16/10/2018 16/10/2018 Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα οι Αγκαστινιώτες συνήχθησαν για να εορτάσουν και φέτος τη μνήμη του πολιούχου Αγίου Θεράποντος στην προσφυγιά. Το μεσημέρι της Κυριακής, 14 Οκτωβρίου 2018, τελέστηκε η Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος του Οσίου Θεράποντος, του εν Σίντα και Αγκαστίνα ασκήσαντος, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενος από τον Οικον. π. Μάριο...
16 Οκτωβρίου, 2018 - 8:59

Οι Αγκαστινιώτες τίμησαν τους Αγ. Θεράποντες στην προσφυγιά 

Διαδώστε:
Οι Αγκαστινιώτες τίμησαν τους Αγ. Θεράποντες στην προσφυγιά 

Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα οι Αγκαστινιώτες συνήχθησαν για να εορτάσουν και φέτος τη μνήμη του πολιούχου Αγίου Θεράποντος στην προσφυγιά.

Το μεσημέρι της Κυριακής, 14 Οκτωβρίου 2018, τελέστηκε η Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος του Οσίου Θεράποντος, του εν Σίντα και Αγκαστίνα ασκήσαντος, προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενος από τον Οικον. π. Μάριο Παντελή και τον π. Χαράλαμπο στον ι.ν. Αγίου Θεράποντος και Αγίας Μαρίνας στις Αγγλισίδες.

Στην Ακολουθία παρέστησαν πλήθος Αγκαστινιωτών, η Κοινοτάρχης Αγκαστίνας κα. Αναστασία Γερολεμου, Βουλευτές, κοινοτάρχες, οι πρόεδροι των οργανωμένων συνόλων Αγκαστίνας και πιστοί από άλλες περιοχές της Κύπρου. Μάλιστα, παρευρέθηκαν απόδημοι Αγκαστινιώτες που ζουν στο εξωτερικό.

Μαζί με τον Όσιο Θεράποντα Σίντα και Αγκαστίνας εορτάστηκε και η μνήμη του Οσίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος, Επισκόπου Κύπρου.

Στο τέλος του Παρακλητικού Κανόνος τελέστηκε Αρτοκλασία, Δέηση υπέρ υγείας πάντων των Αγκαστινιωτών και υπέρ ανευρέσεως των Αγνοουμένων και Μνημόσυνα πάντων των τεθνεώτων Αγκαστινιωτών πριν την εισβολή και μετά στην προσφυγιά.

Ο Θεοφιλέστατος μετέφερε προς όλους τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου. Συνεχάρη την Κοινοτάρχη και όλους τους συντελεστές για την οργάνωση της σύναξης των συγχωριανών. Υπενθύμισε σε όλους ότι το χωριό τους αρχικά ονομαζόταν Άγιος Θεράπων. Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικές αυτές οι συνάξεις επειδή συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης των παραδόσεών μας, των εορτών μας αλλά και στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των συγχωριανών. Είναι σημαντικό οι παλιοί να θυμούνται και οι νέοι να μαθαίνουν. Οι εορτές της Εκκλησίας μας είναι αυτές που μας κράτησαν ενωμένους μέσα στις δυσκολίες των καιρών και αυτές είναι που θα μας κρατήσουν και από δω και πέρα.

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος προσέφερε στον π. Μάριο Παντελή, τον εφημέριο του ι.ν. Αγίου Θεράποντος και Αγίας Μαρίνας, ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας της Αγίας Παρασκευής, η οποία υπήρχε πάνω στο τέμπλο του ι.ν. Αγίας Παρασκευής στην Αγκαστίνα. Ο ναός είχε αρχίσει να χτίζεται το 1878. Οι Τουρκοκύπριοι που είχαν μεταφερθεί στην Αγκαστίνα από το Πεντάκωμο το 1975 τον μετάτρεψαν σε τζαμί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αγκαστινιώτη μακαριστού κοινοτάρχη Χρίστου Διάκου που δίνει στο βιβλίο του «Αγκαστίνα – Ιστορία και Παράδοση».

Στο τέλος, η Κοινοτάρχης Αγκαστίνας, κα. Αναστασία Γερολέμου ανέγνωσε την ομιλία της, στην οποία τόνισε το χρέος όλων να συνεχίσουν το αγώνα τους, ο καθένας από τη θέση του, έτσι ώστε να βρεθεί μια δίκαιη λύση και να επιστρέψουν όλοι οι εκτοπισμένοι στα σπίτια τους. Ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας, πρόεδρο των κατεχόμενων Εκκλησιαστικών Επιτροπών της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας για την καλή συνεργασία και τον συντονισμό της σύναξης των συγχωριανών.

Ακολούθησε συνεστίαση των Αγκαστινιωτών στην Κοφίνου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων