06/01/2021 06/01/2021 Στην σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού και των σκληρών περιοριστικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί εξ αιτίας του θανατηφόρου ιού, εορτάστηκε φέτος, στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Λευκωσία, η Εορτή των Θεοφανείων, με την οποία κλείνει και ο κύκλος του λεγομένου Δωδεκαημέρου. Του Λουκά Α. Παναγιώτου Με δέουσα, όπως πάντα, πνευματική κατάνυξη, πανηγυρική λαμπρότητα...
06 Ιανουαρίου, 2021 - 20:48
Τελευταία ενημέρωση: 06/01/2021 - 20:49

Η εορτή των Θεοφανείων στο Μετόχι του Κύκκου

Διαδώστε:
Η εορτή των Θεοφανείων στο Μετόχι του Κύκκου

Στην σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού και των σκληρών περιοριστικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί εξ αιτίας του θανατηφόρου ιού, εορτάστηκε φέτος, στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Λευκωσία, η Εορτή των Θεοφανείων, με την οποία κλείνει και ο κύκλος του λεγομένου Δωδεκαημέρου.

Του Λουκά Α. Παναγιώτου

Με δέουσα, όπως πάντα, πνευματική κατάνυξη, πανηγυρική λαμπρότητα και εκκλησιαστική ιεροπρέπεια, αλλά και την προβλεπόμενη, από τον περί λοιμοκαθάρσεως νόμο, προσέλευση πιστών, τιμήθηκε η μνήμη της εν τω Ιορδάνη Βαπτίσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

 

 

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της Μεγάλης Δεσποτικής Εορτής, στον ιερό Ναό του αγίου Προκοπίου, χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της πανηγυρικής Αρχιερατικής θείας Λειτουργίας των Θεοφανείων, καθώς και της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, πλαισιούμενος από ιερείς και διακόνους της Μητροπόλεως και Πατέρες της Μονής Κύκκου.

Παρακολουθείστε ολόκληρο το κήρυγμα του Πανιερωτάτου:

 

 

Στο κήρυγμά του, κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού, ο Πανιερώτατος, απευθυνόμενος προς τους παρισταμένους, αλλά και προς τους παρακολουθούντες, μέσω του δεύτερου κρατικού τηλεοπτικού καναλιού και της τηλεόρασης Sigma, απ’ ευθείας την αναμεταδιδόμενη λατρευτική σύναξη, αναφέρθηκε στη λυτρωτική διάσταση της μεγάλης αυτής Εορτής τονίζοντας ότι: «Η βάπτιση του Χριστού είναι η αφετηρία του κοσμοϊστορικού και κοσμοσωτήριου έργου Του. Από τη βάπτιση αρχίζει το λυτρωτικό Του κήρυγμα, με το οποίο κάλεσε τους ανθρώπους προς σωτηρία».

Στη συνέχεια, ο Κύκκου Νικηφόρος, έχοντας ως γνώμονα και οδηγό του την πατερική παράδοση της Εκκλησίας μας, ανέλυσε τους λόγους, τους συμβολισμούς, το θεολογικό βάθος και τη σωτηριολογική δύναμη της βαπτίσεως του Κυρίου.

«Με την βάπτισή Του, ο Σωτήρας Χριστός φώτισε το γένος των ανθρώπων και του άνοιξε τον δρόμο της λυτρώσεως, της ανακαινίσεως και της αιώνιας ζωής, γι’ αυτό η σημερινή μέρα λέγεται και ημέρα των φώτων, όπως τη χαρακτηρίζει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος.

»Με τη βάπτιση του Κυρίου και τη διακήρυξη του Θεού Πατρός και την επιβεβαίωση του Αγίου Πνεύματος, εἴδομεν τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν, ἐλάβομεν Πνεῦμα ἐπουράνιον, εὕρομεν πί¬¬¬¬στιν ἀληθῆ, ἀδιαίρετον Τριάδα προσ¬κυνοῦντες, αὕτη γὰρ ἡμᾶς ἔσωσεν».

 

 

Επεσήμανε, ακολούθως, ότι «ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός φανερώνεται σήμερα και ομολογείται στους ανθρώπους ως Υιός του Θεού, Λυτρωτής και Σωτήρας, πηγή της χάριτος και της αλήθειας, αληθινό φως, που δωρίζει σ’ όλους τον φωτισμό και τελεσιουργεί την ανακαίνιση και τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους από την αμαρτία, τον διάβολο και τον θάνατο».

«Ας ανοίξομε, λοιπόν, και ’μεις τις πόρτες της ψυχής μας», κάλεσε τους πιστούς ο Πανιερώτατος, «για να εισέλθει και να κατοικήσει σ’ αυτές ο Χριστός, που είναι το φως της Θεογνωσίας και να ανοίξει τους οφθαλμούς της διανοίας μας και να μας γεμίσει από σοφία και σύνεση, ώστε η ζωή μας να κυριαρχείται όχι από το σκοτάδι του μίσους, αλλά από το φως της αγάπης, όχι από την υπερτροφική επικράτηση του εγώ, αλλά από την ταπεινοφροσύνη, όχι από τον φόβο του θανάτου, αλλά από την ελπίδα της Αναστάσεως».

Κλείνοντας τον λόγο του τόνισε: «Ας είναι για τον καθένα μας τα φετινά Θεοφάνεια αφετηρία για μια αληθινή πνευματική αναγέννηση, γιατί μόνο έτσι θα καταστούμε άξιοι της αγάπης και της αιώνιας Βασιλείας του Θεού, αλλά και στην παρούσα ζωή ο Επιφανής Θεός θα φανεί επιεικής και θα δικαιώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας και σύντομα η ακρωτηριασμένη σήμερα πατρίδα μας θα λυτρωθεί από τα δεσμά της. Μόνο έτσι ο βαπτιζόμενος σήμερα Σωτήρας Χριστός θα φανεί ίλεως και θα μας απαλλάξει με τη δική του παντοκρατορική προσταγή και θεϊκή εξουσία, από την οδυνηρή δοκιμασία της επάρατης και θανατηφόρας πανδημίας του κορωνοϊού».

Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού τελέσθηκε μόνο εντός του ναού και όχι όπως συνηθιζόταν τις προηγούμενες χρονιές, με τον αγιασμό των υδάτων, στο παρακείμενο συντριβάνι των κήπων του Μετοχίου.

Προ του Δι’ ευχών, ο της Μονής Κύκκου Καθηγούμενος και σεπτός Ποιμενάρχης της ομωνύμου Μητροπόλεως, ευχήθηκε σε όλους «η αύρα του Αγίου Πνεύματος, που εν είδει περιστεράς εκάθησε επί την κεφαλή του βαπτιζόμενου σήμερα, στον Ιορδάνη ποταμό, Σωτήρος Χριστού, να δροσίζει πάντοτε τις ψυχές μας και να απαλύνει τις διαθέσεις μας και να ωραιοποιεί τα συναισθήματά και τους λογισμούς μας, ώστε να υπερβαίνουμε τους φραγμούς του μίσους και των προκαταλήψεων και να ζούμε όλοι εν ενότητι, ομονοία και αδελφοσύνη. Γιατί μόνο έτσι ο Παντοδύναμος Κύριος, ο βαπτιζόμενος σήμερα Σωτήρας Χριστός, θα συντομεύσει τον χρόνο της καλής παιδαγωγίας μας και θα μετατρέψει τον ρουν των πραγμάτων και θα μας απαλλάξει, τόσο από την τουρκική επεκτατική κακουργία, όσο και από την οδυνηρή του κορωνοϊού θανατηφόρα πανδημία».

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων