06/04/2023 06/04/2023 Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023, στο Πολυδύναμο κέντρο Σωτήρας μαθητική ημερίδα με θέμα «Η συμβολή των ιερών ναών στη ζωή των πιστών μέσα από το πέρασμα των αιώνων. Ιστορία, παράδοση και αγιογραφία του Ναού της Παναγίας της Χορτακιώτισσας στη Σωτήρα», που εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων. Η εκδήλωση τελεί υπό την...
06 Απριλίου, 2023 - 19:00
Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2023 - 17:16

Ημερίδα σχολείων ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου για την Παναγία Χορτακιώτισσα

Διαδώστε:
Ημερίδα σχολείων ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου για την Παναγία Χορτακιώτισσα

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023, στο Πολυδύναμο κέντρο Σωτήρας μαθητική ημερίδα με θέμα «Η συμβολή των ιερών ναών στη ζωή των πιστών μέσα από το πέρασμα των αιώνων. Ιστορία, παράδοση και αγιογραφία του Ναού της Παναγίας της Χορτακιώτισσας στη Σωτήρα», που εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Ο πρωτοπρεσβύτερος Σταύρος Σταύρου ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη κ. Βασιλείου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «η ανέγερση ιερών ναών και η αφιέρωσή τους στη λατρεία, είναι πανάρχαιο φαινόμενο ακόμα και στον ειδωλολατρικό κόσμο. Ο ορθόδοξος χριστιανός στη συνείδησή του βλέπει την ίδια την Εκκλησία στο κτίσμα και το σχήμα του ναού. Το ιερό Βήμα απεικονίζει τον ουρανό. Η αγία Τράπεζα είναι ο τύπος του υπερουράνιου θυσιαστηρίου, όπου αδιάλειπτα ιερουργεί ο Μέγας Αρχιερέας και Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός. Ο διάκοσμος, οι εικόνες και τα τελούμενα μάς βοηθούν να αναχθούμε από τα επίγεια στα ουράνια».

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας κ. Βασιλείου στην ημερίδα του προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων:

Χαιρετίζουμε τη σημερινή ημερίδα με θέμα «Η συμβολή των ιερών ναών στη ζωή των πιστών μέσα από το πέρασμα των αιώνων. Ιστορία, παράδοση και αγιογραφία του Ναού της Παναγίας της Χορτακιώτισσας στη Σωτήρα», η οποία εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων το οποίο λειτουργεί για 8η συνεχή χρονιά από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.
Η ανέγερση ιερών ναών και η αφιέρωσή τους στη λατρεία, είναι πανάρχαιο φαινόμενο ακόμα και στον ειδωλολατρικό κόσμο. Ο ορθόδοξος χριστιανός στη συνείδησή του βλέπει την ίδια την Εκκλησία στο κτίσμα και το σχήμα του ναού. Το ιερό Βήμα απεικονίζει τον ουρανό. Η αγία Τράπεζα είναι ο τύπος του υπερουράνιου θυσιαστηρίου, όπου αδιάλειπτα ιερουργεί ο Μέγας Αρχιερέας και Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός. Ο διάκοσμος, οι εικόνες και τα τελούμενα μάς βοηθούν να αναχθούμε από τα επίγεια στα ουράνια.
Η Θεομητοροσκέπαστη πατρίδα μας Κύπρος έχει διάσπαρτα πολλά εκκλησιαστικά μνημεία αφιερωμένα στην Παναγία. Η μητροπολιτική μας περιφέρεια έχει το εξαιρετικό προνόμιο να έχει σημαντικά προσκυνήματα όπως την αρχαία Μονή της Αγίας Νάπας, την Παναγία Τράπεζα στην κατεχόμενη σήμερα Αχερίτου, την πάλαι ποτέ Ιερά Μονή Παναγίας Αυγασίδας Μηλιάς Αμμοχώστου, την Παναγία Δερύνειας κ.α Μεταξύ αυτών και ο ναός της Παναγίας Χορδακιώτισσας στη Σωτήρα την οποία επιλέξατε ως κύριο θέμα μελέτης και παρουσίασης κατά τη σημερινή ημερίδα.
Συγχαίρουμε θερμά τις ομάδες των μαθητών από τα σχολεία της επαρχίας Αμμοχώστου, όπως επίσης και τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι όλοι μαζί ασχολήθηκαν με το σημαντικό αυτό εκκλησιαστικό μνημείο.
Συγχαρητήρια εκφράζουμε επίσης και προς τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τον Μακαριώτατο και ιδιαίτερα το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου το οποίο λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.
Με αυτές τις σκέψεις, επευλογούμε την έναρξη των εργασιών της σημερινής μαθητικής ημερίδας ευχόμενοι κάθε επιτυχία με τη χάρη του Θεού.
Καλό Πάσχα. Σας ευχαριστώ

 

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων