08/11/2021 08/11/2021 Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Θεολογικών Σχολών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπογράφηκε σήμερα το μεσημέρι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Το Σύμφωνο υπέγραψαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ως πρόεδρος του ΙΠΕ και οι Κοσμήτορες των Θεολογικών Σχολών...
08 Νοεμβρίου, 2021 - 17:15
Τελευταία ενημέρωση: 08/11/2021 - 17:38

Συνεργασία Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως και Θεολογικών Σχολών Αθηνών-Θεσσαλονίκης

Διαδώστε:
Συνεργασία Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως και Θεολογικών Σχολών Αθηνών-Θεσσαλονίκης

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Θεολογικών Σχολών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπογράφηκε σήμερα το μεσημέρι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το Σύμφωνο υπέγραψαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος ως πρόεδρος του ΙΠΕ και οι Κοσμήτορες των Θεολογικών Σχολών Αθήνας κ. Χρήστος Γ. Καραγιάννης και Θεσσαλονίκης κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, ενώ παρέστησαν ο αναπληρωτής Διευθυντής του ΙΠΕ Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης και εκ μέρους του Δ.Σ. του Ιδρύματος, ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης και ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Φίλιας.

Ο π. Θεολόγος ανέφερε ότι «η υπογραφή αυτού του συμφώνου είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την Εκκλησία μας και το Ι.Π.Ε. ειδικότερα, καθώς από τη μία αποτελεί επιστέγασμα και επίσημη αναγνώριση όλης αυτής της καρποφόρου και πολυετούς συνεργασίας μας με τους καθηγητές των Θεολογικών Σχολών της χώρας μας, ενώ από την άλλη ανοίγει νέους ορίζοντες στην επιμόρφωση του κλήρου και των λαϊκών μελών της Εκκλησίας μας και στην ενίσχυση της θεολογικής – εκκλησιαστικής παιδείας τους».

Σημείωσε, επίσης, ότι «ένας μεγάλος αριθμός καθηγητών και διδασκόντων των ανωτέρω ιστορικών σχολών, στις οποίες μαθητεύσαμε κι εμείς, συμμετείχαν και συμμετέχουν ολοπρόθυμα στα επιμορφωτικά προγράμματα που υλοποίησε και υλοποιεί του Ι.Π.Ε. σε όλες τις γωνιές της χώρας μας, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, και επιμόρφωσαν έναν μεγάλο αριθμό κληρικών και λαϊκών της Εκκλησίας μας. Συγκεκριμένα 6.731 επιμορφούμενοι συμμετείχαν σε 261 τμήματα συνολικής διάρκειας 7.308 ωρών διδασκαλίας».

Παράλληλα, ο π. Θεολόγος υπογράμμισε ότι «η παρουσία των καθηγητών των Θεολογικών Σχολών, όπως και των υπολοίπων έμπειρων εκπαιδευτών του Ι.Π.Ε. μεταξύ των οποίων είναι καθηγητές άλλων πανεπιστημιακών σχολών, ειδικοί επιστήμονες, αρχιερείς και κληρικοί με πολυσχιδές έργο, ήταν και είναι άκρως εποικοδομητική για το Ι.Π.Ε., καθώς συνέβαλαν και συμβάλλουν τα μέγιστα στην αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου του. Από την άλλη, ερχόμενοι οι Καθηγητές σε άμεση επαφή με επιμορφούμενους από πολλές περιοχές της χώρας μας, διαπίστωσαν τις ανάγκες τους, απάντησαν στις ερωτήσεις τους, συμμερίστηκαν τις ανησυχίες τους, ενίσχυσαν το έργο τους και εν τέλει συμμετείχαν καθοριστικά στο μπόλιασμά τους με τα σωτηριώδη αγιογραφικά και πατερικά μηνύματα της πίστεώς μας. Η προσφορά των μελών των Θεολογικών Σχολών δε σταματάει όμως εδώ. Ήδη 7 καθηγητές από το Ε.Κ.Π.Α. και 8 από το Α.Π.Θ. μαζί με άλλους αναγνωρισμένους επιστήμονες έχουν συγγράψει πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό υψηλού επιπέδου για τα νέα επιμορφωτικά προγράμματα του Ι.Π.Ε., τα οποία ξεκινούν τις επόμενες ημέρες, προσφέροντας πλέον νέες εκπαιδευτικές και ερευνητικές δυνατότητες στους επιμορφούμενους».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη και τις δύο πλευρές και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εν λόγω δράση. Το σύμφωνο συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα έρχεται να επισημοποιήσει, να αναβαθμίσει και να επεκτείνει την προϋπάρχουσα δημιουργική συνεργασία. Πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα από κοινού διοργάνωσης εκπαιδευτικών και ερευνητικών δράσεων, θα προσφέρονται επιμορφώσεις τόσο σε διδάσκοντες όσο και σε φοιτητές των Θεολογικών Σχολών, καθώς και η εκατέρωθεν υποστήριξη στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων σπουδών και επιμορφώσεων.

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων