19/11/2019 19/11/2019 Τιμητική Εκδήλωση στη μνήμη του αοιδίμου Ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολοπούλου, τήν οποία διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, διεξήχθη χθες το απόγευμα 18 Νοεμβρίου. Όπως γράφει το δελτίο τύπου της Ιεράς Συνόδου ο εκλιπών Ακαδημαϊκός εχρημάτισε από το έτος 2012 Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ειδικής Συνοδικής...
19 Νοεμβρίου, 2019 - 9:12
Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2019 - 9:15

Τιμητική εκδήλωση για τον Κ. Σβολόπουλο

Διαδώστε:
Τιμητική εκδήλωση για τον Κ. Σβολόπουλο

Τιμητική Εκδήλωση στη μνήμη του αοιδίμου Ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολοπούλου, τήν οποία διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, διεξήχθη χθες το απόγευμα 18 Νοεμβρίου.

Όπως γράφει το δελτίο τύπου της Ιεράς Συνόδου ο εκλιπών Ακαδημαϊκός εχρημάτισε από το έτος 2012 Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, έχοντας την συνευθύνη της διοργανώσεως των δέκα (10) Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την προβολή του γεγονότος της Επαναστάσεως του 1821.

Η Τιμητική Εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί της οδού Ιασίου 1 και την έναρξή της κήρυξε ο Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου.

Ο Θεοφιλέστατος ανέγνωσε το Μήνυμα του Μακαριωτάτου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν τα εξής: «Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Σβολόπουλος ως ιστορικός του Νεωτέρου Ελληνισμού, με την διεθνή επιστημονική παρουσία του και την πλούσια συγγραφική παρακαταθήκη του, εκδαπανήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του στην αναζήτηση, την μελέτη, την διάσωση και την ανάδειξη των πηγών της ιστορίας, οι οποίες αναδεικνύουν στα τεκμήριά τους την αλήθεια της ιστορίας, ενώ παράλληλα, με την προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων, αναδύει στο έργο του την σημαντική αξία της μελέτης της ιστορίας, η οποία κατά τον ιστορικό Πολύβιο μπορεί πολύ να συντελέσει στη διόρθωση του βίου των ανθρώπων, γιατί από αυτήν ποριζόμαστε πολλά και σοφά βιοτικά διδάγματα».

Για το πρόσωπο του Ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολοπούλου ομίλησαν ο Ελλογιμώτατος κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Κωνσταντίνος Σβολόπουλος: Ο άνθρωπος, ο πανεπιστημιακός, ο φίλος» και η Ελλογιμωτάτη κ. Χρύσα Μαλτέζου, Ακαδημαϊκός με θέμα «Κωνσταντίνος Σβολόπουλος: Ο ιστορικός του Νεωτέρου Ελληνισμού».

 

Την Εκδήλωση έκλεισε με Χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο αείμνηστος Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος σεβόταν την Εκκλησία, υπηρετούσε την ιστορική αλήθεια, καλλιεργούσε στους φοιτητές το ερευνητικό πνεύμα, μας δίδασκε με τον ήπιο χαρακτήρα του, ενέπνεε τον σεβασμό σ’όλους, ακόμη και σε εκείνους που διαφωνούσαν με τις απόψεις του».

Πρίν τη λήξη της Τιμητικής Εκδηλώσεως ο Θεοφιλέστατος Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου παρέδωσε στη σύζυγο του εκλιπόντος Ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Σβολοπούλου, Ερίτιμο κ. Αικατερίνη Χέλμη – Σβολοπούλου, τον Χρυσούν Σταυρό του Παρασήμου του Αποστόλου Παύλου και ανεγνώσθη το Επιβραβευτήριο Γράμμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην Τιμητική Εκδήλωση παρέστησαν ο Α’ Γραμματέας-Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμ. Δωρόθεος Πάπαρης, πλήθος Ακαδημαϊκών και Πανεπιστημιακών Καθηγητών, μέλη του Διπλωματικού Σώματος και των Στρατιωτικών Σχολών της Αθήνας καθώς και πολλοί φιλίστορες.

Την ευθύνη του συντονισμού της Εκδηλώσεως είχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Αντωνίου – Τριανταφυλλίδης, Γραμματέας της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων