30/10/2022 30/10/2022 Με μια σεμνή τελετή που έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου, τίμησε το πρωί της Κυριακής, 30 Οκτωβρίου 2022, το πολυσήμαντο έργο του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Προέδρου Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, ανακηρύσσοντας τον Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου. Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, μία ακραιφνής εκκλησιαστική...
30 Οκτωβρίου, 2022 - 21:18
Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2022 - 20:55

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας επίτιμο Μέλος του Συλλόγου Ελληνικών Γυμνασίου Αμμοχώστου

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας επίτιμο Μέλος του Συλλόγου Ελληνικών Γυμνασίου Αμμοχώστου

Με μια σεμνή τελετή που έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων Ελληνικών Γυμνασίων Αμμοχώστου, τίμησε το πρωί της Κυριακής, 30 Οκτωβρίου 2022, το πολυσήμαντο έργο του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Προέδρου Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, ανακηρύσσοντας τον Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας, μία ακραιφνής εκκλησιαστική προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας, γεγονός που επαυξήθηκε με την πρόσφατη εκλογή του στη θέση του Προέδρου των Ορθοδόξων στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αμμοχώστου το 1974, όντας ήδη διάκονος της Μονής του ιδρυτή της Εκκλησίας Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα.

Τους παρισταμένους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του ΣΑΦΕΓΑ κ. Ανδρέα Μάτσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία και προσφορά των Γυμνασίων Αμμοχώστου και στο σκεπτικό της απόφασης.

Το βήμα έλαβε ο Δήμαρχος Δερύνειας κ. Άντρος Καραγιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πολυετές έργο του και την άριστη γνώση του στο θρησκευτικό και ιστορικό τομέα. Επεσήμανε επίσης τη σημαντικότητα της μόρφωσης του, την ευγένεια και τη γαλήνη που τον διακρίνει, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην προσπάθεια βελτίωσης του κοινωνικού, πολιτικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Δρ Σίμος Ιωάννου, αναφέρθηκε στην αφοσίωση του Μητροπολίτη Βασιλείου στα υψηλά καθήκοντα του ιδιαίτερα μετά το 2007 όπου κλήθηκε να καταστεί πρώτος Μητροπολίτης μετά από 8 αιώνες της ανασυσταθήσης Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Έκτοτε κατάφερε να αναβαθμίσει τη σχέση του προσφυγικού κόσμου με την πόλη της Αμμοχώστου και τα χωριά της επαρχίας ενώ πρωταγωνιστεί στον αγώνα για επιστροφή και θεμελίωση της ειρήνης.

Με την παρουσία του και τις λειτουργίες των κατεχόμενων εκκλησιών πρόσθεσε, δίνει πνοή στην πολιτιστική κληρονομιά που καταστρέφεται με την πάροδο του χρόνου. Η αγάπη του Μητροπολίτη Βασιλείου για τα γράμματα αποτυπώνεται τόσο στην ακαδημαϊκή του πορεία με την απόκτηση δυο διδακτορικών τίτλων, λαμπρές μεταπτυχιακές αλλά και κατά τη διάρκεια της φοίτησης του στο Α’ Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Οι απόφοιτες και απόφοιτοι του μόνο περηφάνια νοιώθουν για το συμμαθητή τους, συμπλήρωσε.

Στο σκεπτικό της βράβευσης το οποίο αναγνώστηκε από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αποφοίτων και Φίλων Γυμνασίων Αμμοχώστου κ. Θέμη Θεμιστοκλέους, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην εμπνευσμένη ποιμαντορία του Πανιερωτάτου, στην αγάπη που επιδεικνύει για το ποίμνιο και στον ένθερμο αγώνα του υπέρ των δικαίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Κυπριακού Ελληνισμού, την αγωνία του για τα κατεχόμενα εδάφη μας. Τέλος, εξέφρασαν την ιδιαίτερη τιμή και περηφάνεια για τον απόφοιτό τους και το πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο.

Στην αντιφώνηση του ο τιμώμενος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε το ΣΑΦΕΓΑ για την τιμή αυτή και σημείωσε την περηφάνεια του για τα ελληνικά γυμνάσια Αμμοχώστου επισημαίνοντας ωστόσο ότι, το γνωστικό και πνευματικό επίπεδο τους βοήθησε τον ίδιο στην μετέπειτα πορεία του.

Οι σύγχρονες συνθήκες πρόσθεσε, απαιτούν τόσο από την εκπαίδευση όσο και από την Εκκλησία να εργαστούν σθεναρά ούτως ώστε να κρατηθούν οι αξίες και τα ιδανικά, να εκσυγχρονιστούν ώστε να πεισθεί ο άνθρωπος ότι χωρίς τη σχέση του με το Θεό δεν μπορεί να εκπληρώσει τις πνευματικές του αναζητήσεις.

Αναφερόμενος στην Αμμόχωστο, ο Πανιερώτατος μίλησε για τον διαρκή αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την εκδίωξη των προσφύγων, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη βεβήλωση της πολιτιστικής κληρονομιάς από την Τουρκία αντιπαραβάλλοντας το ζήτημα της Κύπρου με το Ουκρανικό ενώ καταλήγοντας ανάφερε ότι, θα συνεχίσει το δικό του αγώνα στο εθνικό έργο μέσα στο εκκλησιαστικό πλαίσιο που υπηρετεί.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Πολιτισμου Γιάννης Τουμαζής, οι βουλευτές Αμμοχώστου Νίκος Γεωργίου και Χρίστος Σενέκης, οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, Λευκονοίκου Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου, η Πρόεδρος του ΔΣ Θεατρικού Ομίλου Κύπρου Αντιγόνη Παπαφιλίππου, εκπρόσωποι σωματείων και οργανωμένων συνόλων Αμμοχώστου, συγγενείς, συμμαθητές και συγχωριανοί του τιμώμενου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων