12/05/2021 12/05/2021 Η Ορθόδοξος Εκκλησία τιμά σήμερα 12 Μαΐου τη μνήμη του Αγίου Επιφανίου, Επισκόπου Κωνσταντίας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Φαιδρά ημέρα για την τοπική εκκλησιαστική επαρχία, την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου καθώς εορτάζει ο προστάτης και πολιούχος της. Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 11 Μαΐου 2021 ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος χοροστάτησε της...
12 Μαΐου, 2021 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 12/05/2021 - 8:41

“Η κατά Κωνσταντίαν Εκκλησία” εορτάζει τον Πολιούχο της

Διαδώστε:
“Η κατά Κωνσταντίαν Εκκλησία” εορτάζει τον Πολιούχο της

Η Ορθόδοξος Εκκλησία τιμά σήμερα 12 Μαΐου τη μνήμη του Αγίου Επιφανίου, Επισκόπου Κωνσταντίας και Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Φαιδρά ημέρα για την τοπική εκκλησιαστική επαρχία, την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου καθώς εορτάζει ο προστάτης και πολιούχος της.

Την παραμονή της εορτής, Τρίτη 11 Μαΐου 2021 ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος χοροστάτησε της ακολουθίας του Εσπερινού στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, πλαισούμενος από τον πρωτοσύγκελλο Αρχιμ. Αυγουστίνο Κκαρά, τους εφημερίους του ναού, τους Διακόνους της Μητροπόλεως και αριθμού πιστών που παρά τα εν ισχύ διατάγματα προσήλθαν να τιμήσουν τον μεγάλο άγιο της Κυπριακής Εκκλησίας.

Ακόμα μια πανήγυρη υπό τη σκιά της βάρβαρης κατοχής από τους Τούρκους

Μια μεγάλη εκκλησιαστική προσωπικότητα, συγγραφέας πλήθους αντιαιρετικών συγγραμμάτων, ο οποίος αγωνίστηκε για να κρατήσει τους πιστούς στην ανόθευτη χριστιανική πίστη. Η ιστορική παρουσία του σε μια εποχή κρίσιμη για την Εκκλησία της Κύπρου, κατά την οποία τεκταινόταν -όχι χωρίς οδύνες- ο θεσμός της Πενταρχίας, αποτέλεσε τον βασικό μοχλό για να μπορέσει η Εκκλησία της Κύπρου να διαφυλάξει το κεκτημένο της αυτονομίας της, χωρίς το οποίο θα ήταν αναγκασμένη να διαγράψει μια ιστορία τεσσάρων αιώνων και να ξεκινήσει από μια τελείως άλλη βάση, με ανυπολόγιστες ίσως συνέπειες για την ιστορική της πορεία. Δικαίως λοιπόν ο ιστορικός αποκαλεί τον Άγιο Επιφάνιο «πατέρα του κυπριακού αυτοκεφάλου», παρόλο που αυτό επετεύχθη τριάντα σχεδόν χρόνια μετά τον θάνατο του στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου το 431μ.χ.

Η άλλοτε φωταυγής πανήγυρις της μνήμης του στη μεγαλοπρεπής Βασιλική του Αγίου στην βυζαντινή Κωνσταντία στα ερείπια της αρχαίας Σαλαμίνας, στα ανατολικά της νήσου, επισκιάζεται για ακόμη μια χρονιά από την βάρβαρο Τουρκική εισβολή και την παράνομη κατοχή της γης των προγόνων, τις προκλητικές έκνομες ενέργειες των αλλοφύλων αλλά και την επικρατούσα υγειονομική κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού.

“Είθε ο Θεός δια πρεσβειών του Αγίου πατρός ημών Επιφανίου να συντμήσει τον χρόνο της δοκιμασίας της πατρίδας μας, ώστε σύντομα και πάλι να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ξανά τόσο στα ερείπια της αρχαίας Βασιλικής όσο και στις υπόλοιπες κατεχόμενες εκκλησίες και τα Μοναστήρια μας”, σημειώνει η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου στην ανακοίνωσή της.

Φωτογραφίες: Θεόδωρος Νίκας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων