07/01/2021 07/01/2021 Με την πρέπουσα τιμή, υπό τους περιορισμούς μεν, εόρτασε η Κύπρος τα Άγια Θεοφάνεια, ολοκληρώνοντας τον εορτολογικό κύκλο του Αγίου Δωδεκαημέρου. Επίκεντρο των φετινών εορτασμών ήταν η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, όπου της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας, προέστη ο επιχώριος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, εκπροσωπών ταυτόχρονα...
07 Ιανουαρίου, 2021 - 13:12
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2021 - 13:16

Με το βλέμμα στραμμένο στην Αμμόχωστο

Διαδώστε:
Με το βλέμμα στραμμένο στην Αμμόχωστο

Με την πρέπουσα τιμή, υπό τους περιορισμούς μεν, εόρτασε η Κύπρος τα Άγια Θεοφάνεια, ολοκληρώνοντας τον εορτολογικό κύκλο του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Επίκεντρο των φετινών εορτασμών ήταν η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, όπου της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας, προέστη ο επιχώριος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, εκπροσωπών ταυτόχρονα και τον Προκαθήμενο της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κύπρου.

Παρά τον αρχικό προγραμματισμό, εντούτοις λόγω της πανδημίας, δεν κατέστη εφικτή η παρουσία των δύο κορυφαίων θεσμών Εκκλησίας και Πολιτείας, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου και του Εξοχοτάτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Παρέστησαν οι έντιμοι κ.κ. Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Διοικητής της Διοίκησης Ναυτικού Αρχιπλοίαρχος Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου Γιώργος Οικονόμου εκ προσώπου του Αρχηγού Αστυνομίας κ. Στυλιανού Παπαθεοδώρου και ο Διοικητής της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού Συνταγματάρχης Λουκάς Χατζημιχαήλ.

Εκκλησιάστηκαν επίσης ο πρώην δήμαρχος Αγίας Νάπας, νυν Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννης Καρούσος (χωρίς επίσημη εκπροσώπηση), οι βουλευτές Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης και Γεώργιος Κάρουλλας και αρκετοί πιστοί, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Οι ιερές ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από το Κρατικό Κανάλι ΡΙΚ1, δορυφορικά από το ΡΙΚSAT αλλά και από τον τηλεοπτικό σταθμό OMEGA.

Απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα και σε όσους παρακολουθούσαν μέσω των τηλεοπτικών δέκτων, ο Πανιερώτατος απηύθυνε τις εόρτιες ευχές της Εκκλησίας για το αρξάμενο ήδη νέον έτος 2021 όπως αυτό είναι «ευλογημένο από τον Θεό και ελπιδοφόρο, ούτως ώστε σύντομα με τη βοήθεια της επιστήμης αλλά και την ευθύνη που οφείλει ν’ αναλάβει ο καθένας προσωπικά, να μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε αυτή τη σκληρή δοκιμασία της πανδημίας που διέρχεται ο τόπος μας αλλά και όλος ο κόσμος».

Ο ποιμενάρχης της κατεχόμενης επί 46 και πλέον έτη βασιλεύουσας πόλης της Αμμοχώστου, δεν μπόρεσε να κρύψει την απαρέσκειά και θλίψη του και για «όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα με την αναιδή συμπεριφορά ορισμένων που διοργανώνουν picnic στη γη των πατέρων μας και δεν μπορούμε εμείς να πάμε και να τελέσουμε τον Αγιασμό των Υδάτων στην πρωτεύουσα της επαρχίας μας, που είναι βαθιά ριζωμένη στην ψυχή μας».

Ιδιαίτερα επικριτικός στάθηκε απέναντι σε όσους κατευθύνουν τα πράγματα του κόσμου, καλώντας τους να μην καθοδηγούνται από αλλότρια συμφέροντα, αλλά να ενσκήψουν στον πόνο και στη θλίψη ενός λαού που εδώ και τέσσερις δεκαετίες υφίσταται αυτή τη σκληρή δοκιμασία, ούτως ώστε με τη βοήθεια του Θεού να μπορέσουμε να τελέσουμε όχι μόνο τη σημερινή ακολουθία αλλά να λειτουργήσουμε όλες τις εκκλησίες μας ολόκληρης της κατεχόμενης Κύπρου, για να λαμπρύνεται και εκεί το όνομα του Τριαδικού Θεού».

Ευχήθηκε τέλος όπως “ο επιφανείς στον κόσμο Χριστός, να φωτίζει όλους και να κατευθύνει τη ζωή και τα έργα μας”.

Λόγω των ιδιάζουσων συνθηκών και περιορισμών από την πανδημία, ο Καθαγιασμός των Υδάτων στο λιμανάκι της Αγίας Νάπας, δεν πραγματοποιήθηκε.

Κείμενο: Διάκονος Επιφάνιος Παπαντωνίου/ Φώτο Ανδρέας Φλοκκάς

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων