12/11/2023 13/11/2023 Πανηγυρικά εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού η σεπτή μνήμη του Πολιούχου και Προστάτου της, Αγίου Ιωάννου Πατριάρχου Αλεξανδρείας του Ελεήμονος, με επίκεντρο τον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της πόλης. Το απόγευμα του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου 2023, στον Εσπερινό χοροστάτησε o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σταγών και...
12 Νοεμβρίου, 2023 - 18:00
Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2023 - 3:13

Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στη Λεμεσό για τον Πολιούχο Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα

Διαδώστε:
Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στη Λεμεσό για τον Πολιούχο Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα

Πανηγυρικά εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού η σεπτή μνήμη του Πολιούχου και Προστάτου της, Αγίου Ιωάννου Πατριάρχου Αλεξανδρείας του Ελεήμονος, με επίκεντρο τον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της πόλης.

Το απόγευμα του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου 2023, στον Εσπερινό χοροστάτησε o Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος. Επίσης στον Εσπερινό συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος και Ηγούμενος του Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμανδρίτης Νήφων, οι Ηγούμενοι της Μονής Βαρλαάμ, Αρχιμανδρίτης Βενεδικτος, και της Μονής Αγίας Τριάδος, Αρχιμανδρίτης Δομέτιος, ο Προϊστάμενος Μητροπολιτικού Ναού της Μητροπόλεως Σταγών Αρχιμανδρίτης Λεόντιος, ο Προϊστάμενος Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Καλαμπάκας, Αρχιμανδρίτης Διονύσιος, ο γέροντας του κελίου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου από το Άγιο Όρος, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος, από το Πατριαρχείο Αντιοχείας, οι Ιερομόναχοι από την Μονή Μεγάλου Μετεώρου π. Γρηγόριος και π. Χρυσόστομος, ο Ιεροδιάκονος από την Μονή Βαρλαάμ π. Σάββας και Ιερείς και Διακόνοι της Ιεράς Μητροπόλεώς Λεμεοσού.

Προ του «Νυν απολύεις…» ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος προσεφώνησε τους Σεβασμιώτατους και τους ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους στην πανήγυρη. Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Σαράντα Εκκλησιών, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο για την ευγενική πρόσκλησή του, κήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς κυρίως στην μεγάλη αρετή της Ελεημοσύνης και στην ιδιαίτερη σημασία της για την πνευματική πορεία του κάθε πιστού.

Τους ύμνους του Εσπερινού απέδωσαν μεγαλοπρεπώς η Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεώς Λεμεσού «Ρωμανός ο Μελωδός» υπό τη διεύθυνση του Πρωτοπρ. Νικόλαου Λυμπουρίδη και την παρουσία του κ. Γεώργιου Κωνσταντίνου και η Βυζαντινή Χορωδία του κ. Βασίλη Βασιλείου.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023, τελέσθηκε η Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, ο οποίος χοροστάτησε και στην ακολουθία του Όρθρου, και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Καρπασίας κ. Χριστοφόρου και Αμαθούντος κ. Νικολάου.

Επίσης της Θείας Λειτουργίας συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελος και Ηγούμενος του Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμανδρίτης Νήφων, οι Ηγούμενοι της Μονής Βαρλαάμ, Αρχιμανδρίτης Βενεδικτος, και της Μονής Αγίας Τριάδος, Αρχιμανδρίτης Δομέτιος, ο Προϊστάμενος Μητροπολιτικού Ναού της Μητροπόλεως Σταγών Αρχιμανδρίτης Λεόντιος, ο Προϊστάμενος Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Καλαμπάκας, Αρχιμανδρίτης Διονύσιος, ο γέροντας του κελίου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου από το Άγιο Όρος, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος, από το Πατριαρχείο Αντιοχείας, ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεώς Αρχιμανδρίτης Ισαάκ, οι Ιερομόναχοι από την Μονή Μεγάλου Μετεώρου π. Γρηγόριος και π. Χρυσόστομος, ο Ιεροδιάκονος από την Μονή Βαρλαάμ π. Σάββας και Ιερείς και Διακόνοι της Ιεράς Μητροπόλεώς Λεμεσού.

Το παρών στην εορτή έδωσαν ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαϊδης και πλήθος πιστών, που προσήλθαν ευλαβικά για να τιμήσουν τη μνήμη του Προστάτου της πόλεως, να προσκυνήσουν της ιερά κάρα του Αγίου, που έχει κομιστεί από την Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου προς ευλογία και αγιασμό των πιστών.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη αρετή του Αγίου Ιωάννου, την Ελεημοσύνη, που ήταν προς όλους τους ανθρώπους χωρίς εξαιρέσεις. Η Ελεημοσύνη πρέπει να γίνει σε όλους συνείδηση της ζωής μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την τιμητική παρουσία τους στην πανήγυρη του Πολιούχου. Επίσης ευχαρίστησε τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμανδρίτη Νήφων και τους υπόλοιπους πατέρες των Μετεώρων για την μεγάλη ευλογία να κομίσουν την Τιμία Κάρα του Αγίου στην πόλη.

Τους ύμνους απέδωσαν μεγαλοπρεπώς η Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεώς Λεμεσού «Ρωμανός ο Μελωδός» υπό τη διεύθυνση του Πρωτοπρ. Νικόλαου Λυμπουρίδη και η Βυζαντινή Χορωδία του κ. Βασίλη Βασιλείου.

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος θα παραμείνει στον Ναό του Αγίου για προσκύνημα μέχρι αύριο το βράδυ, 13 Νοεμβρίου 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Λεμεσό η Τιμία Κάρα του Πολιούχου Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ:


 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων