16/03/2020 16/03/2020 Εν μέσω των εξελίξεων αναφορικά με την επιδημία του COVID-19 και των μέτρων που λαμβάνονται για να αποφευχθεί η εξάπλωσή του , συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα, χωρίς να αποκλείεται η διακοπή αρκετών ακολουθιών, όπως Εσπερινοί, Απόδειπνα, Προηγιασμένες Θ. Λειτουργίες...
16 Μαρτίου, 2020 - 8:02
Τελευταία ενημέρωση: 16/03/2020 - 11:18

Συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος- Τι θα γίνει με τις εκκλησίες και τις Ιερές Ακολουθίες

Διαδώστε:
Συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος- Τι θα γίνει με τις εκκλησίες και τις Ιερές Ακολουθίες

Εν μέσω των εξελίξεων αναφορικά με την επιδημία του COVID-19 και των μέτρων που λαμβάνονται για να αποφευχθεί η εξάπλωσή του , συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα, χωρίς να αποκλείεται η διακοπή αρκετών ακολουθιών, όπως Εσπερινοί, Απόδειπνα, Προηγιασμένες Θ. Λειτουργίες και οι Ακολουθίες των Χαιρετισμών για τουλάχιστον δυο εβδομάδες.
Επίσης, πιθανότατα οι ναοί θα παραμείνουν ανοιχτοί, αλλά μόνο για ατομική λατρεία.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο.
Η τηλεφωνική τους επικοινωνία έρχεται σε συνέχεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ τους, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην τακτική της συνεδρίαση για το μήνα Μάρτιο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος τάχθηκε πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε, τις δύο επόμενες εβδομάδες (11 έως και 29 Μαρτίου 2020):

– Να ανασταλεί η λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων, των Σχολών Γονέων, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας, των Συνάξεων Νέων και Μελέτης Αγίας Γραφής και των άλλων συναφών δραστηριοτήτων, ως και να αναβληθούν οι διάφορες εκδηλώσεις, εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες που έχουν προγραμματισθεί κατά την περίοδο αυτή, ενώ προτρέπει τους νέους να μην παρευρίσκονται σε κλειστούς χώρους όπου συνωστίζονται πολλοί.
– Να ανασταλεί η λειτουργία όλων των εκκλησιαστικών ανοικτών δομών, των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών κ.ά., και να μην επιτρέπονται επισκέψεις σε όλες τις κλειστές εκκλησιαστικές δομές των ορφανοτροφείων, των μονάδων ΑΜΕΑ, των Γηροκομείων κ.ά., όπως και να εφαρμοσθούν άμεσα τα μέτρα που αφορούν σε αυτές τις δομές, όπως έχουν ανακοινωθεί από τους δημοσίους υπευθύνους φορείς.
– Οι Υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων να λειτουργήσουν για το κοινό, μόνο για μία ώρα ημερησίως κατά τις εργάσιμες ημέρες.
– Τα συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων να λειτουργήσουν υπό την μορφή της διανομής των πακέτων-γευμάτων και όχι της σίτισης εντός των σχετικών δομών.
– Να αναθέσει στην Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας την σύνταξη καταλόγου οδηγιών των απαιτουμένων μέτρων για τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα της Εκκλησίας και την διά των Ιερών Μητροπόλεων αποστολή τους σε αυτά προς άμεση εφαρμογή.
Η ΔΙΣ προτρέπει τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς όπως οι τοπικές εορτές τελούνται λιτώς, μόνον με την παρουσία του οικείου Αρχιερέως κατά την περίοδο αυτή.
Επίσης τάσσεται πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγιείας.

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου για τον κορωνοϊό

«Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν «παρουσιολόγιο» στους Ιερούς Ναούς. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν και ενεργούν σε πνεύμα ελευθερίας του προσώπου, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης», τόνισε, μεταξύ άλλων, και αποκλειστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το θέμα εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων