14/05/2020 14/05/2020 Τελέστηκε σήμερα Πέμπτη 14 Μάϊου σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση, η ενθρόνιση της νέας Kαθηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Αμιρούς Γερόντισσας Εφραιμίας. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αμαθούντος κ. Νικολάου και Λήδρας κ. Επιφανίου, με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεώς, των Ηγουμένων των...
14 Μαΐου, 2020 - 17:18

Ενθρόνιση νέας Καθηγουμένης Ιεράς Μονής Παναγίας Αμιρούς

Διαδώστε:
Ενθρόνιση νέας Καθηγουμένης Ιεράς Μονής Παναγίας Αμιρούς

Τελέστηκε σήμερα Πέμπτη 14 Μάϊου σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και παράδοση, η ενθρόνιση της νέας Kαθηγουμένης της Ιεράς Μονής Παναγίας Αμιρούς Γερόντισσας Εφραιμίας.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, συλλειτουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αμαθούντος κ. Νικολάου και Λήδρας κ. Επιφανίου, με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεώς, των Ηγουμένων των ανδρώων Μονών της Μητροπολιτικής μα περιφέρειας και πολλών κληρικών. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν και οι Ηγουμένες των γυναικείων Ιερών Μονών Αγίου Ηρακλειδίου γερόντισσα Προδρόμη, Ιεράς Μονής Παναγίας Αμασγούς γερόντισσα Επιφανία και Ιεράς Μονής Παναγίας Σφαλαγγιώτισσας γερόντισσα Ευγενική.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος πραγματοποίησε την τελετή της ενθρονίσεως της νέας Καθηγουμένης. Την εψηφισμένη γερόντισσα πρόσφεραν ενώπιων του Πανιερωτάτου οι Καθηγουμένες των Ιερών Μονών Αγίου Ηρακλειδίου γερόντισσα Προδρόμη και Επιφανία της Ιεράς Μονής Παναγίας Αμασγούς.

Στους πατρικούς του λόγους ο Πανιερώτατος απευθυνόμενος στη γερόντισσα Εφραιμία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η διαποίμανση της Μονής θα πρέπει να γίνεται με αυταπάρνηση, με ταπείνωση και με πολλή προσευχή. Η ηγουμένη μιμείται το Χριστό στη διακονία της και αναλώνεται νυχθημερόν για την πνευματική καθοδήγηση και στήριξη των αδελφών της Μονής. Κοντά της θα πρέπει να αναπαύονται όλες οι αδελφές της Μονής, και να αποτελεί βάλσαμο παρηγοριάς σε κάθε δυσκολία και δοκιμασία τους. Την παρότρυνε να μιμηθεί τη χριστομίμητη υπακοή και το πνεύμα αυτοθυσίας και πολλής προσευχής που διέκρινε την μακαριστή γερόντισσα Μαριάμ αλλά και της πρώτης Ηγουμένης της Μονής Γερόντισσας Μαρίας.

Ο Πανιερώτατος ευχήθηκε στην νέα Ηγουμένη το παράδειγμα των νεοφανών Αγίων της εκκλησίας μας Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού και των υποτακτικών του, του Αγίου Εφραίμ Κατουνακιώτου και του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου να αποτελεί οδοδείκτη στη ζωή της και στήριγμα στην κατά Θεόν διακονία της.

Η γερόντισσα Εφραιμία στην αντιφώνηση της αφού ευχαρίστησε τον Θεό και την Παναγία που κάτω από την σκέπη της διακονεί σαν μοναχή περισσότερο από 20 χρόνια, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της μακαριστής γερόντισσας Μαριάμ εξαίροντας το ασκητικό της παράδειγμα, την αγάπη της για τον Θεό και την ιδιαίτερη αγάπη που επιδείκνυε τόσο προς αυτήν όσο και στις υπόλοιπες αδελφές της συνοδείας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στην καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Ηρακλειδίου Γερόντισσα Προδρόμη για την διαχρονική πνευματική σχέση και επικοινωνία και τους αδελφικούς δεσμούς που διατηρεί αυτή και η συνοδεία της με την Ιερά Μονή Παναγίας Αμιρούς.

Έκανε αναφορά στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ ευχαριστώντας τον για την αγάπη με την οποία περιβάλλει την μονή και την στήριξη του μέσα στην πορεία όλων αυτών των χρόνων.

Περαίνοντας τον λόγο της ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο και πνευματικό της πατέρα γιατί κοντά του ακούμπησε τον ένθεο πόθο της για αφιέρωση στον Θεό και κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του αγωνίζεται στην κατά Θεόν αγώνα της.

Η Θεία Λειτουργία και η τελετή της ενθρονίσεως της νέας Καθηγουμένης τελέσθηκαν κεκλεισμένων των θυρών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των έκτακτων περιοριστικών μέτρων.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων