10/09/2021 12/09/2021 Ολοκληρώθηκαν σήμερα Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για το μήνα Σεπτέμβριο. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε, επειδή στις 22 Οκτωβρίου 2021 συμπληρώνονται 30 έτη από την εκλογή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.  Βαρθολομαίου στον Πατριαρχικό Θρόνο, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου, η Εκκλησία της Ελλάδος να πραγματοποιήσει τιμητικές εκδηλώσεις,...
10 Σεπτεμβρίου, 2021 - 13:18
Τελευταία ενημέρωση: 12/09/2021 - 0:22

Τιμητικές εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια από την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη προγραμματίζει η Εκκλησία της Ελλάδος – Ολοκληρώθηκε η ΔΙΣ

Διαδώστε:
Τιμητικές εκδηλώσεις για τα 30 χρόνια από την εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη προγραμματίζει η Εκκλησία της Ελλάδος – Ολοκληρώθηκε η ΔΙΣ

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για το μήνα Σεπτέμβριο.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε, επειδή στις 22 Οκτωβρίου 2021 συμπληρώνονται 30 έτη από την εκλογή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.  Βαρθολομαίου στον Πατριαρχικό Θρόνο, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου, η Εκκλησία της Ελλάδος να πραγματοποιήσει τιμητικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα προσκληθεί να παραστεί ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν:

Συνήλθε σήμερα, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία, η Δ.Ι.Σ.:

– Ενέκρινε τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

– Όρισε τα τακτικά και αναπληρωματικά Μέλη, τα οποία θα προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως.

– Όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμέων ως Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θείας και Πολιτικής Οικονομίας και Οικολογίας με τριετή θητεία, ήτοι από 1ης Σεπτεμβρίου 2021 έως και 31ης Αυγούστου 2023.

– Διόρισε τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη π. Χερουβείμ Μουστάκα, Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας, στήν θέση του Διευθυντού της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως.

– Ενέκρινε τον «Κανονισμό Λειτουργίας του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ι.Π.Ε.) ως Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) του ν. 4673/2020 (Α’ 52)».

– Επειδή στις 22 Οκτωβρίου 2021 συμπληρώνονται 30 έτη από την εκλογή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στον Πατριαρχικό Θρόνο, κατόπιν προτάσεως του Μακαριωτάτου Προέδρου, απεφασίσθη η Εκκλησία της Ελλάδος να πραγματοποιήσει τιμητικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα προσκληθεί να παραστεί ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Η πρώτη ημέρα των εργασιών

Η νέα Συνοδική Περίοδος ξεκίνησε χθες, πέραν των διαδικαστικών και υπηρεσιακών θεμάτων, ακριβώς έτσι όπως ολοκληρώθηκε η προηγούμενη. Δηλαδή με το ζήτημα της παραίτησης του Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφανίου, η οποία και τελικά έγινε δεκτή καθώς, μετά το αλαλούμ που δημιουργήθηκε με την εγκυρότητα της πρώτης επιστολής παραίτησης, ο Σεβασμιώτατος απέστειλε πριν λίγες ημέρες νέα επιστολή προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο με την οποία του ζητούσε να κάνει δεκτή την παραίτησή του.

Συνεπώς, την 8η Οκτωβρίου η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα συνέλθει (4- 8 Οκτωβρίου) στην Ιερά Μονή Πεντέλης, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν από την πανδημία, θα κληθεί να εκλέξει 5 νέους Μητροπολίτες για την πλήρωση των θέσεων των Ιερών Μητροπόλεων Λαγκαδά, Καστορίας, Πολυανής και Κιλκισίου, Περιστερίου και Θήρας, Αμοργού και Νήσων.

Αναφορικά με το ζήτημα των εμβολιασμών και τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου θα ισχύουν ειδικά μέτρα για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους, ο Εκπρόσωπος Τύπου Αυτής της Συνοδικής Περιόδου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος απάντησε:  «Δεν γνωρίζω αν θα τεθεί αύριο (σ.σ. το ζήτημα). Και θα περιμένουμε. Αν τεθεί, θα το συζητήσουμε, αλλά μέσα στους ναούς εμείς δεν μπορούμε να αποκλείουμε τους ανθρώπους ούτε να χωρίζουμε τους ανθρώπους. Θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να προσέχουν τον εαυτό τους, να προσέχουν και τους αδερφούς δίπλα, που είναι κι εκείνοι εκκλησιαζόμενοι και προσεύχονται, αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να επιβάλλουμε,  σεβόμενοι την ελευθερία του ανθρώπου, ποιος θα κάνει και ποιος δεν θα κάνει τι… Mέσα στον ναό δεν μπορούμε να βάζουμε ετικέτες στον καθένα, αλλά αυτά θα τα δούμε και με την Ιερά Σύνοδο…».

Όσο για το εάν επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και στους ιερείς, ο Σεβασμιώτατος απάντησε ότι το θέμα δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη.

Το ανακοινωθέν της 1ης Συνεδρίασης της της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 165ης Συνοδικής Περιόδου: 

Δείτε επίσης αποκλειστικά πλάνα από την έναρξη της ΔΙΣ

Ρεπορτάζ: Ευγενία Δίτσα – Ιωάννα Βουτσή/Κάμερα: Νίκος Πυθαρούλης /Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη

Η σύνθεση της ΔΙΣ είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος: Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:

Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος
Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος
Κασσανδρείας κ. Νικόδημος
Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος
Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος
Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ
Αργολίδος κ. Νεκτάριος
Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος
Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος
Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος
Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος
Καρπενησίου κ. Γεώργιος

Αρχιγραμματεύς: Ο Ωρεών κ. Φιλόθεος

Φωτογραφία αρχείου

Δείτε επίσης:

Το ανακοινωθέν της ΔΙΣ μετά την 1η Συνεδρία (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι ανέφερε για εμβολιασμούς και μέτρα ο Εκπρόσωπος της ΔΙΣ

Δεκτή έκανε η ΔΙΣ την παραίτηση του Μητροπολίτη Θήρας – Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης ημέρας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων