04/03/2024 04/03/2024 146 χρόνια συμπληρώθηκαν την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 από την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την οθωμανική κυριαρχία η οποία διήρκεσε πέντε αιώνες. Με την ευκαιρία αυτή το βουλγαρικό σχολείο Αμμοχώστου σε συνεργασία με την βουλγαρόφωνη ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και άλλους φορείς, τέλεσαν πανηγυρική δοξολογία προϊσταμένου του Πανιερώτατου Μητροπολίτη κ. Βασιλείου στον...
04 Μαρτίου, 2024 - 20:20
Τελευταία ενημέρωση: 04/03/2024 - 20:19

Η Βουλγαρική κοινότητα του Παραλιμνίου εόρτασε την Εθνική Επέτειο της 3ης Μαρτίου

Διαδώστε:
Η Βουλγαρική κοινότητα του Παραλιμνίου εόρτασε την Εθνική Επέτειο της 3ης Μαρτίου

146 χρόνια συμπληρώθηκαν την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 από την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από την οθωμανική κυριαρχία η οποία διήρκεσε πέντε αιώνες.

Με την ευκαιρία αυτή το βουλγαρικό σχολείο Αμμοχώστου σε συνεργασία με την βουλγαρόφωνη ενορία της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και άλλους φορείς, τέλεσαν πανηγυρική δοξολογία προϊσταμένου του Πανιερώτατου Μητροπολίτη κ. Βασιλείου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.

Παρέστησαν ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Κύπρο, οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου και Δερύνειας, τοπικοί φορείς και τα μέλη της βουλγαρικής κοινότητας Παραλιμνίου.

Ακολούθησε εορταστική εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο του Μητροπολιτικού Ναού.

Το 1878, υπεγράφη η συνθήκη ειρήνης του Αγίου Στεφάνου μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με την οποία έληξε ο Ρώσο-τουρκικός πόλεμος (1877-1878), η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραδέχτηκε την ήττα της και τέθηκαν τα θεμέλια του Τρίτου Βουλγαρικού Κράτους.

Η Βουλγαρία ιδρύεται ως αυτόνομο κράτος, το οποίο είναι υποτελής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα εδάφη του ευρωπαϊκού τμήματος της αυτοκρατορίας, τα οποία κατοικούνται από Βουλγάρους. Η συνολική επιφάνεια της Βουλγαρίας ξεπερνά τις 170 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Η Βουλγαρία αποκτά μια σειρά από δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της αίτησης αναγνώρισής της από χώρες οι οποίες δεν υπέγραψαν την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, το δικαίωμα δημιουργίας διεθνών εμπορικών σχέσεων, το δικαίωμα νε έχει δικό της και αστυνομία. Η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου δίνει τη Βουλγαρία το ιδανικό της εθνικής ενότητας.

Η ημερομηνία υπογραφής της έχει ανακηρυχτεί, εδώ και δεκαετίες ως δημόσια αργία. Το 1990, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Κοινοβουλίου, η 3η Μαρτίου ανακηρύχθηκε ως εθνική εορτή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων