07/01/2021 07/01/2021 Αν και η Εκκλησία έδειξε σε μεγάλο βαθμό την καλή θέληση να συνεργαστεί με τη Πολιτεία στο θέμα των μέτρων και όντως οι Μητροπολίτες ακολούθησαν τις προτροπές του Αρχιεπισκόπου να μην αγιάσουν τα ύδατα προσκαλώντας κόσμο, υπήρξαν και ορισμένες κινήσεις που στοχοποιήθηκαν αλλά που πραγματικά δεν ήταν πια και τόσο προκλητικές ώστε να ξεσηκωθούν κάποιοι...
07 Ιανουαρίου, 2021 - 8:19
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2021 - 13:05

Συνεδρίαση ΔΙΣ στην σκιά της απειλητικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης και των πικρόχολων σχολίων εναντίων της Εκκλησίας.

Διαδώστε:
Συνεδρίαση ΔΙΣ στην σκιά της απειλητικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης και των πικρόχολων σχολίων εναντίων της Εκκλησίας.

Αν και η Εκκλησία έδειξε σε μεγάλο βαθμό την καλή θέληση να συνεργαστεί με τη Πολιτεία στο θέμα των μέτρων και όντως οι Μητροπολίτες ακολούθησαν τις προτροπές του Αρχιεπισκόπου να μην αγιάσουν τα ύδατα προσκαλώντας κόσμο, υπήρξαν και ορισμένες κινήσεις που στοχοποιήθηκαν αλλά που πραγματικά δεν ήταν πια και τόσο προκλητικές ώστε να ξεσηκωθούν κάποιοι εναντίον της Εκκλησίας.

Με αφορμή λοιπόν τις λίγες περιπτώσεις και όχι τις πολλές που  ήταν συμορφωμένες με την γραμμή που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος ο Μητροπολίτης Ιλίου κ Αθηναγόρας  προφανώς πιεσμένος από διάφορες πλευρές αναγκάστηκε να προχωρήσει στην παρακάτω δήλωση :

«Εμείς δείξαμε ανυπακοή και η κυβέρνηση έδειξε ανοχή. Νομίζω κάπως έτσι πρέπει να έγινε. Αλλιώς έπρεπε να είχαμε μέτρα, να ήμουν στο αυτόφωρο τώρα. Έτσι δεν είναι;». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου το κλίμα που επικράτησε χθες κατά την εορτή των Θεοφανείων.

Η χθεσινή ημέρα εορτάστηκε με ανοικτές τις εκκλησίες για τους πιστούς, τηρουμένων όλων των προστατευτικών μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και υπό το διακριτικό βλέμμα της αστυνομίας.

Ελάχιστες εξαιρέσεις καταγράφηκαν με τους αγιασμούς υδάτων που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε ορισμένες από τις περιπτώσεις από τα όργανα της τάξης. Για τις περιπτώσεις αυτές συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη (12.01.2021) η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποφασιστεί από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η γιορτή των Θεοφανείων και ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελούνταν εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιούνταν λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.
«Όπου έχουμε περιστατικά που δεν τηρήθηκε η εγκύκλιος και η επιστολή του Αρχιεπισκόπου θα επιληφθεί η συνεδρίαση της Ιεράς Διαρκούς Συνόδου που θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.
«Δεν γνωρίζω αν υπήρξε συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο, δεν γνωρίζω καν τι συζητήθηκε ανάμεσα στον κ. Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο», ανέφερε ο Μητροπολίτης, και συνέχισε: «Αλλά νομίζω ότι σοφά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εφήρμοσε αναλογικά μέτρα όπως γίνεται και στις διαδηλώσεις. Νομίζω ότι αυτό ήταν μία απόφαση δικιά του και των στελεχών της Αστυνομίας. Δηλαδή παραδείγματος χάριν εμείς δεν είχαμε καθόλου αστυνόμευση εδώ στο Ίλιον. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ο διοικητής του τμήματος με τους αστυνομικούς είχαν περάσει από τις εκκλησίες. Ήταν η απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη πιστεύω, δεν ξέρω. Δεν το ξέρω μετά βεβαιότητας. Αποφάσισε να εφαρμόσει ότι κάνει και με τις διαδηλώσεις. Και επειδή δεν είμαστε τα παιδάκια των Εξαρχείων να έχουμε καδρόνια, σιδερολοστούς και λοιπά ήταν πιο ήπια».

Μάλιστα, ο κ. Αθηναγόρας χαρακτήρισε «καταδικαστέα» την απόφαση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμου και του Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου να ρίξουν κανονικά το σταυρό για τον αγιασμό των υδάτων, αφού, όπως είπε, είναι αντίθετη με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

«Την καταδικάζω βεβαίως», τόνισε και ερωτηθείς αν θα επιβληθούν κάποιες ποινές υπογράμμισε: «Αυτό θα το απαντήσω στις 12 του μηνός που έχουμε σύνοδο και στην οποία θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Αν θα πρέπει να σταλεί κάτι σε αυτούς ή σε κάποιους άλλους». Υπογράμμισε επίσης, ότι η Εκκλησία προσέφυγε ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει την παρουσία πιστών στους ναούς την ημέρα των Θεοφανείων.

Στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου τελέστηκε το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών η Θεία Λειτουργία για την εορτή των Θεοφανείων. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος ακολούθως τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.
«Του χρόνου με υγεία ενωμένοι όλοι μαζί να γιορτάσουμε κάτω από άλλες συνθήκες και να νιώσουμε ελεύθεροι το μεγαλείο της πίστης μας, της ορθοδοξίας, της παράδοσης», τόνισε μετά την ακολουθία του Αγιασμού ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν μίλησε με τον πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος αναρωτήθηκε αν πρέπει να κοιτάμε πίσω ή μπροστά. Σημείωσε ότι μίλησαν για αυτά που πέρασαν και για αυτά που περιμένουμε, ενώ τόνισε ότι «σήμερα έχουμε μια μεγάλη μέρα. Πρέπει να προβληματιστούμε με την γνώση της ιστορίας. Και η ιστορία μας λέει ότι κάνει κύκλους η ζωή. Μέσα σε αυτούς τους κύκλους ζούμε και εμείς». Σε ερώτηση για τα μέτρα και αν θα πρέπει να τα τηρούμε περισσότερο, απάντησε: «Σε μένα τα λέτε αυτά; Κοιτάξτε γύρω σας τι μέτρα έχει λάβει η εκκλησία και μετά πηγαίντε στις παραλίες και στις πλατείες».

«Όποιος ξέρει ιστορία πάντα περιμένει περίεργα πράγματα. Η Εκκλησία είναι για όλα έτοιμη», τόνισε κατά την αποχώρηση του ο Μακαριώτατος.
Υπενθυμίζεται πως ο Μακαριώτατος, θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο προκειμένου να τελέσει τον καθαγιασμό των υδάτων

Δημοσιογραφική κάλυψη: Ιωάννα Βουτσή
Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος
Επιμέλεια βίντεο: Πέπη Οικονομάκη
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων