21/01/2022 21/01/2022 Με μια εξαιρετική συζήτηση που σκιαγράφησε -κατά το δυνατόν- την υφιστάμενη κατάσταση στο Κυπριακό, επεξηγώντας τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, τις διπλωματικές εντάσεις και τις συνεργασίες μεταξύ των περιφερειακών κρατών με έμφαση στην αναζήτηση πολιτειακής και ενεργειακής ασφάλειας, πραγματοποιήθηκε χθες η 4η κατά σειρά διάλεξη του 11ου κύκλου του διαλέξεων, στο Παραλίμνι. Ομιλητές δυο ακαδημαϊκοί, οι κ....
21 Ιανουαρίου, 2022 - 10:11
Τελευταία ενημέρωση: 21/01/2022 - 11:29

Νομικές και Γεωπολιτικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος

Διαδώστε:
Νομικές και Γεωπολιτικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος

Με μια εξαιρετική συζήτηση που σκιαγράφησε -κατά το δυνατόν- την υφιστάμενη κατάσταση στο Κυπριακό, επεξηγώντας τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, τις διπλωματικές εντάσεις και τις συνεργασίες μεταξύ των περιφερειακών κρατών με έμφαση στην αναζήτηση πολιτειακής και ενεργειακής ασφάλειας, πραγματοποιήθηκε χθες η 4η κατά σειρά διάλεξη του 11ου κύκλου του διαλέξεων, στο Παραλίμνι.

Ομιλητές δυο ακαδημαϊκοί, οι κ. Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Νομικής και Παύλος Κοκτσίδης, Ειδικός Επιστήμονας του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Ανώτερου Ακαδημαϊκού Ιδρύματος της Κύπρου, που ανέλυσαν το θέμα: «Νομικές και γεωπολιτικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος».

Ο κ. Κωνσταντινίδης εστίασε στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Βαρώσι, αλλά και τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία. Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν οι πρόνοιες των σχετικών ψηφισμάτων και έγινε ανάλυση των νομικών και πολιτικών πτυχών και προεκτάσεών τους, ώστε να υπάρχει ακριβής ενημέρωση για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και διαχείριση του Κυπριακού προβλήματος υπό τις παρούσες αντίξοες συνθήκες.

Ακολούθως, ο κ. Κοκτσίδης επικεντρώθηκε στην στρατηγική κατανόηση του Κυπριακού ως ζήτημα ανταγωνισμού και ασφαλείας σε μια ιδιαίτερα ρευστή πολιτικά περιοχή, έτσι ώστε να κατανοηθούν καλύτερα οι θέσεις των δυο πλευρών, νοουμένου ότι θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την επίδραση που ασκούν στο Κυπριακό Ζήτημα οι υπό διαμόρφωση γεωπολιτικοί παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί κεντρικό πεδίο ανταγωνισμού, εξαρτήσεων και συγκρούσεων και ως εκ τούτου το Κυπριακό ζήτημα αναπόφευκτα επηρεάζεται από τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, τις επιδιώξεις στον τομέα της ενέργειας, τις ενδεχόμενες απειλές και τις επιδιώξεις των περιφερειακών κρατών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων