02/04/2019 02/04/2019 Χωρίς να αναμένονται θεαματικές αποφάσεις για τα φλέγοντα θέματα, τα οποία απασχολούν την Εκκλησία, συνεδριάζει από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εξάλλου, η έκτακτη Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας που συνεδρίασε προ ημερών, έχει ήδη ορίσει το πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούν να κινηθούν οι όποιες πρωτοβουλίες  σχετικά...
02 Απριλίου, 2019 - 8:05
Τελευταία ενημέρωση: 02/04/2019 - 8:18

Συνεδριάζει η ΔΙΣ- Περιορισμένη η ατζέντα μετά τις αποφάσεις της έκτακτης Ιεραρχίας

Διαδώστε:
Συνεδριάζει η ΔΙΣ- Περιορισμένη η ατζέντα μετά τις αποφάσεις της έκτακτης Ιεραρχίας

Χωρίς να αναμένονται θεαματικές αποφάσεις για τα φλέγοντα θέματα, τα οποία απασχολούν την Εκκλησία, συνεδριάζει από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εξάλλου, η έκτακτη Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας που συνεδρίασε προ ημερών, έχει ήδη ορίσει το πλαίσιο πάνω στο οποίο μπορούν να κινηθούν οι όποιες πρωτοβουλίες  σχετικά με τις σχέσεις με τη κυβέρνηση. Και έχει ουσιαστικά περιορίσει σημαντικά τα περιθώρια διαλόγου και τις επόμενες κινήσεις. Ο διάλογος για τις προωθούμενες αλλαγές έχει επί του παρόντος παγώσει. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι το αρχικό πλαίσιο συμφωνίας είχε τον χαρακτήρα του “‘όλα ή τίποτα” (δηλαδή η συμφωνία στο σύνολό της, ή καθόλου) ενώ οι Ιεράρχες αποφάσισαν ότι το μισθολογικό είναι “κόκκινη γραμμή” και δεν μπαίνει καν στο τραπέζι της συζήτησης.

Υπενθυμίζεται, ότι για το λόγο αυτό, και κρίνοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξέλιξης του διαλόγου, η Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας τη Ελλάδος, παρέδωσε την εντολή που είχε λάβει και διέκοψε το έργο της.

Στο άλλο φλέγον ζήτημα, αυτό της ουκρανικής αυτοκεφαλίας η Ιεραρχία αποφάσισε να μην τοποθετηθεί στην πρόσφατη έκτακτη συνεδρίασή της, τονίζοντας ότι αναμένει το πόρισμα από τις συνοδικές επιτροπής στις οποίες έχει αναθέσει τη μελέτη του θέματος.

Αν και ως πιο πιθανή θεωρείται η λήψη της όποιας απόφασης κατά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας το Φθινόπωρο, εν τούτοις φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα σχετικά με το θέμα.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συνάντηση που είχε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος με τους Μητροπολίτες Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιο.

Να θυμήσουμε ότι ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ θεωρείται ο αρχιτέκτων της συμφωνίας με την Εκκλησία της Ουκρανίας, ήταν εκ των συντονιστών του Ενωτικού Συμβουλίου στην Ουκρανία, που οδήγησε στην εκλογή του Μητρ. Επιφάνιου ως Προκαθήμενου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και ήταν παρών στην υπογραφή του Τόμου της Αυτοκεφαλίας. Από την πλευρά του  ο Μητρ. Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, είναι διευθυντής του γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα.

Η σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου 162ης Συνοδικής Περιόδου (2018 – 2019)

Πρόεδρος:
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:
Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος
Πατρών κ. Χρυσόστομος
Κυθήρων κ. Σεραφείμ
Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς
Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας
Κορίνθου κ. Διονύσιος
Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος
Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων
Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος
Ιωαννίνων κ. Μάξιμος
Ελασσώνος κ. Χαρίτων
Γρεβενών κ. Δαβίδ

Ο Αρχιγραμματεύς
Ο Μεθώνης Κλήμης (έως 20/3/2019)
Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης (από 21/3/2019)

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων