18/05/2021 18/05/2021 Ο Πανιερωτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας το Σάββατο, 15 Μαΐου 2021, τέλεσε τρισάγιο στο αναστηλωμένο κρησφύγετο του ήρωα της ΕΟΚΑ Σταύρου Στυλιανίδη, στο Επισκοπειό. Γεννήθηκε στη Γιαλούσα, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 21 Μαρτίου 1927. Ο Σταύρος Στυλιανίδης είχε προσέλθει στις τάξεις της ΕΟΚΑ από την αρχή του αγώνα κι είχε ενταχθεί στις αντάρτικες...
18 Μαΐου, 2021 - 13:30
Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2021 - 13:32

Τρισάγιο στο κρησφύγετο του ήρωα της ΕΟΚΑ Στ. Στυλιανίδη

Διαδώστε:
Τρισάγιο στο κρησφύγετο του ήρωα της ΕΟΚΑ Στ. Στυλιανίδη

Ο Πανιερωτατος Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας το Σάββατο, 15 Μαΐου 2021, τέλεσε τρισάγιο στο αναστηλωμένο κρησφύγετο του ήρωα της ΕΟΚΑ Σταύρου Στυλιανίδη, στο Επισκοπειό.

Γεννήθηκε στη Γιαλούσα, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 21 Μαρτίου 1927.

Ο Σταύρος Στυλιανίδης είχε προσέλθει στις τάξεις της ΕΟΚΑ από την αρχή του αγώνα κι είχε ενταχθεί στις αντάρτικες ομάδες που δρούσαν στην πρωτεύουσα Λευκωσία. Ανέπτυξε πλούσια αγωνιστική δραστηριότητα, αλλά σύντομα επισημάνθηκε από τους Βρετανούς, και προκειμένου ν’ αποφύγει τη σύλληψη απεκρύβη κι έκτοτε συνέχισε να δρα ως καταζητούμενος.

Κατά τα μέσα του 1956 ανέλαβε ως υποτομεάρχης για την περιοχή Ιδαλίου, έχοντας υπό τη δική του ευθύνη τις ομάδες της Οργάνωσης 11 χωριών της περιοχής (Δάλι, Ποταμιά, Λύμπια, Λατσιά, Γέρι, Πέρα Χωριό, Αλάμπρα, Νήσου, Μαθιάτης, Αγία Βαρβάρα, Λυθροδόντας). Είχε το ψευδώνυμο «Ζέρβας».
Υπό την άμεση ευθύνη και επίβλεψή του δρούσαν οι ομάδες κρούσεως της ΕΟΚΑ στις περιοχές των πιο πάνω χωριών, τις οποίες ο Στυλιανίδης περιερχόταν συνεχώς κι επέβλεπε ή και συντόνιζε την όλη δραστηριότητά τους. Ο τομέας ευθύνης του προοριζόταν κυρίως για την απόκρυψη και φυγάδευση καταζητούμενων αγωνιστών, τον ανεφοδιασμό αντάρτικων ομάδων και την εκπαίδευση μελών της Οργάνωσης. Ο ίδιος ο Στυλιανίδης εργαζόταν σκληρά και για την εξασφάλιση οπλισμού για την ΕΟΚΑ, όπως και για την κατασκευή χειροβομβίδων, βομβών και ναρκών, προς εφοδιασμό των αντάρτικων ομάδων.

Σκοτώθηκε στις 18 Αυγούστου 1957 στο χωριό Επισκοπειό, της επαρχίας Λευκωσίας, από έκρηξη βόμβας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων