10/10/2023 10/10/2023 Χαρμόσυνα ήχησαν χθες, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, οι καμπάνες σε Θεσσαλονίκη, Παραμυθιά και Φλώρινα στην αναγγελία της εκλογής των νέων Μητροπολιτών. Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος εξελέγη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη, με τις τοπικές αρχές ήδη να έχουν εκφράσει τα συγχαρητήριά τους, ο Αρχιμανδρίτης Σεραπίων Μιχαλάκης, Α’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, εξελέγη Μητροπολίτης...
10 Οκτωβρίου, 2023 - 10:26
Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2023 - 10:14

Τα προφίλ των νέων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης

Διαδώστε:
Τα προφίλ των νέων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης

Χαρμόσυνα ήχησαν χθες, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, οι καμπάνες σε Θεσσαλονίκη, Παραμυθιά και Φλώρινα στην αναγγελία της εκλογής των νέων Μητροπολιτών.

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος εξελέγη στη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη, με τις τοπικές αρχές ήδη να έχουν εκφράσει τα συγχαρητήριά τους, ο Αρχιμανδρίτης Σεραπίων Μιχαλάκης, Α’ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, εξελέγη Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηροεμερίου και Πάργας και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής, εξελέγη Μητροπολίτης Φλωρίνης. 

Από την Χαλκίδα και την Αρχιγραμματεία στην Θεσσαλονίκη

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, έλαβε 73 ψήφους για την εκλογή του. Ένα ποσοστό συντριπτικό που επαλήθευσε την εργατικότητά του όλα αυτά τα χρόνια στην Αρχιγραμματεία και όπου αλλού τον κάλεσε η Εκκλησία. Ένα ποσοστό, επίσης, το οποίο επαλήθευσε την εμπιστοσύνη που δείχνει η Εκκλησία σε έναν νέο ηλικιακά Επίσκοπο για την ιστορική Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης;

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσσαλονίκης κ. Φιλόθεος (κατά κόσμον Θεοχάρης) Θεοχάρης γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1977. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα είναι και διπλωματούχος – καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής και από την μικρή του ηλικία ασχολήθηκε με την μουσική και διετέλεσε Ιεροψάλτης στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, καθώς και μέλος σε πολλές Χορωδίες Βυζαντινής αλλά και Ευρωπαϊκής Μουσικής.

Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ» στις 16.2.2002 και την επομένη (17.2.2002) χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Γέροντά του, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο. Στις 19.6.2005 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε αυθημερόν το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον ίδιο Μητροπολίτη.

Από της χειροτονίας του διακονεί ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Κατηχητής σε αρκετές Ενορίες, ενώ ταυτόχρονα είχε και την ευθύνη του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, της Κατασκηνωτικής περιόδου των αγοριών Γυμνασίου – Λυκείου των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως στις Ροβιές της Βορείου Ευβοίας, της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, όπως και της ιστοσελίδος Αυτής στο Διαδίκτυο (Internet).

Στις 26.10.2009 ανέλαβε με απόφαση του Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, την διακονία του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Αυτού, ενώ είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των: α) Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Χαλκίδος, β) Ιεραποστολικού και Μορφωτικού Ιδρύματος «Άγιος Τιμόθεος Ευρίπου» γ) Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και δ) Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδος, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τό 2016 προσελήφθη στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 ετοποθετήθη στην θέση του A’ Γραμματέως – Πρακτικογράφου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συμμετείχε υπό την ιδιότητα του Συνοδικού Γραμματέως, στον διάλογο Εκκλησίας και Πολιτείας για το μάθημα των Θρησκευτικών και για τα κοινού ενδιαφέροντος θέματα Εκκλησίας και Πολιτείας.

Στις 21 Μαρτίου 2019, με πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και ομόφωνη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ετοποθετήθη στην εξαιρετικά υπεύθυνη θέση του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Από τον Μάιο του 2019 διακονεί και ως Διευθυντής του Κλάδου Εκδόσεων της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την 11η Οκτωβρίου 2019, μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, εξελέγη, υπό της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Βοηθός Επίσκοπος παρά τω Μακαριωτάτω Αρχιεπισκόπω, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεών.

Την 9η Οκτωβρίου 2023 εξελέγη υπό της σεπτής Ιεραρχίας τῆς Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

Αλλαγή σκυτάλης στην Παραμυθιά μετά από 49 χρόνια

Μισός αιώνας πέρασε σχεδόν από την τελευταία φορά που οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα στην Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας για την εκλογή νέου Μητροπολίτη. Ήταν τον μακρινό Ιούλιο του 1974. Χθες, η Ιεραρχία αποφάσισε να στείλει σε αυτή την επίσης ιστορική Μητρόπολη της Ηπείρου, έναν κληρικό με εμπειρία από διοίκηση, τον Α’ Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτη Σεραπίωνα Μιχαλάκη, ο οποίος έλαβε 59 ψήφους.

Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Σεραπίων (κατά κόσμον Ιωάννης) Μιχαλάκης γεννήθηκε το 1967 στα Μέγαρα. Σπούδασε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή των Αθηνών και στο Τμήμα Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1991 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1994 Πρεσβύτερος, υπό του αοιδίμου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κυρούῦΒαρθολομαίου, λαβών το οφφίκιο του Ἀρχιμανδρίτου. Έκτοτε και μέχρι της εις Επίσκοπον εκλογής του υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος ως Εφημέριος και Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων.

Από τον Οκτώβριο του 2003 υπηρέτησε στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής, ως Γραμματεύς παρά τω Αρχιγραμματεί και εν συνεχεία ως Β’ και ως Α’ Γραμματεύς-Πρακτικογράφος.

Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου εξελέγη την 9η Οκτωβρίου 2023.

 

Ένας Θρακιώτης γίνεται Μακεδόνας

Μετά από 19 χρόνια παραμονής στην Πρωτοσυγκελλία της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, την ιδιαίτερης δηλαδή πατρίδας του, ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής θα την εγκαταλείψει για τη νέα του πλέον πατρίδα, την Φλώρινα, καθώς χθες η Ιεραρχία τον εξέλεξε με 61 ψήφους Ποιμενάρχη της ακριτικής Μητρόπολης.

Από την Θράκη, στο βορειοδυτικό άκρο της πατρίδας μας, τη Μακεδονία και την επαρχία της Φλώρινας, καλείται να συνεχίσει το έργο της διακονίας του πιστού λαού. Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας;

Ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίος (κατά κόσμον Μάριος) Λαφτσής, του Ευαγγέλου και της Μαρίας, γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1974.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1997 και πρεσβύτερος το 2002 από τον Μητροπολίτη τότε Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο (Ρούσσα). Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας και από το 2000 Διευθυντής των προνοιακών ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Το 2004 διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος από τον νυν Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο (Κουκουρίδη) και ανέλαβε καθήκοντα Ιεροκήρυκος στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Το 2012 τιμήθηκε με τον τίτλο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Επίσης, παράλληλα με τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου, ανέλαβε και την οργάνωση και λειτουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού, του Ραδιοφωνικού Σταθμού, του Κηροπλαστείου και του Φοιτητικού Ξενώνα. Υπήρξε μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Σταυριδείου Εκκλ. Ιδρύματος περιθάλψεως χρονίως πασχόντων «Ο Άγιος Κυπριανός» και του Νιαρχείου Εκκλησιαστικού Ιδρύματος βρεφών και νηπίων «Ο Άγιος Στυλιανός» της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.

Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης και της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., κάτοχος δυο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων· το πρώτο στο «Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο» από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου «ΝΕΑΠΟΛΙΣ» Πάφου και το δεύτερο στη «Βιοηθική» από την Ιατρική Σχολή του Δ.Π.Θ. και κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος της «Ιστορίας της Ιατρικής» στην Ιατρική Σχολή του Δ.Π.Θ.

Έχει ασχοληθεί συστηματικά με την Εξωτερική Ιεραποστολή, κυρίως στην Κολομβία.

Είναι εκδότης και υπεύθυνος του τριμηνιαίου περιοδικού «ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΠΙΣΤΕΩΣ» του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως που εκδίδεται από το 2012.

Από το 2018 είναι επιστημονικός συνεργάτης και επιμορφωτής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στα διοργανούμενα υπό του Ιδρύματος ανά την Ελλάδα Επιμορφωτικά Σεμινάρια.

Συνέγραψε τα βιβλία: «Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη διαμόρφωση των Νοσοκομείων και της Ιατρικής Εκπαίδευσης» (2008). «Άγιοι Ιατροί» (2008). «Η θέση της Εκκλησίας για την εξωσωματική γονιμοποίηση» (2018). «Η γυναικεία φύση της Παναγίας και η αειπαρθενία της» (2018). «Ποιμαντικό εγχειρίδιο ιατρικών θεμάτων» (2019). «Κοινωνική πολιτική και εκκλησιαστική φιλανθρωπία» (2019). «Δικαίωμα και συμμετοχή των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων σε εταιρικά σχήματα» (2020). «Έκτρωση, ιατρική, νομική και θεολογική προσέγγιση» (2020). «Δωρεά οργάνων, ιατρική, νομική και θεολογική προσέγγιση» (2021). «Ευθανασία, προσπάθεια διεπιστημονικής προσέγγισης» (2023).

Κάποια βιβλία του μεταφράσθηκαν στα ισπανικά για τις ανάγκες της Εξωτερικής Ιεραποστολής στην Κολομβία. Αρθρογραφεί συχνά στον τοπικό τύπο και στις πανελλήνιες εκκλησιαστικές ιστοσελίδες και έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης 

Δείτε επίσης: 

Με την εκλογή τριών Μητροπολιτών και επτά Βοηθών Επισκοπών ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Ιεραρχίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων