12/04/2019 12/04/2019 Με την ανάγνωση ολόκληρου του Ακαθίστου Ύμνου, ενός εκ των λαοφιλεστέρων ποιημάτων της ελληνορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης, ολοκληρώθηκαν την Ε΄ Παρασκευή των Νηστειών οι ακολουθίες των Χαιρετισμών προς το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου Το αριστούργημα αυτό της βυζαντινής υμνογραφίας, έργο κατά πάσα πιθανότητα του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού, εψάλη για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 626...
12 Απριλίου, 2019 - 21:20

Η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στο Παραλίμνι

Διαδώστε:
Η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στο Παραλίμνι

Με την ανάγνωση ολόκληρου του Ακαθίστου Ύμνου, ενός εκ των λαοφιλεστέρων ποιημάτων της ελληνορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης, ολοκληρώθηκαν την Ε΄ Παρασκευή των Νηστειών οι ακολουθίες των Χαιρετισμών προς το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου

Το αριστούργημα αυτό της βυζαντινής υμνογραφίας, έργο κατά πάσα πιθανότητα του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού, εψάλη για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 626 μ.Χ ως ύμνος ευχαριστιακός προς την Υπέρμαχο Στρατηγό μετά από τη σωτηρία της Κωνσταντινούπολης.

Με γλώσσα σοβαρή και ποιητική, εμπλουτισμένος από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου (αντιθέσεις, μεταφορές, κλπ) περιέχει όλες τις βασικές διδασκαλίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξυμνώντας την ενανθρώπιση του Θεού Λόγου μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο. Κάνει αναφορά στο ρόλο της Παναγίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, την αγνότητα και την Αγιότητά Της, αλλά και για τον αγώνα του ανθρώπου για ένωση με το Θεό και τη βοήθεια που ζητεί από το Χριστό και την Παναγία γι’ αυτό τον αγώνα.

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, χοροστάτησε κατά την ακολουθία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου στην παρουσία αρκετών πιστών και ανέγνωσε την Δ΄ και τελευταία Στάση των Χαιρετισμών προς την ιερά εικόνα της Παναγίας την Καρυώτισσας, πέριξ της οποίας υπάρχουν αγιογραφημένοι οι 24 οίκοι του Ακαθίστου Ύμνου. Τις προηγούμενες Α΄, Β΄ και  Γ΄ ανέγνωσαν κατά σειρά ιερείς του ναού και ο πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αυγουστίνος Κκαράς.

Μετά το πέρας της ακολουθίας, εψάλλη κατά το έθος το Τροπάριο της Παναγίας, όπου σύμφωνα με τοπική παράδοση το ψαλλόταν υπό των ιερέων και ιεροψαλτών του Παραλιμνίου την ημέρα του Ακαθίστου μπροστά από την εικόνα της Παναγίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων