08/05/2023 08/05/2023 Ξεκινούν οι εργασίες για την ανέγερση του πρώτου ενοριακού ναού στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού αφιερωμένου στον Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή. Το απόγευμα της Κυριακής, 7 Μαϊου 2023, τελέστηκε ο Αγιασμός για την έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης του πρώτου ναού προς τιμήν του μεγάλου Ησυχαστή Αγίου της εποχής μας. Τον Αγιαμσό τέλεσε ο καθηγούμενος της Ιεράς...
08 Μαΐου, 2023 - 8:23
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2023 - 8:24

Λεμεσός: Ανέγερση πρώτου ενοριακού ναού προς τιμήν του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Λεμεσός: Ανέγερση πρώτου ενοριακού ναού προς τιμήν του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Ξεκινούν οι εργασίες για την ανέγερση του πρώτου ενοριακού ναού στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού αφιερωμένου στον Όσιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή.

Το απόγευμα της Κυριακής, 7 Μαϊου 2023, τελέστηκε ο Αγιασμός για την έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης του πρώτου ναού προς τιμήν του μεγάλου Ησυχαστή Αγίου της εποχής μας. Τον Αγιαμσό τέλεσε ο καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ.

Παρόντες στον Αγιασμό ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναϊρόμπι κ. Μακάριος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, κληρικοί και πιστοί της Μητροπολιτικής περιφέρειας. Να σημειωθεί ότι ο χώρος ανέγερσης του ναού είναι επί της οδού Θεράποντος στην Λεμεσό.

Λεμεσού Αθανάσιος: “Μεγάλο θαύμα αυτό που γίνετται”

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος στην ομιλία του μετά την ακολουθία του Αγιασμού αναφέρθηκε στην θαυμαστή εξεύρεση της γης για την ανοικοδόμηση του ναού.

«Ομολογώ ότι είναι ένα μεγάλο θαύμα αυτό που γίνεται σήμερα. Διότι μόλις ανακηρύχτηκε επισήμως από την Εκκλησία μας, ο άγιος Ιωσήφ ως Άγιος της Εκκλησίας, τότε ήθελα να κτίσω μια εκκλησία προς τιμή του Πατρός μας. Αυτού του ανθρώπου που εμείς ζήσαμε στους πόδες του μαθητού του και σε όλων των μαθητών του. Αλλά δεν ήταν εύκολο να βρεθεί χώρος και είπα στον Άγιο Ιωσήφ ‘‘να πιάσεις το μπαστουνάκι σου και να πάεις να βρεις χώρο να κτίσουμε την Εκκλησία’’. Πράγματι πήρε το μπαστουνάκι του που κρατούσε πάντοτε και πήγε και βρήκε τις τρεις αδελφές, την Ιφιγένεια και τις αδελφές της. Ήρθαν με πολύ προθυμία και μας παρέδωσαν τον χώρο αυτό για να κτιστεί ο ιερό ναός του Αγίου Ιωσήφ. Μετά είπαμε πρέπει να βρεθούν τα χρήματα για την ανοικοδόμηση και σιγά-σιγά ο Παππούλης αυτός κάνει τη δουλεία του και βρίσκει λίγο-λιγο τα απαραίτητα χρήματα για να ανεγερθεί ο ναός. Ο Ναός αυτός θα λειτουργήσει με ένα τρόπο θαυμαστό για την πνευματική ανοικοδόμηση και ωφέλεια του χριστεπώνυμου πληρώματος της ιεράς μητροπόλεως Λεμεσού και όλης της Κύπρου. Είναι ο πρώτος Ναός στον κόσμο που θεμελιώνεται επί του Αγίου Ιωσήφ, ως ενοριακός ναός», είπε.

Ο Πανιερώτατος επίσης ευχαρίστησε την κ. Ιφιγένεια και της αδελφές της που δώρισαν τον χώρο και όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του ναού.

Γέροντας Εφραίμ: Είμαστε δέκτες της θαυματουργικής του παρουσίας

Ο Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε στη μεγάλη ευλογία της Εκκλησίας η οποία αναγνωρίζει την προσφορά του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή.

«Είναι μια ευλογία το ότι έρχεται η Εκκλησία και αναγνωρίζει την προσφορά αυτού του Οσίου Πατρός, που για μας ήταν και είναι Άγιος… είμαστε δέκτες της θαυματουργικής του παρουσίας, είμαστε δέκτες της υπερφυσικής χάριτος που είχε και έχει αυτός ο Άγιος… Ο Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής, εκ των καρπών του, φαίνεται ότι είναι πολύ μεγάλος Άγιος και ένας σύγχρονος Γρηγόριος Παλαμάς. Διότι με την δική του γραφίδα, με το δικό του βίωμα, με τη δική του παρουσία έδωσε αυτό το πνεύμα το ησυχαστικό, αυτό το πνεύμα το πατερικό, αυτό το πνεύμα της αδιαλείπτου προσευχής. Γι’ αυτό οι επιστολές του είναι μια λεπτομερής διδασκαλία πως ο άνθρωπος οδηγείται στην αδιάλειπτο ευχή και κατ’ επέκταση στη θέωση», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαρτίου του 2020 η Αγία Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανακοίνωνε την αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού, μια απόφαση την οποία είχε προαναγγείλει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Άγιον Όρος το φθινόπωρο του 2019.

Η μνήμη του Οσίου Ιωσήφ ο Ησυχαστή τιμάται στις 15/28 Αυγούστου, καθώς αυτή είναι η ημέρα της Οσιακής κοιμήσεώς του το 1959.

Δείτε επίσης:

Ο Γέροντας Εφραίμ από την Ι.Μ Μαχαιρά: «Να επιμένουμε στην προσευχή με πίστη. Ο Θεός δεν μας ξεχνά»

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων