07/01/2024 07/01/2024 Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα και σύμφωνα με την Κυκκώτικη τάξη και παράδοση εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανίων στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Προκοπίου, αλλά και οι φιλόξενοι αύλειοι χώροι του πλημμύρισαν κυριολεκτικά από την παρουσία πλήθους πιστών, οι οποίοι προσήλθαν με ευλάβεια για να λάβουν...
07 Ιανουαρίου, 2024 - 10:15
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2024 - 10:18

Κύκκου Νικηφόρος: “Η ειρήνη δεν μπορεί να είναι καρπός κροκοδείλιων δακρύων”

Διαδώστε:
Κύκκου Νικηφόρος: “Η ειρήνη δεν μπορεί να είναι καρπός κροκοδείλιων δακρύων”

Μέσα σε κατανυκτικό κλίμα και σύμφωνα με την Κυκκώτικη τάξη και παράδοση εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανίων στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στη Λευκωσία.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Προκοπίου, αλλά και οι φιλόξενοι αύλειοι χώροι του πλημμύρισαν κυριολεκτικά από την παρουσία πλήθους πιστών, οι οποίοι προσήλθαν με ευλάβεια για να λάβουν την ευλογία του Επιφανέντος Θεού και να μετάσχουν της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού. Ανάμεσά τους και οι Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, ο Βουλευτής Λευκωσίας Αλέκος Τρυφωνίδης και ο Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Αντιδήμαρχος Λευκωσίας Χρύσανθος Φάκας.

Της Ευχαριστιακής Συνάξεως και του Μεγάλου Αγιασμού προεξήρχε ο Καθηγούμενος της ιστορικής και σεβασμίου Ιεράς Μονής της Ελεούσας του Κύκκου και σεπτός Ποιμενάρχης της Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, πλαισιούμενος από τον Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Πυλιώτη, τον Πρωτοπρεσβύτερο Άγγελο Ζλάτεβ και τους διακόνους Ιάκωβο και Θεοχάρη.

Αμέσως μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, κλήρος και λαός, με λιτανευτική πομπή μετέβησαν στους καταπράσινους και ολάνθιστους κήπους του Μετοχίου, όπου τελέσθηκε σε πανηγυρικό κλίμα ο Καθαγιασμός των Υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο παρακείμενο συντριβάνι.

Σε σύντομο λόγο του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στη σημασία του μεγάλου γεγονότος της βαπτίσεως του Κυρίου στον Ιορδάνη ποταμό, στο γιατί η σημερινή εορτή ονομάζεται Θεοφάνια, αλλά και στη θέσπιση του Μυστηρίου του Βαπτίσματος.

«Με τη βάπτισή του ο Σωτήρας Χριστός φώτισε το γένος των ανθρώπων και του άνοιξε τον δρόμο της λυτρώσεως, της ανακαινίσεως και της αιώνιας ζωής και βασιλείας του Θεού. Και η βασιλεία του Θεού, αγαπητοί χριστιανοί, δεν προσδιορίζεται τοπικά ή χρονικά. Είναι μια νέα δυνατότητα για τον άνθρωπο. Η βασιλεία του Θεού είναι ένας νέος τρόπος ζωής που κυριαρχείται όχι από το μίσος, αλλά από την αγάπη, όχι από την υπερτροφική επικράτηση του εγώ αλλά από την ταπεινοφροσύνη, όχι από τον φόβο του θανάτου αλλά από την ελπίδα της Αναστάσεως», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο σεπτός Ποιμενάρχης σύστησε ευχόμενος τα φετινά Θεοφάνια να είναι για τον καθένα μας «αφετηρία για μια αληθινή πνευματική αναγέννηση, γιατί μόνο έτσι θα καταστούμε άξιοι της αγάπης και της αιώνιας βασιλείας του Θεού. Αλλά και στην παρούσα ζωή ο Επιφανής Θεός θα φανεί επιεικής και θα δικαιώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας και σύντομα η ακρωτηριασμένη σήμερα πατρίδα μας θα λυτρωθεί από τα δεσμά της».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «η ειρήνη δεν μπορεί να είναι καρπός κροκοδείλιων δακρύων, υποκριτικών και συγκινητικών λόγων, εκείνων που την ίδια στιγμή μηχανεύονται τον εξοστρακισμό της από τη ζωή του κόσμου, επειδή έτσι το απαιτούν τα πάσης φύσεως γεωπολιτικά συμφέροντά τους. Η ειρήνη ως καρπός της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, μόνο στο όνομα του Χριστού και στην εφαρμογή των αρχών του Ευαγγελίου Του θα επικρατήσει τόσο στη μαρτυρική μας πατρίδα, όσο και μεταξύ όλων των λαών και των εθνών».

Κατακλείοντας τον λόγο του, ο Κύκκου Νικηφόρος, ευχήθηκε «ο επιφανής σήμερα Τριαδικός Θεός να χαρίζει ευλογημένο, χαρούμενο, ειρηνικό και καρποφόρο, πνευματικώς και υλικώς, το νέο έτος 2024. Χρόνια Πολλά σε όλους».

 

Λουκάς Α. Παναγιώτου

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων