17/09/2020 17/09/2020 Το μεταναστευτικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα,  ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, η συζήτηση εστιάστηκε κυρίως στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων και στους Ορθόδοξους μετανάστες. Ο υπουργός εξέφρασε την χαρά και την τιμή για την...
17 Σεπτεμβρίου, 2020 - 13:23
Τελευταία ενημέρωση: 17/09/2020 - 17:04

Το μεταναστευτικό επί τάπητος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Διαδώστε:
Το μεταναστευτικό επί τάπητος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Το μεταναστευτικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα,  ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γεώργιος Κουμουτσάκος με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, η συζήτηση εστιάστηκε κυρίως στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων και στους Ορθόδοξους μετανάστες.

Ο υπουργός εξέφρασε την χαρά και την τιμή για την συνάντηση αυτή και τόνισε πως «είχα την δυνατότητα να μοιραστώ με τον Μακαριώτατο ορισμένες σκέψεις που αφορούν την δυνατότητα συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε αναφορικά με το μεταναστευτικό». Σημείωσε, επίσης, ότι «τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στην Λέσβο έχουν δημιουργήσει μια νέα δυναμική ανάγκης αποτελεσματικών πολιτικών της χώρας μας και σε αυτό η συμπαράσταση και αρωγή της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου είναι ουσιαστικής σημασίας», ενώ επεσήμανε ότι «το επόμενο διάστημα θα δουλέψουμε πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις που συζητήσαμε».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «η Εκκλησία, πέρα από την Πολιτεία, ήταν και είναι τροφός και φρουρός αυτού του τόπου. Στόχος Πολιτείας και Εκκλησίας είναι πάντοτε ο άνθρωπος και εκεί συναντώνται οι δραστηριότητες μας». Αναφέρθηκε, ακόμη, στις προτάσεις και στις ενέργειες που συζήτησαν τονίζοντας πως «σε ό,τι μπορούμε και είναι δυνατό είναι χρέος μας να βοηθήσουμε, όπως κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε πάντα με ειλικρίνεια και τιμή».

Η συνεργασία Εκκλησίας Πολιτείας για το μεταναστευτικό

Τον περασμένο Ιούλιο, ανακοινώθηκε ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης συνεργάζονται με την Εκκλησία της Ελλάδος για την ασφαλή φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα
Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από τη CEB, υποστηρίζει την ανακαίνιση και μικρής κλίμακας επισκευές σε εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν ως δομές φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΔΟΜ συνεργάζεται με την ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος, και συγκεκριμένα με το Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων & Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων (ΚΣΠΜ – ΟΠΠ), σε τρείς δομές φιλοξενίας: οι δύο βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και η μια στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Μέσω της δράσης παρέχονται έπιπλα, όπως κρεβάτια, γραφεία, τραπεζαρίες, εξοπλισμός αίθουσας ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και προμήθεια των απαραίτητων συσκευών κουζίνας και καθαρισμού. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στις περιπτώσεις με ευαλωτότητα, μέσω της εγκατάστασης ενός μηχανισμού ανελκυστήρα κλιμακοστασίων καθώς και μιας προσβάσιμης τουαλέτας για ΑμεΑ.

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος προσφέρει καθημερινά υπηρεσίες στη δομή, σε 24ωρη, επταήμερη βάση, έχοντας αναπτύξει επίσης μια εξειδικευμένη πολυτομεακή ομάδα που καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών. Κάθε δομή φιλοξενίας μπορεί να φιλοξενήσει έως και 40 παιδιά.

Όπως είχε τονιστεί σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο (2019) στην Αρχιεπισκοπή από την πλευρά της Εκκλησίας υπάρχει όχι μόνο η πρόθεση και η διάθεση, αλλά και οι κατάλληλες υποδομές για συνεργασία αναφορικά με το μεταναστευτικό.

Η Εκκλησία προτίθεται να συνδράμει την κυβέρνηση στη διαχείριση του μεταναστευτικού μέσω του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων και της ΕΚΥΟ.

«Η συνάντηση έγινε με σκοπό να υπάρξει μια συνεργασία ανάμεσα στην πολιτεία και την Εκκλησία που έχει τις κατάλληλες δομές. Η συνεργασία ξεκινάει με καλές προϋποθέσεις γιατί και από τις δυο πλευρές υπάρχει καλή διάθεση. Από την πλευρά της Εκκλησίας το ”Κέντρο Παλινοστούντων και Μεταναστών” έχει όλες τις απαραίτητες δομές για νομική βοήθεια για απόδοση ασύλου, αλλά και για επανένωση οικογενειών. Σήμερα συζητήθηκε η δυνατότητα να δοθούν ακίνητα της Εκκλησίας ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν οικογένειες μεταναστών και ασυνόδευτα ανήλικα», δήλωσε μετά την συνάντηση ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, πρόεδρος του Κέντρου Παλινοστούντων και Μεταναστών

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της Εκκλησίας της Ελλάδος «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων» (εφεξής «Κέντρο») ιδρύθηκε (Κανονισμός υπ’ αριθμ. 234/2012, Πρωτοδικείο Αθηνών αριθμ. 11561/2012) τον Ιούλιο του 2012 και αποτελεί καθολικό διάδοχο του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων Μεταναστών, το οποίο είχε συσταθεί το 1978 ως υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με στόχο την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε Έλληνες παλιννοστούντες από γερμανόφωνες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ώστε αυτοί να ανταπεξέλθουν κυρίως σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης καθώς και σε προβλήματα που προέκυπταν κατά την επιστροφή και επανένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 άρχισε να διογκώνεται η εισροή αλλοδαπών μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα, η εν λόγω υπηρεσία ίδρυσε ένα ιδιαίτερο γραφείο, το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων (Ecumenical Refugee Program/ERP) προκειμένου να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα υποθέσεις αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών.

Στη συνεδρίαση έδωσε το «παρών» και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τόσο ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος

Φωτογραφίες: Γιώργος Φερδής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων