02/05/2022 02/05/2022 Άρχισε χθες, Κυριακή, 1η Μαΐου 2022, το Διεθνές Συνέδριο με γενικό τίτλο «Κυπριακή Αγιολογία», που διοργανώνει η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στην Κύπρο. Το Ϛ’ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας άρχισε με Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την Κυριακή του Θωμά, το οποίο και ακολούθησε η κήρυξη της έναρξής του. Πιο αναλυτικά,...
02 Μαΐου, 2022 - 17:04
Τελευταία ενημέρωση: 02/05/2022 - 17:17

Άρχισε το Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας στο Παραλίμνι

Διαδώστε:
Άρχισε το Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας στο Παραλίμνι

Άρχισε χθες, Κυριακή, 1η Μαΐου 2022, το Διεθνές Συνέδριο με γενικό τίτλο «Κυπριακή Αγιολογία», που διοργανώνει η Πολιτιστική Ακαδημία «Άγιος Επιφάνιος» της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στην Κύπρο.

Το Ϛ’ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας άρχισε με Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την Κυριακή του Θωμά, το οποίο και ακολούθησε η κήρυξη της έναρξής του.
Πιο αναλυτικά, η Κυριακή του Αντίπασχα (του Θωμά) εορτάστηκε με την πρέπουσα ιεροπρέπεια, στην προσωρινή έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στο Παραλίμνι.
Του Αρχιερατικού Συλλείτουργου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου. Στο ιερό βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο οικείος ποιμενάρχης κ. Βασίλειος.
Έλαβαν επίσης μέρος οι πανοσολογιώτατοι Αρχιμ. Βενέδικτος Ιωάννου, Διευθυντής της Ιερατικής Σχολής «Απόστολος Βαρνάβας», Γρηγόριος Ιωαννίδης, πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος, Πρωτ. Ηρακλείδιος Ξιούρος, ιερατικώς προϊστάμενος του ναού και οι Διάκονοι Βασίλειος και Μάριος.
Την διακονία του θείου λόγου υπούργησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο οποίος με την πλούσια σε νοήματα και υψηλή θεολογική του γνώση, αναφέρθηκε στην ευαγγελική διήγηση της ημέρας όπου εξιστορείται η πρώτη εμφάνιση του Ιησού Χριστού μετά την Ανάστασή Του.
Στην πρόσκληση και πρόκληση που απευθύνεται στον Απόστολο Θωμά, να θέσει «τον δάκτυλόν του επί τον τύπον των ήλων» για να εκφράσει την πίστη του απέναντι στον αναστημένο διδάσκαλό του, εκείνος εκφράζει την ομολογία του «Ο Κύριος μου και Θεός μου».
Αυτή την πίστη της ομολογίας που βίωναν οι Απόστολοι, η οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να βιώνεται μέσα στην Εκκλησία στο μυστήριο της θείας οικονομίας του Θεού, την ενανθρώπισή Του, της δωρεάς που μας οδηγεί στην σωτηρία.
Δεν είναι μια απλή μαρτυρία πίστεως, ούτε μια διδασκαλία η οποία μπορεί ν’ αναπαραχθεί και να παρουσιαστεί απ’ όλους τους άλλους Χριστιανούς, οι οποίοι δεν βρίσκονταν σε μια σχέση κοινωνίας με τον ίδιο τον Χριστό, ούτε μια ομολογία που βεβαιώνει πως ό,τι δεν χωράει στη λογική του ανθρώπου απορρίπτεται, τουναντίον μια ομολογία πίστεως που προέρχεται μέσα από μια σχέση κοινωνία του Αποστόλου Θωμά με τον διδάσκαλο Ιησού Χριστό. Ο ευαγγελιστής Ιωάννης, προς τούτο είναι σαφέστατος και διευκρινιστικός στην Καθολική Επιστολή του ὃ ἀκηκόαμεν, ὃ ἑωράκαμεν τοῖς ὀφθαλμοῖς ἡμῶν, ὃ ἐθεασάμεθα καὶ αἱ χεῖρες ἡμῶν ἐψηλάφησαν, περὶ τοῦ λόγου τῆς ζωῆς· – 2 καὶ ἡ ζωὴ ἐφανερώθη, καὶ ἑωράκαμεν καὶ μαρτυροῦμεν καὶ ἀπαγγέλλομεν ὑμῖν τὴν ζωὴν τὴν αἰώνιον, ἥτις ἦν πρὸς τὸν πατέρα καὶ ἐφανερώθη ἡμῖν· – 3 ὃ ἑωράκαμεν καὶ ἀκηκόαμεν, ἀπαγγέλλομεν ὑμῖν (Α. Ιω. 1:1-3).
Η σχέση μας με τον Αναστημένο Ιησού Χριστό, δεν είναι μια ιδεολογία, δεν περνάει μέσα από κάποιες μαρτυρίες οι οποίες διαδίδονται ανά τους αιώνες, αλλά περνάει μέσα από μια σχέση κοινωνίας μέσα στο γεγονός της Εκκλησίας και δη το μυστήριο της θείας ευχαριστίας όπου δίδει την προοπτική του μέλλοντος και των εσχάτων. Αυτή η εμπειρική σχέση εμπεδώνεται με τη μίμηση της διδασκαλίας και των έργων Του.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα χαρίσματα εκείνα τα οποία πρέπει να περικοσμούν τον άνθρωπο, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα να πορευθεί τον δρόμο του Χριστού και να καταστεί συμπολίτης της βασιλείας Του.
Μέσα από τη στάση της σταυρικής και θυσιαστικής αγάπης, της αποδοχής και της συγχωτηρικότητας ως έκφραση σεβασμού και ελευθερίας προς τον συνάνθρωπο, ερχόμαστε σε κοινωνία με τον Χριστό, γινόμαστε «σύννομοι και σύσσωμοι».
Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος και με την ευθύτητα που τον διακρίνει, τόνισε πως το μήνυμα του σημερινού ευαγγελίου ίσως να μη φαίνεται τόσο σημαντικό και σπουδαίο γιατί δυστυχώς σε μια τεχνοκρατούμενη κοινωνία, όπου ο ευδαιμονισμός τείνει να καταστεί τρόπος ζωής. Σε μια κοινωνία όπου η ύπαρξη του άλλου δεν είναι η χαρά και η Ανάστασή μας, αλλά γίνεται η κόλασή μας και ο τρόπος με τον οποίο χάνουμε τον παράδεισο, ίσως η σημερινή περικοπή αντηχεί σ’ εμάς λίγο παράξενα.
Κανείς δεν μπορεί να συναντηθεί με τον Αναστημένο Χριστό, κανείς δεν μπορεί να προσέλθει αξίως να κοινωνήσει «σώματος και αίματος του Χριστού», όταν δεν αντιληφθεί πως πρέπει ν’ αγαπήσει θυσιαστικά τον συνάνθρωπό του και συγχρόνως να τον συγχωρέσει για τις όποιες αδυναμίες, θέτοντας τον με μια έκφραση σεβασμού και αποδοχής να τον θέσει στη ίδια θέση με τον εαυτό του, τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν οι κ.κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Δρ Κυπριανός Λούης, Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Δρ. Γεώργιος Κάκκουρας, Επιθεωρητής ΕΜΕ Θρησκευτικών, εκπρόσωπος της Αστυνομίας, οι ελλογιμώτατοι κυρίες και κύριοι Καθηγητές, εισηγητές/τριες του συνεδρίου και ευάριθμο εκκλησίασμα.

Ακολούθησε η εναρκτήρια τελετή του Ϛ’ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας στο Συνοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το Συνέδριο φέρει τον γενικό τίτλο «Η τιμή του Τιμίου Σταυρού στην Κύπρο», στο οποίο θα συμμετάσχουν και θα παρουσιάσουν εισήγηση διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Σουηδία και τον Λίβανο, σε θέματα που άπτονται διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως Θεολογία, Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη, Παλαιογραφία, Λαογραφία και Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά.
Αφιερώνεται δε στη συμπλήρωση δεκαπέντε ετών (2007 – 2022) από την ανασύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, στον οποίο η Εκκλησία Κύπρου οφείλει την αποκατάσταση της κανονικής δομής της με την ανασύσταση των αρχαίων μητροπόλεων και επισκοπών της, 800 περίπου χρόνια μετά την κατάργησή τους κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας στην Κύπρο.
Καλωσορίζοντας τους επίσημους προσκεκλημένους και όλους τους παρισταμένους ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του παρόντος διοργανωθέντος συνεδρίου και στη δυσκολία του εγχειρήματος καθ’ ότι η μελέτη παρόμοιου θέματος δεν είναι εύκολο να οριοθετηθεί σε μόνο την Κύπρο, δεδομένο ότι αυτό καθ’ αυτό το θέμα μας οδηγεί αναπόφευκτα να εξετάσουμε πολλές όψεις περί του σταυρού που εξέρχονται των ορίων της Κύπρου, γι’ αυτό και έγινε συμπερίληψή τους στις ανακοινώσεις. Επανέλαβε και αυτός με τη σειρά του την αφιέρωση του φετινού συνεδρίου στη συμπλήρωση 15 ετών από την ανασύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως, γεγονός που οφείλεται στη σοφή απόφαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ Χρυσοστόμου.
Ευχαρίστησε τα μέλη της Επιστημονικής οργανωτικής επιτροπής, τις κυρίες και κυρίους εισηγητές και όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση της σειράς των παρόντων Διεθνών Αγιολογικών Συνεδρίων με θέμα την Κυπριακή Αγιολογία.
Ο Πανιερώτατος έκανε επίσης μια αναφορά στη θεολογία του Τιμίου Σταυρού σύμφωνα με την πατερική παράδοση και τα αγιογραφικά χωρία.
Τέλος, αναφέρθηκε και στην Έκθεση με τίτλο «Σταυρική Πορεία», που φιλοξενείται στον παλαιό ναό της Αγίας Άννας, αλλά και σε ειδική ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε επ’ αυτό. Ευχαρίστησε την εμπνευστή του όλου εγχειρήματος, Δρ Χριστίνα Κάκκουρα, εκτελεστική Διευθύντρια της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος» και όλες τις Ιερές Μονές και Ενορίες που παραχώρησαν τα πολύτιμα εκθέματα τα περισσότερα εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό.
Εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η κυρία Brigitta Schrade, Καθηγήτρια Iστορίας τhς Τέχνης στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου.
Τον χαιρετισμό του έντιμου ΥΠΠΑΝ κ. Εξοχοτάτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίου Πρόδρομου Προδρόμου εκ μέρους του εξοχότατου Προέδρου της Κυπριακή Δημοκρατίας κυρίου Νίκου Αναστασιάδη ανέγνωσε ο Δρ Κυπριανός Λούης, Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Προδρόμου, τόνισε πως το θέμα του Συνεδρίου, καταδεικνύει τη δισχιλιετή σχέση των χριστιανών της Κύπρου με τον σταυρωμένο και αναστημένο Χριστό, τον Σταυρό και την Εκκλησία. Η θεολογία, η ιστορία, η τέχνη, και η παράδοσή μας, μαρτυρούν την άμεση σχέση της Κύπρου με τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου και καταδεικνύουν τη συμβολή της στη διαφύλαξη της χριστιανικής πίστης και της ελληνορθόδοξης ταυτότητας του Κυπριακού Ελληνισμού.
Διεβίβασε προς τον Πανιερότατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας, τις ευχές και ευχαριστίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πολυσχιδές ποιμαντικό, πνευματικό και πολιτιστικό έργο που επιτελείτε τα τελευταία 15 χρόνια, από την ανασύσταση της Μητρόπολης και τις δράσεις που αυτή έχει αναπτύξει.
Τις ευχές και ευλογίες της Πρωτοθρόνου και Ευθυνοφόρου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως απέστειλε από το σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας, η Α.Θ. Παναγιότητα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ κ Βαρθολομαίος. Το μήνυμα ανέγνωσε ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Καρράς πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως.
Αναφέρει μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης πως «Ο σταυρός του Χριστού είναι το ζωτικό κέντρο της Χριστιανικής πίστεως. Η λατρευτική ζωή της εκκλησίας μας είναι αεί σταύροαναστάσιμος τρέφεται από την χαράν η οποία ήρθε δια του Σταυρού εν όλω το κόσμω». Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι, το συνέδριο θα αναδείξει το βάθος και τον πλούτο της βιωματικής σχέσεως των Κύπρο λαού του Θεού με τον τίμιο σταυρό του Κυρίου η οποία αποτελεί κεντρικό στοιχείο της πνευματικής του ταυτότητας της συνέχειας και συνοχής και πορείας του ανά τους αιώνας.
Συνεχάρη τέλος τον ιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κύριο Βασίλειο και τους υπόλοιπους συντελεστές της οργάνωσης του Συνεδρίου, επικαλούμενος επι πάντας την χάριν και τον φωτισμό του καθαιρέτου του Άδου και χαρισαμένου ημίν ζωήν αιώνιον δια του Σταυρού και της Αναστάσεως αυτού Χριστού του Θεού.
Τον χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, μετέφερε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ Χριστοφόρος.
Αιώνες πριν από τη Σταύρωση του Κυρίου και προτού βιώσουμε τη χαρά και την ελπίδα του ζωοποιού ξύλου, αναφέρει ο Μακαριώτατος, στην Παλαιά Διαθήκη έχουμε πολλές προτυπώσεις και προεικονίσεις του Σταυρού. Το «ξῦλον τῆς ζωῆς ἐν μέσῳ τοῦ Παραδείσου» αποτελεί προτύπωση του Σταυροῦ, ο οποίος μας απελευθερώνει από τη δουλεία της αμαρτίας και μας χαρίζει την αιώνια ζωή.
Γι’ αυτό και ο θείος Παύλος διακηρύττει με τη γνωστή του παρρησία: « Ὁ λόγος γὰρ ὁ τοῦ σταυροῦ τοῖς μὲν ἀπολλυμένοις μωρία ἐστί, τοῖς δὲ σῳζομένοις ἡμῖν δύναμις Θεοῦ ἐστι» (Α΄ Κορ. 1 18).
Η νήσος των αγίων και των μαρτύρων προσθέτει, είναι σήμερον κατάσπαρτη από ναούς που είναι αφιερωμένοι στον Τίμιο Σταυρό.
Με την αναστάσιμη διακήρυξη ότι «διὰ τοῦ Σταυροῦ (ἤλθε) χαρὰ ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ» ευχήθηκε από κέντρου καρδίας η πεπληρωμένη αυτή χαρά να πλημμυρίζει πάντοτε τις ψυχές όλων μας.
Στη συνέχεια, μέλη της χορωδίας της σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος» απέδωσαν ύμνους σχετικούς με το Τίμιο Σταυρό.
Ακολούθησε η εναρκτήρια εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος με θεολογική ευρυμάθεια ανέπτυξε το θέμα: Εγώ γαρ τα στίγματα του Κυρίου ΙησούΧριστού εν τω σωματί μου βαστάζω. Η θεολογία του σημείου του Σταυρού.
Τέλος η Δρ Χριστίνα Κάκκουρα, πραγματοποίησε μία εμπεριστατωμένη παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης και ξενάγηση στο χώρο όπου φιλοξενείται.
Στην εναρκτήρια τελετή το παρόν έδωσαν ο πρέσβης της Ελλάδος, οι δήμαρχοι Παραλιμνίου, Δερύνειας, Σωτήρας, οι Κοινοτάρχες Φρενάρους και Αχερίτου-Βρυσούλλων, βουλευτές Αμμοχώστου, ιερείς, εκπρόσωπος της αστυνομίας, θρονικοί επίτροποι και μέλη του Ιδρύματος Κοινωνικής διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως, εκπαιδευτικοί, μέλη του ΤΕΒΕΑ κ.α
Οι εργασίες του Ϛ’ Διεθνούς Συνεδρίου, θα συνεχιστούν αύριο, Δευτέρα, 2α Μαΐου.
Για όλες τις πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως imconstantias.org.cy.

Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιείται, από τις 27 Μαρτίου μέχρι τις 21 Μαΐου 2022, περιοδική έκθεση στον ιερό ναό Αγίας Άννας Παραλιμνίου, με τίτλο: «Σταυρική Πορεία. Ο Τίμιος Σταυρός στην Κύπρο: πορεία, ιστορία, παράδοση, τιμή». Η πρωτότυπη έκθεση συνδυάζει τα στοιχεία του ψηφιακού και του φυσικού, και παρουσιάζει τα θέματα μέσα από μια διαδραστική περιήγηση, παρουσίαση θρησκευτικών κειμηλίων, σειρά αφηγήσεων, και αναπαραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, δίνοντας μια ευκαιρία στον επισκέπτη να ακολουθήσει μια πορεία γνώσης και πολιτισμού, πίστης και παράδοσης. Τα περισσότερα κειμήλια που παρουσιάζονται, πολλά και για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, προέρχονται από τη μητροπολιτική περιφέρεια Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, ελεύθερη και κατεχόμενη, ενώ άλλα παραχωρούνται ως δάνεια από συνεργαζόμενους φορείς. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ψηφιακή έκθεση «Σταυρική Πορεία», στην ιστοσελίδα https://cypruscrosspath.com/.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων