09/07/2020 09/07/2020 Η επικρατούσα κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας του covid-19 και τα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνονται στα σημεία διέλευσης των δύο κοινοτήτων , δεν επιτρέπουν φέτος τη μετάβασή όλων όσων θα επιθυμούσαν προς την πατρώα γη και στον κατεχόμενο σήμερα Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, στην κατεχόμενη κοινότητα Σύγκρασης της επαρχίας Αμμοχώστου, ανήμερα της εορτής του, την...
09 Ιουλίου, 2020 - 15:51
Τελευταία ενημέρωση: 09/07/2020 - 15:56

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Αλειτούργητος έμεινε ο ναός του Αγίου Προκοπίου

Διαδώστε:
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Αλειτούργητος έμεινε ο ναός του Αγίου Προκοπίου

Η επικρατούσα κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας του covid-19 και τα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνονται στα σημεία διέλευσης των δύο κοινοτήτων , δεν επιτρέπουν φέτος τη μετάβασή όλων όσων θα επιθυμούσαν προς την πατρώα γη και στον κατεχόμενο σήμερα Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, στην κατεχόμενη κοινότητα Σύγκρασης της επαρχίας Αμμοχώστου, ανήμερα της εορτής του, την Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2020.

Τα τελευταία 12 συναπτά έτη, από το 2009, έγινε κατορθωτή (μετά την τουρκική εισβολή του 1974) η τέλεση της θείας Λειτουργίας έστω και στην ημέρα της εορτής του Αγίου σε αυτή την μοναδική βυζαντινή εκκλησία η οποία ανάγεται στο 10ο αιώνα και είναι από τις λίγες στην Κύπρο οι οποίες έχουν αφιερωθεί προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Προκοπίου.

Πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 ο ναός του Αγίου Προκοπίου αποτελούσε μεγάλο προσκύνημα, ενώ κατά την ημέρα της εορτής του γινόταν μεγάλη πανήγυρη. Το αγίασμα που βρίσκεται στον περίβολο του Ναού έχει την ιδιότητα της θεραπείας δερματικών παθήσεων, γι΄ αυτό και πολλοί πιστοί από όλη την Κύπρο κατέφευγαν στη χάρη του αγίου. Μέχρι το 1974 η εμποροπανήγυρη του Αγίου Προκοπίου της Σύγκρασης ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη της επαρχίας Αμμοχώστου μετά από εκείνη του Αποστόλου Βαρνάβα της Σαλαμίνας.

“Προσευχή και πόθος όλων, είναι σύντομα ν’ αξιωθούμε να ζήσουμε την απελευθέρωση της κατεχόμενης πατρίδας, τη συντήρηση και επαναλειτουργία των ναών μας”, καταλήγει η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων