21/08/2019 21/08/2019 Με τις ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου την Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019, ομάδα νέων από την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου πραγματοποίησαν προσκυνηματική εκδρομή στα ορεινά χωριά Φοινί και Όμοδος. Τους νέους συνόδευσε ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς. Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να περιδιαβούν στο γραφικό χωριό Φοινί και...
21 Αυγούστου, 2019 - 16:19

Τον Τίμιο Σταυρό στον Όμοδο προσκύνησαν νέοι της Αμμοχώστου

Διαδώστε:
Τον Τίμιο Σταυρό στον Όμοδο προσκύνησαν νέοι της Αμμοχώστου

Με τις ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου την Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019, ομάδα νέων από την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου πραγματοποίησαν προσκυνηματική εκδρομή στα ορεινά χωριά Φοινί και Όμοδος. Τους νέους συνόδευσε ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Κκαράς.

Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να περιδιαβούν στο γραφικό χωριό Φοινί και να ενημερωθούν για τα παραδοσιακά αγγειοπλαστεία και λουκκούμια του.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Όμοδος και τον Ιερό Ναό (Μοναστήρι) του Τιμίου Σταυρού, όπου εκεί τους υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα οι εφημέριοι του ναού π. Κωνσταντίνος Ξενοφώντος και π. Νεόφυτος Ζήνωνος.

Στον Ιερό ναό φυλάσσεται ξύλινος Σταυρός με αργυρεπίχρυσο κάλυμμα, ο οποίος είναι τοποθετημένος σε ειδικό κουβούκλιο στο τέμπλο του ναού . Την επιφάνεια του Τιμίου Σταυρού κοσμούν διάφορες παραστάσεις από τη ζωή του Χριστού. Στα τέσσερα άκρα του Σταυρού είναι οι τέσσερις Ευαγγελιστές, ενώ στο κέντρο του, βρίσκεται ο ΑΓΙΟΣ ΚΑΝΝΑΒΟΣ που ονομάζεται και ΑΓΙΟ ΣΧΟΙΝΙΟ. Αποτελεί κομμάτι από εκείνο το σχοινί που οι Ρωμαίοι έδεσαν τον Χριστό πάνω στο Σταυρό οδηγώντας Τον προς τον Γολγοθά και είναι το μοναδικό που σώζεται στο κόσμο.

Είχαν επίσης την ευκαιρία να προσκυνήσουν την τιμία κάρα του Αποστόλου Φίλιππου η οποία φυλάσσεται μέσα σε αργυρεπίχρυση πυραμοειδή θήκη. Τη γνησιότητα του κρανίου αυτού μαρτυρούν οι σφραγίδες των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων Μεγάλου Θεοδοσίου και Ηρακλείου. Το Ιερό κειμήλιο της Ορθοδοξίας φυλασσόταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τις 31 Ιουλίου 1204. Μετά την άλωση της από τους Φράγκους μεταφέρθηκε για προφύλαξη στο χωριό Αρσινόη της επαρχίας Πάφου. Λίγο μετά το 1735 κλάπηκε η θήκη και το 1770 αντικαταστάθηκε από αυτή που σώζεται μέχρι σήμερα με δαπάνη του τότε Μητροπολίτη Πάφου Παναρέτου. Για μεγαλύτερη ασφάλεια η θήκη με το Αποστολικό Κρανίο μεταφέρθηκε πριν το 1788 στον Ιερό Ναού του Τιμίου Σταυρού Ομόδους.

Το μεσημέρι όλοι οι εκδρομείς κατέλυσαν σε ταβέρνα της περιοχής. Έχοντας αποκομίσει συγκινητικές αναμνήσεις και έντονα συναισθήματα οι νέοι επέστρεψαν εις τα ίδια νωρίς το απόγευμα, ευχαριστώντας θερμά την Ιερά Μητρόπολη για την εκδρομή, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για μια άλλη πνευματική ευκαιρία και συνάντηση.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων