27/08/2022 27/08/2022 Η μνήμη του Οσίου και θεοφόρου πατρός Ιωσήφ του Ησυχαστού εορτάσθηκε σε Πανηγυρική Ιερά Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Μαχαιρά προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου. Με τον Πανιερώτατο συλλειτούργησαν, το βράδυ της Παρασκευής 26 Αυγούστου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λήδρας κ. Επιφάνιος, ο Καθηγούμενος...
27 Αυγούστου, 2022 - 15:32
Τελευταία ενημέρωση: 27/08/2022 - 15:33

Εορτασμός του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού στην Ι. Μονή Μαχαιρά

Διαδώστε:
Εορτασμός του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού στην Ι. Μονή Μαχαιρά

Η μνήμη του Οσίου και θεοφόρου πατρός Ιωσήφ του Ησυχαστού εορτάσθηκε σε Πανηγυρική Ιερά Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Μαχαιρά προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανασίου.

Με τον Πανιερώτατο συλλειτούργησαν, το βράδυ της Παρασκευής 26 Αυγούστου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μαχαιρά Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λήδρας κ. Επιφάνιος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Μέσα Ποταμού Αρχιμ. Παΐσιος και αρκετοί ιερείς και διάκονοι από άλλες Μονές και διάφορες Μητροπόλεις. Η συμμετοχή πιστών ήταν αθρόα.

Ο Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής ανεχώρησε για την ποθούμενη Βασιλεία των ουρανών ανήμερα της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου του σωτηρίου έτους 1959. Ως εκ τούτου, η μνήμη του τελείται είτε στις 16 Αυγούστου (κυρίως στο Άγιον Όρος) είτε στις 28 Αυγούστου που είναι η ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με το παλαιό ημερολόγιο. Φέτος επειδή η 28η Αυγούστου είναι Κυριακή, η μνήμη του στη Μονή Μαχαιρά μετατέθηκε την προηγουμένη, ώστε να εορταστεί με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο.

Ο Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής αποτελεί αδιάσπαστη συνέχεια της ησυχαστικής παράδοσης του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και των Κολλυβάδων Πατέρων της εποχής της Τουρκοκρατίας. Υπενθύμισε σε μια εποχή δύσκολη για τα εκκλησιαστικά και μοναστικά δεδομένα την αναγκαιότητα της αδιάλειπτης νοεράς προσευχής. Από τη ρίζα του Αγίου προήλθαν με την πρόνοια του Αγίου Θεού δεκάδες Μοναστήρια ανά το παγκόσμιο και εκατοντάδες μοναχοί και μοναχές δια των πνευματικών του τέκνων και μελών της συνοδείας του, κυρίως του Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνας, του Γέροντα Χαράλαμπου Καθηγουμένου της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους και του Γέροντα Ιωσήφ του Βατοπαιδινού.

Από τον Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό προήλθαν δύο κλάδοι: Ο Γέροντας Εφραίμ Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, της πολυπληθέστερης Μονής του Αγίου Όρους και μιας από τις πολυπληθέστερες Μονές σε όλη την Ορθοδοξία, και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού, πνευματικός πατέρας πολλών ανδρικών και γυναικείων Μονών στην Κύπρο, αλλά και χιλιάδων πιστών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων