15/08/2019 15/08/2019 Με κατάνυξη, εκατοντάδες πιστοί κάθε ηλικίας, κατέκλυσαν για ακόμη μια χρονιά το εξωκλήσι της Παναγιώτισσας στον Πρωταρά για να παρακολουθήσουν τον εόρτιο Εσπερινό χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Παρέστησαν επίσης ο δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης με τη σύζυγο του, ο μεγάλος κτίτορας του εξωκλησίου ομογενής κ. Κωστάκης Γαβριήλ Ευαγγέλου, η...
15 Αυγούστου, 2019 - 18:25

«Η Θεοτόκος να οδηγήσει την πατρίδα μας στη δική της Ανάσταση»

Διαδώστε:
«Η Θεοτόκος να οδηγήσει την πατρίδα μας στη δική της Ανάσταση»

Με κατάνυξη, εκατοντάδες πιστοί κάθε ηλικίας, κατέκλυσαν για ακόμη μια χρονιά το εξωκλήσι της Παναγιώτισσας στον Πρωταρά για να παρακολουθήσουν τον εόρτιο Εσπερινό χοροστατούντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου. Παρέστησαν επίσης ο δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης με τη σύζυγο του, ο μεγάλος κτίτορας του εξωκλησίου ομογενής κ. Κωστάκης Γαβριήλ Ευαγγέλου, η δήμαρχος Λευκονοίκου κα Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, οι βουλευτές ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης και Γεώργιος Κάρουλλας και μέλη της θρονικής επιτροπής και του ιδρύματος Κοινωνικής Διακονίας και άλλοι εκπρόσωποι και μέλη φορέων και οργανώσεων.

Στον εμπνευσμένο θεολογικό λόγο του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ερμηνεία των πατέρων της Εκκλησίας, για το πρόσωπο της Θεοτόκου αλλά και τα άλλα γεγονότα και μεγάλες εορτές. Στάθηκε ιδιαίτερως στο περιστατικό που περιγράφεται στην Παλαιά Διαθήκη όπου στο όρος Σινά ο Μωυσής αντίκρυσε τη φλεγόμενη και μη καιόμενη βάτο, συσχετίζοντας την με την τραγωδία των πυρκαγιών την οποία ζούμε τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Ένα τέτοιο γεγονός το οποίο φανερώνει το σεβασμό και την παρουσία του Θεού που δεν καταστρέφει τη κτίση όπως οι πυρκαγιές σήμερα δυστυχώς, αλλά η παρουσία του Θεού δεν ήταν καταστροφική για εκείνο το φυτό ή και για όλη την κτίση γιατί είναι ο δημιουργός ο οποίος τη διαφυλάσσει, όπως έχουμε και εμείς υποχρέωση να φυλάσσουμε τη κτίση την οποία μας παρέδωσε ο Θεός, αναπτύσσοντας την με τον καλύτερο τρόπο. Η φλεγόμενη και μη καιόμενη βάτος κατά τους πατέρες της Εκκλησίας είναι ο συμβολισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου, γιατί όπως ακριβώς η φωτιά δεν έκαψε την βάτο εκείνη, έτσι ακριβώς και η Θεοτόκος, μετά την αγγελία του αγγέλου, δεν κάηκε αλλά έμεινε παρθένος και μετά τη Γέννηση του Υιού και Λόγου του Θεού.

Ευχήθηκε οι πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου να βοηθούν όλους προς την Ανάσταση, όπως και η πατρίδα μας να οδηγηθεί προς τη δική της Ανάσταση.

Στη συνέχεια απονεμήθηκε η ανωτάτη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, το παράσημο του προστάτου της Αγίου Επιφανίου στο μεγάλο κτίτορα του εξωκλησίου ομογενή κ. Κωστάκης Γαβριήλ Ευαγγέλου, ανακηρύσσοντας τον Μεγάλο Ευεργέτη αυτής. Ο κ. Ευαγγέλου επί σειρά ετών προσφέρει για την ανακαίνιση του εξωκλησίου της Παναγιώτισσας.

Ανήμερα της θεομητορικής εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασιλείου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης Λιοπετρίου.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων