24/03/2019 24/03/2019 Στα πλαίσια του εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πανηγύρισε με κάθε λαμπρότητα ο Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, κατά την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019. Την παραμονή της μεγάλης θεομητορικής εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου, του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου καθώς και του Επισκόπου Θεσπιών Συμεών Βολιώτη. Στην...
24 Μαρτίου, 2019 - 19:40
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2019 - 22:13

Το Ναύπλιο υποδέχτηκε τον Μακαριώτατο (φώτο)

Διαδώστε:
Το Ναύπλιο υποδέχτηκε τον Μακαριώτατο (φώτο)

Στα πλαίσια του εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πανηγύρισε με κάθε λαμπρότητα ο Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας Ναυπλίου παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, κατά την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019. Την παραμονή της μεγάλης θεομητορικής εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου, του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου καθώς και του Επισκόπου Θεσπιών Συμεών Βολιώτη. Στην εκκλησία παραβρέθηκαν πλειάδα Ιερέων από την Αργολίδα.

Ακολούθησε λιτάνευση της θαυματουργού Ιεράς εικόνας της Ευαγγελιστρίας, συνοδεία τιμητικού Στρατιωτικού αγήματος και παιανιζούσης της Φιλαρμονικής του Δήμου Ναυπλιέων. Προηγήθηκε αγιασμός κατάθεσης θεμέλιου λίθου ανέγερσης κτιρίου συσσιτίων Ιερού Ναού ευαγγελίστριας Ναυπλίου.

Κηρύσσοντας τον Θείο Λόγο, ο Αρχιεπίσκοπος συνέκρινε την Παναγία με την Εύα, τονίζοντας πως οι Πατέρες της Εκκλησίας μας δίνουν την απάντηση. Δύο μορφές που ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο στο κάλεσμα του Θεού. «Η Εύα ζούσε προνομιακά στον παράδεισο. Την πλησίασε ο όφις και κατάφερε να την παρασύρει χάνοντας την κοινωνία που είχε με τον Θεό και αποξενώθηκε, γιατί ήθελε να είναι ανεξάρτητη. Και σύμφωνα με τον ψαλμωδό έκατσε απέναντι και έκλαψε. Η Παναγία μεγάλωσε στην Ναζαρέτ, σε ένα χώρο δύσκολο. Την επισκέφθηκε ο Αρχάγγελος και δεν της είπε εύκολα λόγια. Εκείνη ταράχτηκε, αλλά δεν αρνήθηκε. Έγινε η γέφυρα, να ανεβάσει τον άνθρωπο στον ουρανό. Αυτές οι δύο γυναίκες όσο κι αν απέχουν χρονικά ή τοπικά, έχουν σχέση με τη ζωή μας. Συνδέονται με μας. Η Παναγία θεραπεύει την παρανομία και ανοίγει το δρόμο για τον παράδεισο. Γι` αυτό οι γενεές των ανθρώπων κάθε φορά που θα ακούν την ιστορία της Εύας θα λένε «ουαί τη αθλία», ενώ κάθε φορά που θα ακούν την ιστορία της Παναγίας θα λένε «Μακαρία, Ευλογημένη»» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και σημείωσε ότι «κάθε φορά που απομακρυνόμαστε από την κοινωνία με τον Θεό και πατέρα, όχι τον Θεό ως εκδικητή, αλλά τον Θεό της αγάπης, είμαστε παιδιά της Εύας, ενώ κάθε φορά που είμαστε κοντά στον Θεό είμαστε τα παιδιά της Θεοτόκου».

Σε άλλο σημείο, ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι «αν υπήρχε ένας καλλιτέχνης ζωγράφος ή αγιογράφος σήμερα και του δίναμε μόνο τη φράση «χαίρε των δακρύων της Εύας η λύτρωσις», δηλαδή, «Παναγία εσύ είσαι που σκούπισες τα δάκρυα της Εύας», θα είχαμε έναν πίνακα που θα μας έδειχνε την κουρασμένη, την απομακρυσμένη από το Θεό Εύα και την Παναγία να της σφουγγίζει τα δάκρυα» και συμπλήρωσε ότι η Παναγία είναι η γέφυρα που μας βοηθάει να ανέβουμε προς τον ουρανό, γι` αυτό και πρέπει να λέμε «χαίρε των δακρύων του καθενός από εμάς η λύτρωση».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην εθνική εορτή τονίζοντας ότι οι ήρωες της πατρίδας μας διάλεξαν αυτήν την ημέρα να θεμελιώσουν τον αγώνα τους, αφού η Παναγία είναι η γέφυρά μας προς τα πάνω.

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς «να φύγουμε από αυτόν τον χώρο ακούγοντας και εμείς στα αυτιά μας αυτά τα λόγια: «Άγγελος πρωτοστάτης εστάλη από τον ουρανό για να δώσει θάρρος, την δυνατότητα για το καλύτερο σε όλους μας»»

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης Αργολίδος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του και αναφέρθηκε στον ιστορικό ιερό ναό κάνοντας ειδική αναφορά στο φιλανθρωπικό έργο της ενορίας, στα συσσίτια, στην ιματιοθήκη και σε όλες τις κοινωνικές δράσεις.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων