02/06/2022 02/06/2022 Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή δέχτηκε το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής την επίσκεψη μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του πανεπιστημίου Duke που βρίσκεται στο Durham της Βόρειας Καρολίνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ενός ιδιωτικού, ερευνητικού , χριστιανικού πανεπιστημίου που θεραπεύει πλήθος επιστημονικών πεδίων, ευρισκόμενο πολύ ψηλά στην αξιολογική κατάταξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων...
02 Ιουνίου, 2022 - 14:27
Τελευταία ενημέρωση: 02/06/2022 - 14:40

Το Πανεπιστήμιο DUKE συναντά το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α.

Διαδώστε:
Το Πανεπιστήμιο DUKE συναντά το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ι.Α.Α.

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή δέχτηκε το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής την επίσκεψη μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του πανεπιστημίου Duke που βρίσκεται στο Durham της Βόρειας Καρολίνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ενός ιδιωτικού, ερευνητικού , χριστιανικού πανεπιστημίου που θεραπεύει πλήθος επιστημονικών πεδίων, ευρισκόμενο πολύ ψηλά στην αξιολογική κατάταξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων παγκοσμίως.

Την ομάδα των επισκεπτών, αποτελούμενη από διδάσκοντες, αποφοίτους του Duke Divinity School και εκπροσώπους συνεργαζόμενων φορέων σε επιστημονικά προγράμματα του πανεπιστημίου, την οποία συνόδευε ο Πρύτανης του πανεπιστημίου Duke, Dean Edgardo Colon- Emeric,υποδέχθηκε ο Αν. Διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως , Αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης.

Οι εξ Αμερικής επισκέπτες, μετέχουν σε ένα ταξίδι γνώσης και εμπειρίας ,το οποίο διοργανώνει η αμερικανική εταιρεία θεματικού τουρισμούThalassa Journeys που εδρεύει στο Ορλάντο, με τον τίτλο: Ancient sites and modern faith. A culinary and Theological Exporation of Greece. Οι ιδρυτές της εταιρείας Βάσος και Γιώργος Παπαγαπητός, οι οποίοι κατάγονται από τη Ρόδο και ζουν στη Νέα Υόρκη, δημιουργούν εδώ και πενήντα χρόνια εκπαιδευτικά ταξίδια συνεργαζόμενοι με μεγάλα πανεπιστήμια και οργανισμούς. Τα ταξίδια τους οδηγούν πάντοτε στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της, όπως μας εξήγησε η εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα κα. Μαρία- Χριστίνα Μπακλαβά. Στα πλαίσια του ταξιδιού πραγματοποιούνται διαλέξεις που ενισχύουν και ανατροφοδοτούν τη θεματική του.

Η συγκεκριμένη συνάντηση εστίαζε στο πεδίο Food and wine. Πρόκειται για μια ολιστική θεώρηση της τροφής ως υλικό αλλά και ως ανθρώπινη ανάγκη. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η θρησκευτική έννοια της τροφής, η βρώση και η πόση στη μυστηριακή της διάσταση, η Θεία Κοινωνία δηλαδή , αλλά ακόμα και η έλλειψη της τροφής ή αντίθετα η υπερκατανάλωση της.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στο Αρχοντικό των Μπενιζέλων, προγονικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης επί της οδού Ανδριανού 96 στην Πλάκα. Ο π. Θεολόγος υποδέχθηκε τους επισκέπτες και επιμελήθηκε την περιήγησή τους στο αρχοντικό, δίνοντας βασικές πληροφορίες για το οίκημα και το βίο της Αγίας. Την ξενάγηση ανέλαβε ο κ. Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος Δρ. Ιστορίας, στέλεχος της Ι.Α.Α. o οποίος ανέπτυξε ιδιαίτερα το φιλανθρωπικό έργο της Αγίας Φιλοθέης και την προσφορά της στην πόλη των Αθηνών.

Στη συνέχεια ανέπτυξε εισήγηση σχετικά με την ευχαριστιακή διάσταση της Θείας Κοινωνίας ο καθηγητής της Θεολογικής σχολής του Ε.Κ.Π.Α κ. Ιωάννης Παναγιωτόπουλος.

Ακολούθως ο καθηγητής του πανεπιστημίου Duke , Professor Norman Wirzba με τρόπο εύληπτο μίλησε για τις πολλαπλές σημασίες της έννοιας της τροφής, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην έννοια του μοιράσματος και της κοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Ανέλυσε τη βρώση όχι μόνο σαν ανάγκη ύπαρξης αλλά κυρίως σαν ανάγκη συνύπαρξης. Επιπροσθέτως αναφερόμενος σε εικόνες της Γένεσης, χαρακτήρισε τον κόσμο που δημιούργησε ο Θεός «εύγευστο» θέλοντας να δείξει ότι του οφείλεται να βιωθεί με χαρά και αισιοδοξία. Επίσης αναφέρθηκε στον πολλαπλασιασμό των πέντε άρτων από το χωρίο του κατά Ματθαίον ευαγγελίου( Ματθ. 14, 14-22) τονίζοντας τη σχέση πνευματικής και σωματικής πείνας. Πεινάμε για τροφή, ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως πεινάμε για Χριστό.

Εξ αυτής της αφορμής ο π. Θεολόγος Αλεξανδράκης , αναφέρθηκε στην ευαισθησία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος , κ.κ. Ιερωνύμου για την εξασφάλιση επαρκούς και αναγκαίας σίτισης για όλους τους ανθρώπους και την έγνοια του να μην μείνει ούτε ένας άνθρωπος χωρίς φαγητό. Η έγνοια αυτή μεταμορφώθηκε σε χιλιάδες μερίδες φαγητού που καλύπτουν καθημερινά τις ανάγκες εμπερίστατων συνανθρώπων μας στην Ι.Α.Α αλλά και σε όλες τις μητροπόλεις της ελληνικής επικράτειας.

Επίσης ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την ευγένεια και το ήθος που κομίζουν και για την αξιοσημείωτα απλή, ουσιαστική και όντως εκκλησιαστική στάση τους.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με το χαιρετισμό του Πρυτάνεως του πανεπιστημίου Duke, οποίος ευχαρίστησε για την φιλόξενη και αγαπητική συνάντηση με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως ,ευχήθηκε να επαναληφθεί αλλά και να διευρυνθεί με συνεργασία στα πεδία που αγαπάμε και διακονούμε από κοινού, όπως είπε, αναφερόμενος στη γνώση, την αγάπη για τον άνθρωπο και την πίστη στον Ιησού Χριστό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων