05/11/2020 05/11/2020 Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη 5 Νοεμβρίου για δεύτερη ημέρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εν αναμονή των νέων περιοριστικών μέτρων που θα ανακοινώσει στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτά δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το σενάριο της περασμένης άνοιξης όταν οι εκκλησίες ήταν κλειστές για τους πιστούς, και οι Ιερές...
05 Νοεμβρίου, 2020 - 8:13
Τελευταία ενημέρωση: 05/11/2020 - 11:49

Συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα η ΔΙΣ- Νέα μέτρα ανακοινώνει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός – Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Διαδώστε:
Συνεδριάζει για δεύτερη ημέρα η ΔΙΣ- Νέα μέτρα ανακοινώνει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός – Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη 5 Νοεμβρίου για δεύτερη ημέρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εν αναμονή των νέων περιοριστικών μέτρων που θα ανακοινώσει στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτά δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το σενάριο της περασμένης άνοιξης όταν οι εκκλησίες ήταν κλειστές για τους πιστούς, και οι Ιερές Ακολουθίες και Θείες Λειτουργίες τελούνταν κεκλεισμένων των θυρών. Μάλιστα, προβλέπεται ότι τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από το ερχόμενο Σάββατο.

Πληροφορίες αναφέρουν οι Συνοδικοί Ιεράρχες αναμένουν και το σημερινό νέο μήνυμα του πρωθυπουργού προκειμένου να αξιολογήσουν και τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν και σαφώς θα επηρεάσουν την εκκλησία.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα που ισχύουν η Ελλάδα χωρίζεται πλέον σε τρεις επιδημιολογικές ζώνες, καθώς μετά την κόκκινη και την κίτρινη, προστέθηκε η γκρι που αφορά στα τοπικά lockdown. H Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες βρίσκονται σε καθεστώς καραντίνας,

Στο επίπεδο Α (κίτρινο) προβλέπονται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και έως 50 άτομα, καθήμενοι. Ενώ στο επίπεδο Β’ (κόκκινο) επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα για όλες τις τελετές και λειτουργίες.
Στο επίπεδο Γ (γκρι) οι λειτουργίες πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».

Μετά τις ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και ώρα 15:00, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης, από το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, στις 18:00, οι υφυπουργοί Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης θα κάνουν ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

B.Κικίλιας: Ενας μήνας το lockdown

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έκαναν δεκτή την σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων και αύριο το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις μαζί με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως πρόσθεσε, το lockdown θα διαρκέσει ένα μήνα. Σημείωσε δε ότι η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι να κλείσουν γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα και να μείνουν ανοικτά τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί.

Η σύσταση της Διαρκής Ιερά Συνόδου έχει ως εξής:

Πρόεδρος:

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:

Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος

Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος

Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων

Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός

Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας

Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων

Άρτης κ. Καλλίνικος

Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας

Ζακύνθου κ. Διονύσιος

Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος

Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ

Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος.

Ο Αρχιγραμματεύς:

Ο Ωρεών Φιλόθεος.

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων