05/01/2019 05/01/2019 Ἐν τοῖς ῥείθροις σήμερον τοῦ Ἰορδάνου, γεγονὼς ὁ Κύριος, τῷ Ἰωάννῃ ἐκβοᾷ· Μὴ δειλιάσῃς βαπτίσαι με· σῶσαι γὰρ ἥκω, Ἀδὰμ τὸν πρωτοπλαστον. Προεόρτια των Φώτων σήμερα Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2018, της Δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων κατά την οποία φανερώθηκε η Χάρις του Θεού για να σώση όλους τους ανθρώπους. Με την αυριανή μεγάλη εορτή ολοκληρώνεται...
05 Ιανουαρίου, 2019 - 15:35

Προεόρτια των Φώτων στο Παραλίμνι

Διαδώστε:
Προεόρτια των Φώτων στο Παραλίμνι

Ἐν τοῖς ῥείθροις σήμερον τοῦ Ἰορδάνου, γεγονὼς ὁ Κύριος, τῷ Ἰωάννῃ ἐκβοᾷ· Μὴ δειλιάσῃς βαπτίσαι με· σῶσαι γὰρ ἥκω, Ἀδὰμ τὸν πρωτοπλαστον.

Προεόρτια των Φώτων σήμερα Σάββατο, 5 Ιανουαρίου 2018, της Δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων κατά την οποία φανερώθηκε η Χάρις του Θεού για να σώση όλους τους ανθρώπους.

Με την αυριανή μεγάλη εορτή ολοκληρώνεται ουσιαστικά ο εορταστικός κύκλος του Αγίου Δωδεκαημέρου και έτσι οι Χριστιανοί αναγεννημένοι πνευματικά «εν καινότητι ζωής» καλούνται να αναβαπτιστούν στα ιορδάνεια ρείθρα και να ζήσουν το νέο έτος στο οποίο εισήλθαμε πριν από λίγες μέρες «σωφρόνως και δικαίως με τη χάρη του επιφανέντος Χριστού».

Σε όλους τους ιερούς ναούς σήμερα το πρωί, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός «των Καλάντων», όπως επεκράτησε να λέγεται. Ουσιαστικά όμως πρόκειται για την ίδια ακριβώς ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού που θα τελεστεί και αύριο με τη διαφορά ότι, την κυριώνυμο ημέρα των Θεοφανείων της καθαγιαστικής ευχής προηγείται ένα προοίμιο το οποίο αναφέρεται ειδικά στο πνευματικό και θεολογικό νόημα της εορτής. Παραδοσιακά σήμερα, ο ιερέας βγαίνει στα σπίτια και στα μαγαζιά των Δήμων και κοινοτήτων για «να αγιάσει».

Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, υποχώρησαν για λίγες ώρες και έδωσαν έτσι την ευκαιρία να πραγματοποιηθεί και φέτος στις 11 το πρωί και συγκεκριμένα στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο αλιευτικό καταφύγιο Παραλιμνίου, ο καθαγιασμός των Υδάτων και η ρίψη του τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.

Της ακολουθίας προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, πλαισιούμενος από κληρικούς της Μητροπόλεως. Οκτώ άτομα ανάμεσα τους και μικρά παιδιά βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Πρωταρά και ανέσυραν τον τίμιο Σταυρό.

Παρέστησαν επίσης ο δήμαρχος Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, ο βουλευτής Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης και αρκετοί πιστοί.

Η τελετή μεταδόθηκε απευθείας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ιεράς Μητροπόλεως και του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου.

Στο τέλος της ακολουθίας, ο Πανιερώτατος ευχήθηκε προς όλους τους «Χρόνια πολλά, με υγεία και φώτιση».

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων