26/02/2021 26/02/2021 Το εξωκκλήσι της Παναγιώτισσας ήταν ο πρώτος σταθμός της σημερινής περιοδείας του Κυπρίου Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσου στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Ο Γιάννης Καρούσος, συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειο, ενώ στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου και ο Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών...
26 Φεβρουαρίου, 2021 - 21:48
Τελευταία ενημέρωση: 26/02/2021 - 20:03

Επίσκεψη Υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου στην Παναγιώτισσα

Διαδώστε:
Επίσκεψη Υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου στην Παναγιώτισσα
Το εξωκκλήσι της Παναγιώτισσας ήταν ο πρώτος σταθμός της σημερινής περιοδείας του Κυπρίου Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσου στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Ο Γιάννης Καρούσος, συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειο, ενώ στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, Θεόδωρος Πυρίλλης, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου και ο Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Σταύρος Μιχαήλ. Κατά τη συνάντηση έγινε επιτόπου παρουσίαση των ανασκαφών που πραγματοποιεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων για ανάδειξη παλαιότερου ναού, πρωτοχριστιανικής, πιθανόν, περιόδου, επάνω στον οποίο οικοδομήθηκε το υφιστάμενο εξωκκλήσι της Παναγίας. Όπως ανέφερε η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων στην κάμερα του Famagusta.News, η σημαντική ανακάλυψη αφορά σε μία επιγραφή που αναφέρεται στην οικογένεια του τελευταίου βασιλιά της Σαλαμίνας Νικοκρέωντα, στην Αφροδίτη “Ακραία”, όπως ονομάζεται.

Στην πορεία, ανέφερε, εξελίχθηκε σε μία ανασκαφή η οποία απέδωσε πολύ σημαντικά ευρήματα τα οποία καταδεικνύουν ότι πρόκειται για Παλαιοχριστιανική Βασιλική του 6ου-7ου αιώνα της εποχής του Αυτοκράτορα Ηράκλειου. Δυστυχώς, όπως ανέφερε, έχει βρεθεί μόνο το Βόρειο και το Κεντρικό κλίτους του ναού, διότι το Νότιο φαίνεται ότι καταστράφηκε. Τα ευρήματα, όπως είπε, είναι επίσης πολύ σημαντικά και από τον πλούτο των ευρημάτων, φαίνεται ότι θα ήταν μία πολύ αξιόλογη παλαιοχριστιανική βασιλική την οποία αυτή την στιγμή έχει καταχώσει το Τμήμα για λόγους προστασίας από τα έργα και θα ξαναέρθει στην επιφάνεια μόλις τελειώσουν τα έργα και θα αναβαθμισθεί, θα αξιολογηθούν όλα τα ευρήματα και σκοπός του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι να κατασκευαστεί ένα προστατευτικό στέγαστρο ούτως ώστε να συνυπάρχει η Παλαιοχριστιανική Βασιλική με την νέα εκκλησία που ανεγείρεται τώρα.

 

 

Αναφερόμενη στο μοναστήρι της Αγίας Νάπας, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων ανέφερε ότι σημαντικά ευρήματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών αναβάθμισης του μοναστηριού, το οποίο θα εξελιχθεί σε Μουσείο. Το μοναστήρι, ανέφερε, ήταν γνωστό από την εποχή της Αναγέννησης και έρχονται συνέχεια στο φως παλαιότερες φάσεις του μοναστηριού.

Όπως είπε, υπάρχουν σημαντικά ευρήματα νεολιθικής και παλαιολιθικής εποχής στην περιοχή τα οποία ήρθε η ώρα να αναδειχθούν.

Υπενθυμίζεται ότι στην Παναγιώτισσα εντοπίστηκαν και τα οστά του Πατήρ Ζαχαρία που αποκεφαλίστηκε από τους Τούρκους τον 17ο αιώνα.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις:

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων