18/03/2019 18/03/2019 Την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής, η Εκκλησία γιορτάζει «τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας της», την φανέρωση της αλήθειας για τον Θεό και τον άνθρωπο, για την ορθή πίστη και ζωή. Μνημονεύει τους αγώνες των αγίων Οικουμενικών Συνόδων και μας χειραγωγεί στα βιώματα των αγίων Πατέρων, εκείνα που όταν διατυπώθηκαν σε δόγματα και κανόνες «την εκκλησίαν...
18 Μαρτίου, 2019 - 15:38

“Αυτή η πίστης των Ορθοδόξων την Οικουμένην εστήριξε”

Διαδώστε:
“Αυτή η πίστης των Ορθοδόξων την Οικουμένην εστήριξε”

Την πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής, η Εκκλησία γιορτάζει «τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας της», την φανέρωση της αλήθειας για τον Θεό και τον άνθρωπο, για την ορθή πίστη και ζωή. Μνημονεύει τους αγώνες των αγίων Οικουμενικών Συνόδων και μας χειραγωγεί στα βιώματα των αγίων Πατέρων, εκείνα που όταν διατυπώθηκαν σε δόγματα και κανόνες «την εκκλησίαν εστήριζαν». Θυμάται επίσης το ιστορικό γεγονός της αναστήλωσης των ιερών εικόνων, διακηρύσσοντας με το τρόπο αυτό την αυτοσυνείδηση της, ότι δια μέσω του απεικονιζόμενου αγίου προσώπου εκφράζει ο άνθρωπος το περιεχόμενο της καρδίας του, και δεν είναι εικονολάτρης, αποδίδοντας λατρεία στο ξύλο.

Σε συνάρτηση με την ευαγγελική περικοπή που διαβάζεται και αφορά την εκλογή και κλίση από τον Ιησού Χριστό των δύο Αποστόλων Φιλίππου και Ναθαναήλ, η σημερινή Κυριακή μας δίνει εκείνες τις κατευθυντήριες γραμμές, τις οποίες καλούμαστε ν’ ακολουθήσουμε στη ζωή μας για να μπορέσουμε να συναντήσουμε και εμείς στο τέλος της πορείας αυτής της πνευματικής περιόδου τον αναστημένο Χριστό. Η χριστιανική ζωή δεν είναι προσωπική ανακάλυψη ή επιλογή κανενός, άλλα φιλότιμη ανταπόκριση στο θεϊκό αυτό κάλεσμα. Αυτή την ίδια εμπειρία καλούμαστε να έχουμε και εμείς, μέσα από τη συνειδητή ζωή μας, τη συμμετοχή μας στα μυστήρια, μελετώντας τη Αγία Γραφή και τα διάφορα εκκλησιαστικά κείμενα που εκδίδει η κατά τόπους Εκκλησία προς το πλήρωμα της. Η πρόσκληση προς τον Ναθαναήλ, απευθύνεται και στον καθένα από μας: «Έρχου και ίδε».

Σε πανηγυρικό κλίμα τελέστηκε η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και η λιτανεία των ιερών εικόνων σύμφωνα με το τυπικό της ημέρας, στον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας Συνοικισμού Παραλιμνίου. Της ευχαριστιακής σύναξης προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, πλαισιούμενος από τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Κκαρά, τους εφημερίους του ναού και τους Διακόνους της Μητροπόλεως.

Τους ύμνους της εορτής, απέδωσαν μελιρρύτως οι ιεροψάλτες του ναού υπό την διεύθυνση του Εντιμολογιωτάτου Άρχοντος Υμνωδού της Μ.Χ.Ε κ. Χρίστου Ψάλτη.

Στις 17 Μαρτίου συμπληρώθηκαν επίσης 13 χρόνια (Παρασκευή 17 Μαρτίου 2006, λίγα λεπτά μετά την ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών) από την προς Κύριο εκδημία του μακαριστού εφημερίου και κτίτορος του ιερού ναού Οικονόμου Λεωνίδα Χατζηνικολή. Ο ευσεβής λαός του Παραλιμνίου και ιδιαίτερα η ενορία της Αγίας Βαρβάρας, διατηρούν πάντοτε στη μνήμη τους και μνημονεύουν με ιδιαίτερη συγκίνηση τον πράο, μακρόθυμο, ανεξίκακο και ακούραστο εργάτη του αμπελώνος του Κυρίου, Οικονόμο Παπά Λεωνίδα Χατζηνικολή.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων