφρασε, για ακόμη μία φορά, την συγκίνηση του για την χειρονομία του Πάπα Φραγκίσκου για την επιστροφή των θρυμασμάτων και συμπλήρωσε ότι «εκτιμούμε ιδιαιτερως την απόφαση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την προσφορά, προς το ταπεινό πρόσωπο μου, των θραυσμάτων, τα οποια και εμείς εξίσου πρόθυμα παραχωρήσαμε στο Ελληνικό Κράτος, για να εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Σε άλλο σημείο, ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και επεσήμανε: «Πιστεύω ότι ο χριστιανισμός μας, η διδασκαλία, η πίστη μας, μπορεί να βοηθήσει στην επίλυσή τους».

«Εξάλλου, οι ηγέτες των Εκκλησιών καλούμαστε να κοιτάξουμε όχι αυτά που μας χωρίζουν αλλα αυτά που μας ενώνουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Επίσκοπος Braian Farell, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Πάπα Φραγκίσκου και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συμβολική αξία που έχουν τα θραύσματα που παραχωρήθηκαν από το Μουσείο του βατικανού. «Είναι αλήθεια ότι δε μπορούσε κανείς να αναλογιστεί πόση ικανοποίηση θα προσέφερε στον ελληνικό λαό αυτή η πρωτοβουλία και είμαστε βαθιά συγκινημένοι που συμμετέχουμε σε αυτό το ιστορικό γεγονός» σημείωσε ο Επισκοπος και συμπλήρωσε ότι «η αξία των επαφών μεταξύ των εκκλησιών είναι το πιο σημαντικό. Και, επισης, θελω να τονίσω την επιθυμία να είμαστε πρωταγωνιστές και εκπρόσωποι της ιδέας της μεταξύ μας συνεργασίας».

Η επίσημη τελετή επανένωσης των τριών θραυσμάτων θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στις 17:30 στο Μουσείο της Ακρόπολης. Με την τελετή αυτή ολοκληρώνεται η πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου να επιστρέψει τα τρία αυτά θραύσματα στον Μακαριώτατο και έρχεται σε συνέχεια της εφαρμογής της συμφωνίας που υπεγράφη στα Μουσεία του Βατικανού, στις 7 Μαρτίου 2023, μεταξύ των εκπροσώπων του Πάπα και του Αρχιεπισκόπου, για την παράδοση των γλυπτών στον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου και εν συνεχεία στον Διευθυντή του Μουσείου της Ακροπόλεως.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων