04/09/2023 04/09/2023 Συμπληρώνονται φέτος 65 χρόνια από την Μάχη του Αχυρώνα, η οποία πραγματοποιήθηκες στις 2 Σεπτεμβρίου 1958. Στην εν λόγω μάχη, 4 στελέχη του σκληρού πυρήνα της ΕΟΚΑ (Ανδρέας Κάρυος, μαζί με τους συναγωνιστές του Χρίστο/Ξάνθο Σαμάρα, Ηλία Παπακυριακού και Φώτη Πίττα) αντιστάθηκαν μέχρι τέλους, αγωνιζόμενοι εναντίον των δυνάμεων του βρετανικού αποικιακού καθεστώτος στην Κύπρο, κατά...
04 Σεπτεμβρίου, 2023 - 15:22
Τελευταία ενημέρωση: 04/09/2023 - 14:44

65 χρόνια από την Μάχη του Αχυρώνα

Διαδώστε:
65 χρόνια από την Μάχη του Αχυρώνα

Συμπληρώνονται φέτος 65 χρόνια από την Μάχη του Αχυρώνα, η οποία πραγματοποιήθηκες στις 2 Σεπτεμβρίου 1958. Στην εν λόγω μάχη, 4 στελέχη του σκληρού πυρήνα της ΕΟΚΑ (Ανδρέας Κάρυος, μαζί με τους συναγωνιστές του Χρίστο/Ξάνθο Σαμάρα, Ηλία Παπακυριακού και Φώτη Πίττα) αντιστάθηκαν μέχρι τέλους, αγωνιζόμενοι εναντίον των δυνάμεων του βρετανικού αποικιακού καθεστώτος στην Κύπρο, κατά την τελευταία εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του ελληνισμού, τον Αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959).

To επίσημο εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο τελέστηκε την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελεούσης Λιοπετρίου. Της Θείας Λειτουργίας και του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολέως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, ενώ τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής o οποίος κατέθεσε το δέος το οποίο ανέκαθεν τον διακατείχε γι’ αυτή την ιστορική θυσία που συντάραξε τον ελληνισμό και που έμεινε στην ιστορία ως το σύγχρονο Χάνι της Γραβιάς.

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στον ιστορικό χώρο του μαρτυρίου των ηρώων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων