17/08/2021 17/08/2021 Συνεχίζονται και κατά το β΄ δεκαπενθήμερο του Αυγούστου οι Συνοδικές και Περιφερειακές εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως. Τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφυλάξεως από τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 20 Αυγούστου, στις 20:00 μ.μ. η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Οι...
17 Αυγούστου, 2021 - 14:14
Τελευταία ενημέρωση: 17/08/2021 - 14:26

Συνεχίζονται οι Συνοδικές και Περιφερειακές εκδηλώσεις για το 1821

Διαδώστε:
Συνεχίζονται οι Συνοδικές και Περιφερειακές εκδηλώσεις για το 1821

Συνεχίζονται και κατά το β΄ δεκαπενθήμερο του Αυγούστου οι Συνοδικές και Περιφερειακές εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως. Τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφυλάξεως από τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 20 Αυγούστου, στις 20:00 μ.μ. η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Οι περιοδείες και το κηρυκτικό έργο του ΑγίουΚοσμά του Αιτωλού στην υπόδουλη Ελλάδα». Χώρος διεξαγωγής: Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Μακρακώμης.

Τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, αρχίζουν στην Κόνιτσα οι εκδηλώσεις για να τιμηθεί η μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου και με φορέα διοργανώσεως την Ιερά Μητρόπολη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. Στις 19:00 θα τελεσθεί Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα.

Η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου διοργανώνει διήμερο Πνευματικό Συμπόσιο για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά στην Αρναία. Το κεντρικό θέμα είναι: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός- Εμπνευστής της Επανάστασης του 1821». Μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό θα πραγματοποιηθεί, στις 20.00 στο Αρχονταρίκι της Μονής, το πρώτο μέρος του Συμποσίου με ομιλητές τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Μαϊδώνη και τον Φιλόλογο κ Δημήτριο Κύρου.

Την Τρίτη 24 Αυγούστου, στην Κόνιτσα, όπου φυλάσσεται απότμημα λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, οι Ιερές Μητροπόλεις της Ηπείρου θα τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Κοσμά. Στον φερώνυμο Ιερό Ναό θα τελεσθεί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου, εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου. Θα συλλειτουργήσουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος και ο επιχώριος Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας. Το απόγευμα ης ιδίας ημέρας οι Ιερές Μητροπόλεις της Ηπείρου (Ιωαννίνων, Παραμυθίας, Άρτης, Πρεβέζης και Δρυινουπόλεως) συνδιοργανώνουν Επιστημονική Ημερίδα στα Ιωάννινα με θέμα την Εθνική και Πνευματική Προσφορά του Αγίου Κοσμά και τους Αγώνες των Σουλιωτών για την Ελευθερία.

Το Συνέδριο θα αρχίσει στις 19:00 στην αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων με ανάγνωση μηνύματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Για τις δύο θεματικές ενότητες θα ομιλήσουν οι: Κωνσταντίνος Βλάχος, Ηλίας Μογλενίδης, Μιχαήλ Παντούλας, Λάζαρος Συνέσιος, Καθηγητής Μιχαήλ Τρίτος, Καθηγητής Δημήτριος Γιαννούλης, Πρωτοπρεσβύτερος Ελευθέριος Κωνσταντής. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με αναφορά στην Εθνική Παλιγγενεσία.

Η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου θα τιμήσει τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της γυναικείας Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά στην Αρναία. Θα ιερουργήσει ο επιχώριος Μητροπολίτης Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εισηγήσεις της Β΄ Ημέρας του Πνευματικού Συμποσίου για τον Άγιο Κοσμά με ομιλητές τον Πολιτικό Επιστήμονα- Συγγραφέα Κωνσταντίνο Χολέβα και την Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ Άννα Καραμανίδου.

Στις 10:30 π.μ. (αμέσως μετά την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία) η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο Διδάχος του Γένους» στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Εργατικών Κατοικιών Ν. Μαγνησίας Λαμίας. Στη Θεία Λειτουργία θα ιερουργήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Την ίδια ημέρα στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος σε συνεργασία με τον Δήμο Καμμένων Βούρλων με θέμα: «Η Μάχη των Βασιλικών» στην Πλατεία Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ρεγγινίου.

Την Τετάρτη 25 Αυγούστου, η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου συνδιοργανώνει μαζί με τον Δήμο Ναυπακτίας και την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος θεατρική παράσταση με τίτλο: «Κοσμάς ο Αιτωλός». Η παράσταση θα παρουσιασθεί στις 19.30 στο Αρχαίο Θέατρο Μακύνειας από το θεατρικό εργαστήρι Ειρήνης Ευγγελάτου «Δρώντων Κάθαρσις».

Την ίδια ημέρα στις 21:30 η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Στα χνάρια του πατρο-Κοσμά»- Θεατρική – Μουσικοχορευτική προσέγγιση. Χώρος διεξαγωγής: Το Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη».

Την Πέμπτη 26 Αυγούστου, στις 10:30 η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος θα τελέσει Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιστορικό Ναό της Παναγίας ενώπιον του Μνημείου των πεσόντων στην Μάχη των Βασιλικών. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στη θέση Βασιλικά.

Την Κυριακή 29 Αυγούστου, η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος θα τιμήσει τη μνήμη του ήρωος Αθανασίου Διάκου στην Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας Δωρίδος με το ακόλουθο πρόγραμμα:

1. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Θεοκτίστου.

2. Θα ακολουθήσει Αρχιερατικό μνημόσυνο για τον Εθνομάρτυρα Αθανάσιο Διάκο.

3. Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Πανοσ. Αρχιμ. Χριστόδουλος Καλιόγλου, ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως.

4. Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη του Αθανασίου Διάκου στην προτομή του ήρωος και θα κατατεθεί στεφάνι

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων