01/04/2019 01/04/2019 Συνέρχεται από αύριο την Τρίτη 2 Απριλίου έως και την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 162ης Συνοδικής Περιόδου, προκειμένου -όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση- να ασχοληθεί με τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως. Η συνεδρίαση της ΔΙΣ έρχεται περίπου δέκα ημέρες μετά την σημαντική έκτακτη Ιερά Σύνοδο της...
01 Απριλίου, 2019 - 9:38
Τελευταία ενημέρωση: 01/04/2019 - 9:40

Συνέρχεται αύριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος- Σε ποιο σημείο βρίσκεται ο διάλογος με την κυβέρνηση

Διαδώστε:
Συνέρχεται αύριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος- Σε ποιο σημείο βρίσκεται ο διάλογος με την κυβέρνηση

Συνέρχεται από αύριο την Τρίτη 2 Απριλίου έως και την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 162ης Συνοδικής Περιόδου, προκειμένου -όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση- να ασχοληθεί με τα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

Η συνεδρίαση της ΔΙΣ έρχεται περίπου δέκα ημέρες μετά την σημαντική έκτακτη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της  Ελλάδος, όπου ουσιαστικά σήμανε το πάγωμα του διαλόγου με την κυβέρνηση μέχρι νεωτέρας.

Σε σημείο μηδέν φαίνεται ότι είναι ο διάλογος Πολιτείας- Εκκλησίας. Μετά την εισήγηση της Επιτροπής Διαλόγου της Εκκλησίας στο σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ στο τραπέζι βρίσκονται αυτή τη στιγμή τρία σενάρια με το τρίτο, έπειτα από τη χθεσινή όλο νόημα δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, να συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες.

Αναλυτικότερα, το πρώτο σενάριο αφορά στην εξεύρεση κοινού τόπου για την συνέχιση του διαλόγου, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό προσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση. Το σενάριο αυτό έχει λίγες πιθανότητες.

Το δεύτερο σενάριο, το οποίο ωστόσο θα οδηγήσει σε ρήξη με την Εκκλησία, αφορά στην μονομερή κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου, πάνω στο αρχικό πλαίσιο συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου. Την στάση αυτή έχει υποστηρίξει πολλές φορές στο παρελθόν ο υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι την τελική ευθύνη για την λήψη των αποφάσεων έχει η κυβέρνηση.

Το τρίτο σενάριο, αφορά στο «πάγωμα» της όλης διαδικασίας αλλαγής των σχέσεων εκκλησίας-πολιτείας και μετακύλισής του στην επόμενη Βουλή. Εκκλησιαστική πηγή, προσκείμενη στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου, τόνισε στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ότι ο Μακαριώτατος με τη φράση «η ζωή συνεχίζεται» υπονόησε ότι επί του παρόντος το θέμα μπαίνει στις καλένδες.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων