04/11/2022 05/11/2022 Με τις ευλογίες και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, Προέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ξεκίνησαν την 29η Οκτωβρίου και περαιώθηκαν την 1η Νοεμβρίου 2022 οι ενάρξεις των νέων επιμορφωτικών προγραμμάτων του Ι.Π.Ε. στις ακριτικές Ιερές Μητροπόλεις της Θράκης, στο πλαίσιο της...
04 Νοεμβρίου, 2022 - 17:10
Τελευταία ενημέρωση: 05/11/2022 - 0:49

Το Ι.Π.Ε. στηρίζει το έργο της Εκκλησίας και της Πολιτείας στη Θράκη

Διαδώστε:
Το Ι.Π.Ε. στηρίζει το έργο της Εκκλησίας και της Πολιτείας στη Θράκη

Με τις ευλογίες και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, Προέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ξεκίνησαν την 29η Οκτωβρίου και περαιώθηκαν την 1η Νοεμβρίου 2022 οι ενάρξεις των νέων επιμορφωτικών προγραμμάτων του Ι.Π.Ε. στις ακριτικές Ιερές Μητροπόλεις της Θράκης, στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Τα επιμορφωτικά προγράμματα ξεκίνησαν την 29η Οκτωβρίου από την Κομοτηνή, όπου το Ι.Π.Ε. σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής έκανε την έναρξη του προγράμματος «Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες και Εκκλησία» παρουσία του επιχώριου Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος και με τη συμμετοχή κληρικών και λαϊκών. Ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε., Παν. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, και τόνισε τη σπουδαιότητα των προγραμμάτων για την επιμόρφωση των κληρικών και των λαϊκών μελών της Μητροπόλεως, ενώ εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο.

 

 

Την επόμενη ημέρα, 30η Οκτωβρίου, το Ι.Π.Ε. έδωσε το παρόν στην Ξάνθη όπου παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, δόθηκαν οι βεβαιώσεις πιστοποίησης των συμμετεχόντων στα προγράμματα της προηγούμενης επιμορφωτικής περιόδου. Συγκεκριμένα έλαβαν τις βεβαιώσεις οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Η επίδραση και οι επιπτώσεις της τεχνολογίας στον σύγχρονο άνθρωπο» και οι κληρικοί που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα «Οργάνωση και διοίκηση της ενορίας – Προσφορά προς τον άνθρωπο». Αξίζει να σημειωθεί ότι το παρόν έδωσε και η κα Ευμορφία Στυλιανίδου, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης. Ακολούθως τελέστηκε αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο και πραγματοποιήθηκε η έναρξη του προγράμματος «Επιμόρφωση εμπειροτεχνών ψαλτών και παραδοσιακών μουσικών», στο οποίο συμμετέχει μεγάλος αριθμός επιμορφούμενων.

 

 

Την 31η Οκτωβρίου σειρά είχε το Διδυμότειχο, όπου με τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, έγιναν οι ενάρξεις των προγραμμάτων «Η επίδραση και οι επιπτώσεις της τεχνολογίας στον σύγχρονο άνθρωπο» (απευθυνόμενο κυρίως σε λαϊκά στελέχη και συνεργάτες) και «Κοινωνικοπρονοιακή εκκλησιαστική παρέμβαση σε προβλήματα πένθους» (απευθυνόμενο κυρίως σε κληρικούς). Το παρόν έδωσαν από το Ι.Π.Ε. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Αν. Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., και ο Διευθυντής αυτού π. Θεολόγος, τους οποίους υποδέχτηκε θερμά ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός. Ακολούθως επιδόθηκαν στους συμμετέχοντες οι βεβαιώσεις πιστοποίησης των παρελθόντων προγραμμάτων.

 

 

Στην ως άνω ακριτική περιοχή το Ι.Π.Ε. είχε ακόμη μια πολύ σημαντική επιμορφωτική παρουσία, καθώς την ίδια ημέρα ξεκίνησε στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου το πρόγραμμα «Συμβουλευτική σε σύγχρονα προβλήματα – Εξομολογητική – Βιοηθική», απευθυνόμενο στους εκπαιδευόμενους συνοριοφύλακες με καταγωγή από τον Έβρο, στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που έχει συνάψει το Ι.Π.Ε. με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η Διοικητής της Σχολής κα Αναστασία Πουρναρά, Αστυνόμος Α΄, υποδέχθηκε τον επιχώριο Μητροπολίτη και τα στελέχη του Ι.Π.Ε. εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες για την αγαστή συνεργασία και τη στήριξη, ενώ επεσήμανε τα οφέλη που προκύπτουν από τα επιμορφωτικά προγράμματα. Από τη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκε η διάθεση αμφοτέρων για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

 

 

Οι ενάρξεις των νέων προγραμμάτων ολοκληρώθηκαν την 1η Νοεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη, όπου σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη έγινε η έναρξη του προγράμματος «Συμβουλευτική σε σύγχρονα προβλήματα – Εξομολογητική» για τους κληρικούς αυτής. Παρόντες ήταν ο οικείος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος και εκ μέρους του Ι.Π.Ε. ο Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας και ο π. Θεολόγος. Ο Σεβασμιώτατος κ. Άνθιμος τους καλωσόρισε και τους ευχαρίστησε, αφού πρώτα αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο πρόσωπο του Μακαριωτάτου. Παράλληλα επισήμανε τη σημασία της επιμόρφωσης των κληρικών στις μέρες μας.

 

 

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας κατά τις προσφωνήσεις του στις ενάρξεις των προγραμμάτων μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου επισημαίνοντας τη διαρκή μέριμνά του για τις ακριτικές μας περιοχές, ενώ ευχαρίστησε τους εγχώριους Μητροπολίτες και τους συνεργάτες τους για την αβραμιαία φιλοξενία και για τη συνέχιση της καρποφόρου συνεργασίας με το Ι.Π.Ε. Ομοίως ο π. Θεολόγος ανέφερε ότι το Ι.Π.Ε. βρίσκεται στη Θράκη για να στηρίξει το πολύτιμο ποιμαντικό έργο των κληρικών και των συνεργατών τους, αλλά και για να συνδράμει στο πολύπλευρο έργο της Εκκλησίας και της Πολιτείας, να ενισχυθούν οι πατέρες και τα μέλη των Ιερών Μητροπόλεων και οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών, ώστε να ξεπερνούν τις δυσκολίες τους με πνεύμα αλληλεγγύης, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και με συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά την έναρξη των επιμορφωτικών προγραμμάτων στην Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου και στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, πραγματοποιήθηκε επιτόπια επαλήθευση – έλεγχος από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την ορθή υλοποίηση των προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, με απόφαση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την διενέργεια ελέγχου και επιτόπιας επαλήθευσης στο πλαίσιο της Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (ΟΠΣ 5073422), παρευρέθηκαν η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κα Νίκη Δανδόλου, η Προϊσταμένη της Μονάδας Β2.3 κα Φλωρεντία Καραβατά και η χειρίστρια του Έργου κα Αγγελική Δανιόλου. Και οι τρεις αρμόδιες από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης κατά τις προσφωνήσεις που έκαναν βεβαίωσαν την ορθότητα της διαδικασίας, τη βαρύτητα του έργου που επιτελείται, τη χρησιμότητα των επιμορφωτικών προγραμμάτων και την ακρίβεια στην υλοποίηση τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην μακροχρόνια συνεργασία με το Ι.Π.Ε. και στο καρποφόρο έργο που επιτελείται προς όφελος της κοινωνίας.

Η παρουσία της κας Δανδόλου ήταν ιδιαιτέρως τιμητική για το Ι.Π.Ε., καθώς έδωσε το παρόν στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας που διατηρεί το Ι.Π.Ε. με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και διαπίστωσε προσωπικά τις ανάγκες των ακριτικών περιοχών μας, το έργο που επιτελείται, αλλά και τα οφέλη που προκύπτουν από τις επιμορφωτικές δράσεις.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων