04/09/2019 04/09/2019 Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη νέα της σύνθεση. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της 163ης περιόδου υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Στον απόηχο των σημαντικών προβλημάτων που διαχειρίστηκε η προηγούμενη ΔΙΣ, κυρίως σε ό,τι αφορά τις...
04 Σεπτεμβρίου, 2019 - 8:15
Τελευταία ενημέρωση: 04/09/2019 - 9:37

Συνεχίζεται η συνεδρίαση της ΔΙΣ- Οι προκλήσεις της νέας Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Διαδώστε:
Συνεχίζεται η συνεδρίαση της ΔΙΣ- Οι προκλήσεις της νέας Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη νέα της σύνθεση. Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της 163ης περιόδου υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στον απόηχο των σημαντικών προβλημάτων που διαχειρίστηκε η προηγούμενη ΔΙΣ, κυρίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την πολιτεία, η νέα ΔΙΣ βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις.

Η συζήτηση για τις σχέσεις εκκλησίας -πολιτείας κυρίως σε ό,τι αφορά το μισθολογικό και εργασιακό καθεστώς των Κληρικών αλλά και τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας συνεχίζεται σε άλλη βάση.
Όπως διεφάνη από την συνάντηση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών με τον πρωθυπουργό υπάρχει η βούληση για την επίλυση των εν λόγω προβλημάτων.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των θρησκευτικών η νέα υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως έχει δεσμευτεί ότι θα “ακούσει” την εκκλησία, ενώ αναφορικά με το θέμα του ποινικού κώδικα μένει να διαφανεί αν τα θέματα τα οποία έχει επισημάνει η Ιεραρχία θα περιληφθούν στις νέες αλλαγές .
Οι τροποποιημένες διατάξεις που ουσιαστικά κατήργησαν μεταξύ άλλων την καθύβριση των Θείων και την περιύβριση των νεκρών έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος να διαφωνεί.
Αναφορικά τώρα με το θέμα της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας, στην τελευταία της συνεδρίαση η προηγούμενη ΔΙΣ αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στον Αρχιεπίσκοπο να χειριστεί το θέμα εν λευκώ, αναγνωρίζοντας παράλληλα το δικαίωμα της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχη στην παραχώρηση του Αυτοκεφάλου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος έχει διαμηνύσει ότι θα θέσει το θέμα στην Ιεραρχία το θέμα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας στην επόμενη Ιεραρχία του Οκτωβρίου, επιθυμώντας να λάβει από εκεί το πράσινο φως που θα οδηγήσει στην αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος.

Η νέα σύνθεση

Στη φετινή σύνθεση μετέχουν δύο εκ των παλαιοτέρων Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο οποίος είναι και ο Αντιπρόεδρος της ΔΙΣ, και ο Σεβ. Μητροπολίτης Παραμυθίας κ. Τίτος.

Τα υπόλοιπα μέλη είναι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος και Αρχιγραμματέας ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης.

Η πρώτη ημέρα

Χθες, ετελέσθη η Ιερά Ακολουθία με αφορμή την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου με τον Μακαριώτατο να καλωσορίζει τα νέα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και στη συνέχεια αντιφώνησε ο Αντιπρόεδρος της ΔΙΣ Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Μετά την επικύρωση των Πρακτικών της Εξουσιοδοτήσεως από της λήξεως της προηγουμένης Συνόδου έως σήμερα, συγκροτήθηκαν τα Συνοδικά Δικαστήρια σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας». Στη συνέχεια διορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Σύνδεσμοι – Μέλη των Συνοδικών Επιτροπών, κατά τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του Νόμου 590/1977, καθώς και τα Συνοδικά Μέλη στα Διοικητικά Συμβούλια Αποστολικής Διακονίας, Εφορευτικής Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου και Υποεπιτροπής «Διπτύχων». Επίσης, έγινε η συγκρότηση του Α.Υ.Σ.Ε. και των λοιπών Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων