15/10/2023 06/01/2024 Παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και άλλων επισήμων, ο Δήμος Παραλιμνίου τίμησε τη μνήμη των θανόντων συμπολιτών του και όσων έχασαν την ζωή τους καθ’ οποιονδήποτε τρόπο κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59. Προηγήθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, προϊσταμένου του...
15 Οκτωβρίου, 2023 - 12:15
Τελευταία ενημέρωση: 06/01/2024 - 19:12

Παραλίμνι: Ημέρα μνήμης για τους πεσόντες της ΕΟΚΑ παρουσία Χριστοδουλίδη

Διαδώστε:
Παραλίμνι: Ημέρα μνήμης για τους πεσόντες της ΕΟΚΑ παρουσία Χριστοδουλίδη

Παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και άλλων επισήμων, ο Δήμος Παραλιμνίου τίμησε τη μνήμη των θανόντων συμπολιτών του και όσων έχασαν την ζωή τους καθ’ οποιονδήποτε τρόπο κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59.

Προηγήθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου.

Τελέστηκε επίσης το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Μιχαήλ, ο οποίος συνδέονταν με μακρά πνευματική φιλία με τον Μητροπολίτη κ. Βασίλειο αλλά και με την πόλη του Παραλιμνίου.

Επίσης παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Τουρισμού Κωστας Κουμής, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, Βουλευτές της επαρχιας Αμμοχώστου, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλειας και εκπρόσωποι από την τοπική αυτοδιοίκηση της επαρχίας Αμμοχώστου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγώνα της ΕΟΚΑ που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού.

Αισιοδοξία Χριστοδουλίδη πως παρά τις δυσκολίες θα υπάρξει επανέναρξη συνομιλιών

Παρόλες τις δυσκολίες, παρόλα τα προβλήματα, παρόλες τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή μας είμαστε αισιόδοξοι ότι, ναι, θα πετύχουμε τον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «σε μια χρονική περίοδο, όπου καλούμαστε να διαβούμε δύσβατα μονοπάτια, για να διασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, για να δημιουργήσουμε ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του κυπριακού λαού, είναι με έντονο και ανυπόκριτο αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας που βρισκόμαστε σήμερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου για να αποτίσουμε τον προσήκοντα φόρο τιμής στους ήρωες-αγωνιστές της ΕΟΚΑ του Δήμου Παραλιμνίου».

Σημείωσε πως «μνημονεύουμε και τιμούμε σήμερα τα άξια τέκνα του Παραλιμνίου, που δεν δίστασαν λεπτό να θέσουν την ίδια τους τη ζωή στη διάθεση της πατρίδας, στον αγώνα υπέρ της πολυπόθητης ελευθερίας».

Τόνισε πως «ο αγώνας που έδωσαν μνημονεύεται διαχρονικά όχι μόνο σήμερα, με σκοπό να εμπνεύσει και να ενδυναμώσει ηθικά τον Κυπριακό Ελληνισμό, έτσι ώστε να ανταπεξέλθει των δυσκολιών που διέρχεται διατηρώντας πρώτα και πάνω από όλα καθολική ενότητα και ομοψυχία».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «ο αγώνας και οι θυσίες των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, οδήγησαν σε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, οδήγησαν στη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, της πατρίδας μας που οι πληγές της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής παραμένουν, δυστυχώς, εδώ και 49 χρόνια ανοικτές».

«Τις ζούμε και τις βιώνουμε καθημερινά, τις βλέπετε κάθε πρωί και εδώ στο Παραλίμνι», είπε, προσθέτοντας ότι «οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η παράνομη κατοχή και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού συνεχίζονται και παραμένουν η πιο ηχηρή υπενθύμιση του ιστορικού χρέους που έχουμε για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Ένα ιστορικό χρέος που αντηχεί μέσω και του ηρωισμού και της θυσίας όλων αυτών που τιμούμε σήμερα».

«Έχουμε, λοιπόν, ηθική υποχρέωση να μην συμβιβαστούμε με την κατοχή, και αυτή πρέπει να είναι και η υπόσχεσή μας προς τις μελλοντικές γενιές του τόπου μας», σημείωσε.

Ο Προέδρος της ΚυπριακήςΔημοκρατίας ανέφερε πως «είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που εργαζόμαστε στη βάση συγκεκριμένου πλάνου και σχεδιασμού, έτσι ώστε να πετύχουμε την άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών που θα μας οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, στη βάση πάντα των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ και παρόλες τις δυσκολίες, παρόλα τα προβλήματα, παρόλες τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή μας είμαστε αισιόδοξοι ότι, ναι, θα πετύχουμε τον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017».

Σημείωσε πως «το αιώνιο παράδειγμα προσφοράς των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ, του πιο αγνού και ηρωικού αγώνα σε τούτο τον τόπο, αποτελεί αέναο χρέος και ευθύνη, αποτελεί υποχρέωση, αλλά κυρίως είναι το μέτρο που καθορίζει το πραγματικό μπόι του ανθρώπου, το μέτρο της λευτεριάς».

Είπε πως «με αυτό το μέτρο θα αξιολογηθούμε όλοι απέναντι στους αγωνιστές του Παραλιμνίου, απέναντι στην Ιστορία, απέναντι στις γενιές που θα έρθουν σε τούτο τον τόπο».

Ανέφερε επίσης πως «το Όραμά μας για επανένωση και απελευθέρωση της Κύπρου μας καθορίζεται από την ανδραγαθία, τον ηρωισμό και τις θυσίες της ηρωικής γενιάς του 1955-‘59. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους»

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων