12/12/2018 12/12/2018 Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου «Στο Περιβόλι του Αγίου» στη Δρομολαξιά, θα τελέσει την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου, κ. κ. Χρυσόστομος. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 6.00 μ. μ., θα τελεστεί ο Αρχιερατικός Εσπερινός και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 7.30 π. μ., θα...
12 Δεκεμβρίου, 2018 - 8:27

Εγκαίνια Ι.Ν. Αγίου Λαζάρου στη Δρομολαξιά

Διαδώστε:
Εγκαίνια Ι.Ν. Αγίου Λαζάρου στη Δρομολαξιά

Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου «Στο Περιβόλι του Αγίου» στη Δρομολαξιά, θα τελέσει την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου, κ. κ. Χρυσόστομος.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 6.00 μ. μ., θα τελεστεί ο Αρχιερατικός Εσπερινός και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 7.30 π. μ., θα ξεκινήσει ο Όρθρος και στη συνέχεια η Ακολουθία των εγκαινίων και η Θεία Λειτουργία.

Άγιος Λάζαρος

Πρόσωπο της Καινής Διαθήκης, φίλος και μαθητής του Χριστού, ο οποίος «ηγέρθη εκ νεκρών» προαναγγέλλοντας την Ανάσταση του Κυρίου. Το όνομα «Λάζαρος» είναι εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού Ελεάζαρ.

Ο Λάζαρος, ο επονομαζόμενος Δίκαιος και Τετραήμερος, ήταν αδελφός της Μάρθας και της Μαρίας (η γυναίκα που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού λίγες ημέρες πριν από τη σταύρωση και στη συνέχεια τα σπόγγισε με τα μαλλιά της), με τις οποίες ζούσε στη Βηθανία, κοντά στα Ιεροσόλυμα. Στο σπίτι τους είχε φιλοξενηθεί επανειλημμένα ο Χριστός, όταν περνούσε από την περιοχή, με κατεύθυνση προς την Ιερουσαλήμ.

Κατά την Καινή Διαθήκη (Ιωάννου ια’ 1-44), μια μέρα ο Λάζαρος αρρώστησε βαριά και πέθανε. Οι αδελφές του ειδοποίησαν τον Ιησού ότι ο φίλος του ασθενεί βαρέως, αλλά εκείνος καθυστέρησε να έλθει. Στους μαθητές του είπε ότι ο φίλος του κοιμήθηκε και ότι θα μεταβεί στη Βηθανία για να τον ξυπνήσει. Όταν έφθασε στη Βηθανία με τους μαθητές του, η Μαρία του παραπονέθηκε ότι αν ερχόταν εγκαίρως δεν θα πέθαινε ο αδελφός της. Τότε, ο Ιησούς δάκρυσε και με φωνή μεγάλη προ του τάφου εκραύγασε: «Λάζαρε δεύρο έξω!» και ανάστησε τον Λάζαρο τέσσερεις ημέρες μετά τον θάνατό του, προκαλώντας τον θαυμασμό των παρισταμένων και το θανάσιμο μίσος των εχθρών του Φαρισαίων (Ιωάννου ια’ 45-57).

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Λάζαρος ήταν τότε 30 χρονών και έζησε άλλα 30 χρόνια. Έγινε επίσκοπος Κιτίου στην Κύπρο και πέθανε σε ηλικία 60 ετών. Τον Οκτώβριο του 890 ο βυζαντινός αυτοκράτορας Λέων ΣΤ’ ο Σοφός βρήκε στην Κύπρο το λείψανο του Λαζάρου και το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Το τοποθέτησε σε αργυρή θήκη στον ομώνυμο ναό που κτίσθηκε στη βασιλεύουσα. Η ανακομιδή των λειψάνων του εορτάζεται στις 17 Οκτωβρίου. Ο τάφος του Λαζάρου έχει υποδειχθεί μέσα σε βράχο (διαστάσεων 3×3μ.) στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ.

Η ανάμνηση του θαύματος της Ανάστασης του Λαζάρου εορτάζεται από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία το Σάββατο της πέμπτης εβδομάδας («Κουφής») της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και στις 17 Μαρτίου. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εορτάζει το γεγονός στις 17 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: http://www.sigmalive.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων