12/05/2020 12/05/2020 Τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και τους υγειονομικούς κανόνες, και με περίπου 30 άτομα στον δρόμο να φωνάζουν συνθήματα, υπέρ του ανοίγματος των εκκλησιών, συνεδριάζει από το πρωί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στη σημερινή συνεδρίαση θα αποσαφηνιστούν τα μέτρα που θα τηρούνται από την ερχόμενη Κυριακή στους ναούς της χώρας. Οι...
12 Μαΐου, 2020 - 9:55
Τελευταία ενημέρωση: 12/05/2020 - 12:47

Συνεδριάζει η ΔΙΣ για την επιστροφή στις εκκλησίες – Αποκλειστικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Ιεραρχών (Βίντεο)

Διαδώστε:
Συνεδριάζει η ΔΙΣ για την επιστροφή στις εκκλησίες – Αποκλειστικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Ιεραρχών (Βίντεο)

Τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και τους υγειονομικούς κανόνες, και με περίπου 30 άτομα στον δρόμο να φωνάζουν συνθήματα, υπέρ του ανοίγματος των εκκλησιών, συνεδριάζει από το πρωί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στη σημερινή συνεδρίαση θα αποσαφηνιστούν τα μέτρα που θα τηρούνται από την ερχόμενη Κυριακή στους ναούς της χώρας.

Οι Ιεράρχες προήλθαν στη συνεδρίαση, όπου υπεβλήθησαν σε θερμομέτρηση, ενώ τους χορηγήθηκε αντισηπτικό.

Εκεί ήταν από νωρίς και η κάμερα του Πρακτορείου Ορθοδοξία, καταγράφοντας αποκλειστικές δηλώσεις

 

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Στρουμπάκος
Επιμέλεια βίντεο: Πέπη Οικονομάκη
Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος
Μοντάζ: Κώστας Κουράκος

«Θα τα δούμε όλα σήμερα» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, στην κάμερα του Πρακτορείου Ορθοδοξία και τον Δημήτρη Στρουμπάκο. Προσερχόμενος στην συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, κι ενώ απέξω ακούγονταν συνθήματα από περίπου 30 συγκεντρωμένους, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι σήμερα «θα ανταλλάξουμε απόψεις και θα πάρουμε αποφάσεις»
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι οι πιστοί περιμένουν με ανυπομονησία να ανοίξουν οι εκκλησίες και να κοινωνήσουν, απάντησε χαρακτηριστικά: «Θα δούμε σήμερα. Πόση ανυπομονησία είναι, θα φανεί»
«Είναι απαράδεκτο να είναι κλειστές οι εκκλησίες» δήλωσε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Παραμυθίας, κ. Τίτος προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Και πρόσθεσε: «Σήμερα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν»

«Έχουν δίκιο οι πιστοί να ανυπομονούν για να ανοίξουν οι Εκκλησίες. Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα ανοίξουν οι Εκκλησίες,όλοι πονέσαμε αυτό το διάστημα» δήλωσε αποκλειστικά στο Πρακτορείο Ορθοδοξία  και ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

Ερωτηθείς για τον πόλεμο που δέχθηκε η Θεία Κοινωνία απάντησε: «Δεν το συζητάμε ότι κυνηγήθηκε η Θεία Κοινωνία. Είναι αδιαπραγμάτευτο το θέμα της Θείας Κοινωνίας. Οι άλλοι που πολεμούν την Θεία Κοινωνία δεν γνωρίζουν τι είναι για αυτό έτσι λαλούν.Δεν έχουν ζήσει το θαύμα της Θείας Κοινωνίας”.

Αποκλειστικές δηλώσεις στο Πρακτορείο Ορθοδοξία και τον Δημήτριο Στρουμπάκο έκανε προσερχόμενος στη ΔΙΣ και ο Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος. Ερωτηθείς για τον κόσμο που είναι συγκεντρωμένος έξω από το κτήριο και φωνάζει διάφορα συνθήματα, ο Σεβασμιώτατος απάντησε: «Είναι πράγματα που γίνονται. Εμείς λαμβάνουμε αποφάσεις εν Αγίω Πνεύματι»

Το τελευταίο διάστημα η ΔΙΣ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και επεξεργάζεται προτάσεις, οι οποίες προέρχονται από τα συμπεράσματα της Επιστημονικής Επιτροπής, τις οποίες θα καταθέσει προς την Πολιτεία, προκειμένου να ισχύσουν από την Κυριακή 17η Μαΐου 2020.
Όπως προκύπτει από τις έως τώρα πληροφορίες, αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη σε ναούς ανά την Ελλάδατα μέτρα που θα ισχύσουν θα αφορούν στην τήρηση αποστάσεως ασφαλείας μέσα στους ναούς, με την αφαίρεση ή την κάλυψη καθισμάτων, σε ανώτατο αριθμό παρεβρισκομένων ανάλογα με το μέγεθος του κάθε ναού και στην τήρηση υγειονομικών κανόνων.
Αντισηπτικά θα υπάρχουν στην είσοδο κάθε εκκλησίας, ενώ οι επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή οι πιστοί θα απολυμαίνονται ανά τακτά διαστήματα, όπως εξάλλου γίνεται και από την ημέρα που άνοιξαν οι ναοί για ατομική προσευχή.
Αναφορικά με την Θεία Κοινωνία, η ΔΙΣ προβλέπεται να επαναλάβει αυτό που διαμηνύει σε όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις της, ότι δηλαδή δεν ενέχει κινδύνους για μετάδοση του νέου κορωνοϊού , καθώς αποτελεί «Σώμα και Αίμα Κυρίου»
Από χθες (11 Μαίου) είναι επίσης ανοικτές οι Υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων. Σύμφωνα με την προτέρα απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, επανήλθαν στην κανονική ημερήσια λειτουργία τους, σύμφωνα με τους όρους και τους κανόνες υγιεινής που έχει θεσπίσει η Πολιτεία, ως προς την ασφαλή και εν υγεία λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.

Η σύνθεση της ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ της 163ης Συνοδικής Περιόδου (2019 – 2020)
Πρόεδρος:
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:
Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος
Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτος
Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος
Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος
Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος
Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος
Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος
Παροναξίας κ. Καλλίνικος
Φωκίδος κ. Θεόκτιστος
Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος
Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος
Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος

Ο Αρχιγραμματεύς
Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης και από 15-10-2019 ως Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος
Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων