19/05/2022 19/05/2022 Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών και συγκεκριμένα στην περιοχή της Πλάκας, βραδινή Θεία Λειτουργία για την εορτή της Μεσοπεντηκοστής και προς τιμήν των Μαρτυρησάντων Αγίων της πόλεως των Αθηνών, οι οποίοι μαρτύρησαν στα χρόνια του Αυτοκράτορα Δεκίου...
19 Μαΐου, 2022 - 15:37
Τελευταία ενημέρωση: 19/05/2022 - 15:15

Βραδινή Θεία Λειτουργία στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα

Διαδώστε:
Βραδινή Θεία Λειτουργία στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέα

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου στο Αρχιεπισκοπικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών και συγκεκριμένα στην περιοχή της Πλάκας, βραδινή Θεία Λειτουργία για την εορτή της Μεσοπεντηκοστής και προς τιμήν των Μαρτυρησάντων Αγίων της πόλεως των Αθηνών, οι οποίοι μαρτύρησαν στα χρόνια του Αυτοκράτορα Δεκίου (249-251 μ.Χ.), Άγιος Πέτρος, Άγιος Διονύσιος, Άγιος Ανδρέας, Άγιος Παύλος, Αγία Χριστίνα, Άγιος Ηράκλειος, Άγιος Παυλίνος και Άγιος Βενέδιμος.

Στην βραδινή Θεία Λειτουργία (μετ’ αρτοκλασίας) που τελέστηκε στον ως άνω ιερό Ναό με την επιστασία του αν. Διευθυντή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης  Αρχιμανδρίτη Θεολόγου Αλεξανδράκη, και την παρουσία του Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Σταθάκη, Προϊσταμένου του ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, με την ταυτόχρονη παρουσία πλήθος κόσμου, αλλά και των εργαζομένων – συνεργατών που στελεχώνουν το Ίδρυμα, ο π. Θεολόγος Αλεξανδράκης αναφέρθηκε με μεστό και ανθρώπινο λόγο στην σημασία και το πρότυπο της διδασκαλίας που δίνουν οι Άγιοι και οι Ομολογητές της πίστεως μας στην εποχή μας με χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφοράς την σημερινή ημέρα μνήμης των Αγίων της πόλεως των Αθηνών.

Στόχος του Ι.Π.Ε. παραμένει η ανάδειξη της αθηναϊκής αγιολογίας

Ένας από τους στόχους του Ι.Π.Ε., ήταν και παραμένει η αναφορά και ανάδειξη συνολικά της αθηναϊκής αγιολογίας, γι’ αυτό υλοποιεί το πρόγραμμα «Οι Άγιοι των Αθηνών. Πρόσωπα και πολιτιστικά μνημεία της εκκλησιαστικής ιστορίας της Αθήνας και τα μηνύματα τους στην σύγχρονη κοινωνία». Με τον τρόπο αυτό καθίσταται σαφές το περιεχόμενο της χριστιανικής διδασκαλίας, ενώ από την άλλη αποτίνουμε και έναν φόρο τιμής και μνήμης σε εκείνους που δικαίωσαν τα της πίστεως μας.

Στο κήρυγμα του ο π. Θεολόγος αναφέρθηκε επίσης στην σημασία της «του Θεού Σοφίας», δηλαδή της Δεσποτικής Εορτής της Μεσοπεντηκοστής, και τα μηνύματα που αυτή κομίζει στον σύγχρονο κόσμο. Η διδασκαλία και το κήρυγμα του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού την ημέρα αυτή συνοψίζεται στην ευαγγελική ρήση: «Μη κρίνετε κατ΄ όψιν, αλλά την δικαίαν κρίσιν κρίνατε» (Ιωάν., ζ΄ 19-24).

Ο βίος των μαρτύρων

Οι Άγιοι Παύλος και Ανδρέας κατάγονταν από την περιοχή της Μεσοποταμίας και υπηρετούσαν την εποχή εκείνη ως στρατιώτες του Αυτοκράτορα Δεκίου. Όταν όμως μετέβησαν στην Αθήνα, βρέθηκαν να υπηρετούν ως στρατιώτες Χριστού και μαζί με τον Διονύσιο και τη Χριστίνα λιθοβολήθηκαν μέχρι θανάτου. Οι δε υπόλοιποι: Ηράκλειος, Παυλίνος και Βενέδιμος κατάγονταν από την Αθήνα και η αποστολή τους ήταν να δίνουν καθημερινά μαρτυρία Χριστού Εσταυρωμένου, και συνάμα να αποκαλύπτουν την πλάνη των ειδώλων, αλλά και των φιλοσόφων που πολεμούσαν τόσο άδικα και συκοφαντικά την χριστιανική θρησκεία και την διδασκαλία της. Το τέλος τους υπήρξε δεινό μιας και αυτοί με την σειρά τους βασανίστηκαν και αποκεφαλίστηκαν!

Ήδη, από τον 10ο αιώνα έχουν σωθεί μαρτυρίες, οι οποίες κάνουν λόγο ότι στην Αθήνα, και μάλιστα στον ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα σώζεται και το σκήνωμά του. Ο αείμνηστος καθηγητής Δημήτριος Πάλλας ερμηνεύοντας την μαρτυρία αυτή (βάσει των αρχαιολογικών και αγιολογικών δεδομένων της τότε Αθήνας) καταλήγει στο επιστημονικό συμπέρασμα ότι το σκήνωμα του Αγίου Ανδρέα και ο επ΄ ονόματί του ιερός Ναός που μνημονεύεται σε μαρτυρίες της εποχής δεν έχουν σχέση με τον πρωτόκλητο Απόστολο του Χριστού, Άγιο Ανδρέα, αλλά βρίσκει την αναφορά του στον ως άνω μάρτυρα της Αθήνας, του οποίου η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις 18 Μαΐου εκάστου έτους. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε δύο βιβλιογραφικά στοιχεία αναφοράς: Πρωτίστως, ότι στο πρόσωπό του η ίδια η Αγία Φιλοθέη ανήγειρε προς τιμήν του περίκαλλο ιερό Ναΰδριο, το οποίο δέσποζε την εποχή εκείνη στο μέσο του καθολικού της ιεράς μονής της Αγίας Φιλοθέης (Μονή του Αγίου Ανδρέα – που αργότερα έγινε γνωστή ως “Παρθενώνας”) ευρισκόμενος μέχρι και σήμερα στον αύλειο χώρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και δευτερευόντως ότι υπάρχουν μαρτυρίες και επικλήσεις που βρίσκουν εγχάρακτες αναφορές στα ονόματα των μαρτύρων Ανδρέα και Παύλου στους ναούς της σπηλιάς της Πεντέλης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων