20/12/2020 20/12/2020 Τελέστηκε το πρωί της Κυριακής προ της Χριστού Γεννήσεως, 20 Δεκεμβρίου 2020, στον απορφανισμένο από πιστούς εξαιτίας των μέτρων Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι το δέκατο τρίτο ετήσιο μνημόσυνο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου του Α’ ως επίσης και τα μνημόσυνα των μακαριστών Γερόντων της γεραράς Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής κατεχόμενης σήμερα...
20 Δεκεμβρίου, 2020 - 12:59
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2020 - 13:05

Ετήσιο Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α’

Διαδώστε:
Ετήσιο Μνημόσυνο Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α’

Τελέστηκε το πρωί της Κυριακής προ της Χριστού Γεννήσεως, 20 Δεκεμβρίου 2020, στον απορφανισμένο από πιστούς εξαιτίας των μέτρων Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι το δέκατο τρίτο ετήσιο μνημόσυνο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου του Α’ ως επίσης και τα μνημόσυνα των μακαριστών Γερόντων της γεραράς Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής κατεχόμενης σήμερα Μονής Αποστόλου Βαρνάβα, Χαρίτωνος, Στεφάνου, Βαρνάβα, Γαβριήλ των ιερομονάχων και του μοναχού Νεκταρίου.

Των μνημοσύνων προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος, ο οποίος χοροστάτησε της Θείας Λειτουργίας.

Το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Πρωτ. Ηρακλείδιος Ξιούρος πλαισιούμενος από τους Ιεροδιακόνους Επιφάνιο Παπαντωνίου και Μάριο Ανδρέου.

Την διακονία του θείου λόγου ανέλαβε ο διάκονος Επιφάνιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας κατά την οποία η Εκκλησία, μας προβάλει το γενεαλογικό δέντρο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, όπως αυτό το καταγράφει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος στην αρχή του ιερού Ευαγγελίου του (Μτθ. 1:1-25).

Με την έλευσή του στον κόσμο, ο Υιός και Λόγος του Θεού, αποκάλυψε σε ολόκληρη την ανθρωπότητα το μυστήριο της θείας οικονομίας για τη σωτηρία των ανθρώπων, η οποία πραγματοποιείται «εν Χριστώ» μέσα στην Εκκλησία και αποτελεί προϊόν της αγάπης και της χάριτος του Θεού. Ο Θεός κινείται από αγάπη προς τον άνθρωπο και αποστέλλει στον κόσμο τον Υιό του, ο οποίος θυσιάζεται για να καταλλάξει, να συμφιλιώσει τον άνθρωπο με τον Θεό. Ο Χριστός μας προκαλεί και μας εμπνέει να γίνουμε άνθρωποι και να απελευθερωθούμε από τις δεσμεύσεις του ενδοκοσμικισμού και της αλλοτρίωσης.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις τρέχουσες ιδιάζουσες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊου και στην μεταξύ των άλλων μέτρων απαγόρευση και πάλι της παρουσία των πιστών στις ιερές ακολουθίες. Κάτι το οποίο ζήσαμε έντονα, ιδιαίτερα κατά τις ημέρες του Πάσχα, το βιώνουμε και πάλι τώρα. να τελούμε τη θεία λειτουργία σε απορφανισμένους ναούς.

Η Εκκλησία της Κύπρου, δεν έμεινε αμέτοχη στις προσπάθειες που καταβάλλει το κράτος για αναχαίτιση της πανδημίας. Από την πρώτη στιγμή πολύ πριν καν εκδοθεί το διάταγμα απαγόρευσης μετακινήσεων (το λεγόμενο lockdown) κάλεσε τους πιστούς να θυσιάσουν για ένα διάστημα τη φυσική τους παρουσία στο ναό. Και αργότερα όταν ήρθη ο περιορισμός, εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει με αυστηρότητα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις υποδείξεις των ειδικών

Καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα, όπως το πρόσφατο αίτημα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου προς την Κυβέρνηση για επανεξέταση και διόρθωση των άδικων αυτών μέτρων κατά της Εκκλησίας, θα εισακουστεί και όλοι μαζί να μπορέσουμε να εορτάσουμε την εγγίζουσα μεγάλη εορτή της Γεννήσεώς του Θεανθρώπου, μέσα στους ναούς μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων