20/09/2019 20/09/2019 Μια άκρως συγκινητική παρουσίαση βιβλίου έλαβε χώρα την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία στο Μέγα Συνοδικό του Μετοχίου της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου, που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου. Παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα του διακεκριμένου...
20 Σεπτεμβρίου, 2019 - 18:33
Τελευταία ενημέρωση: 20/09/2019 - 18:55

“ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΝΤΙΚΡΥ”: Παρουσίαση βιβλίου για τους Έλληνες της Β. Ηπείρου

Διαδώστε:
“ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΝΤΙΚΡΥ”: Παρουσίαση βιβλίου για τους Έλληνες της Β. Ηπείρου

Μια άκρως συγκινητική παρουσίαση βιβλίου έλαβε χώρα την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία στο Μέγα Συνοδικό του Μετοχίου της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής Κύκκου, που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κύκκου και Τηλλυρίας και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρου.

Παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα του διακεκριμένου συγγραφέα κ. Θοδωρή Δεύτου «ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΝΤΙΚΡΥ», από εξαίρετους ομιλητές με διαπιστωμένες εθνικές ευαισθησίες, μιας και το θέμα του βιβλίου αναφέρεται στα δύσκολα χρόνια που πέρασαν οι γηγενείς Έλληνες της Βορείου Ηπείρου επί διακυβέρνησης Ενβέρ Χότζα και όχι μόνο.

Πρώτος ομιλητής ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ταμασού & Ορεινής κ. Ησαΐας, ο οποίος σκιαγράφησε με μελανά χρώματα τα δεινά των αδελφών μας της Βορείου Ηπείρου από το δικτατορικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα, αλλά επεκτάθηκε και στην σημερινή κατάσταση με τους αδελφούς μας εκεί να δέχονται συνεχείς προκλήσεις, να τους υφαρπάζουν τις περιουσίες, όπως στη Χειμάρρα, να σκοτώνουν τον Αριστοτέλη Γκούμα έξω από το σπίτι του στη Χειμάρρα επειδή μιλούσε Ελληνικά στο τόπο του, να εκτελούν-δολοφονούν ανήμερα της Εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου 2018 τον Εθνομάρτυρα Κωνσταντίνο Κατσίφα, να καταστρέφουν το μνημείο του Μακεδονομάχου Θύμιου Λώλη και όλα αυτά, με την καθοδήγηση των Τούρκων οι οποίοι έχουν μετατρέψει την Αλβανία σε προτεκτοράτο τους.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Δρ. Ελένη Θεοχάρους η οποία έχει αποδείξει εν τοις πράγμασι ως Ευρωβουλευτής, την αλληλεγγύη της προς τους δοκιμαζόμενους αδελφούς μας που κατοικούν ακόμη και σήμερα στα ιερά χώματα της Βορείου Ηπείρου, τα οποία οι πρόγονοι μας έχουν ποτίσει με το αίμα τους, όπως είπε. Υπογράμμισε ότι αυτή η πατρίδα ( Β. Ήπειρος ) την οποία ο Ελληνικός στρατός απελευθέρωσε τρεις φορές, παραμένει ακόμα σκλάβα κάτω από την μπότα ενός παρανοϊκού πρωθυπουργού ο οποίος με έχει κηρύξει Persona non grata (ανεπιθύμητη δηλαδή στην χώρα του) και ο οποίος είναι το σκυλάκι του Ερντογάν. Πρέπει να ξέρετε, τόνισε η κ. Θεοχάρους, ότι η Αλβανία είναι το προτεκτοράτο της Τουρκίας στα Βαλκάνια.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο βιβλίο και δήλωσε εντυπωσιασμένη διότι περιγράφει με τόση καθαρότητα, με τόση αλήθεια όσα υπέστη ο γηγενής Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου τα σκληρά χρόνια του Ενβέρ Χότζα, που αξίζει να διαβαστεί από όλους τόνισε.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Κοσμήτορας της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας καθηγητής Αχιλλεύς Αιμιλιανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο βιβλίο και κατέθεσε τις δικές του απόψεις για τις συμφωνίες που έχει υπογράψει το Αλβανικό κράτος όπως το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, τις οποίες όμως ποτέ δεν σεβάστηκε το Αλβανικό κράτος. Το αξιοπερίεργο είναι ότι το Ελληνικό κράτος ποτέ δεν απαίτησε την εφαρμογή του πρωτοκόλλου μετά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν στην πλευρά των νικητών.

Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος των Κυπρίων Ν. Μαγνησίας, φιλόλογος – ιστορικός κ. Αδάμος Μουζουρής, ο οποίος έκανε έναν παραλληλισμό του Βορειοηπειρωτικού με το Κυπριακό και μίλησε με πολύ θερμά λόγια για το βιβλίο και τον συγγραφέα, κυρίως τονίζοντας την σπουδαία συμβολή του στα Νεοελληνικά γράμματα.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιότατος Κύκκου & Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος ο οποίος έκανε πολύ σημαντικές επισημάνσεις πάνω στις ομιλίες των εισηγητών και κυρίως του κ. Αιμιλιανίδη.

Ολοκληρώνοντας ο συντονιστής της εκδήλωσης, πρόεδρος του Ένωσης Βορειοηπειρωτών Κύπρου «Ο Πύρρος» κ. Αλέξανδρος Ζιούλης ευχαρίστησε όλους, ομιλητές και ακροατήριο, κυρίως δε τον συγγραφέα ο οποίος με το μυθιστόρημα του έφερε ξανά στην επιφάνεια ένα θέμα το οποίο δυστυχώς η Ελληνική πολιτική τάξη το έχει εγκαταλείψει από το 1945.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων