25/02/2023 25/02/2023 Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος παρεβρέθηκε χθες και τέλεσε τον Αγιασμό στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Πάρκου του παλαιοχριστιανικού ναού Προφήτη Ηλία στον δήμο Γερμασόγειας. Τα εγκαίνια τέλεσαν ο έντιμος υπουργός Μεταφορών κ. Γιάνης Καρούσος και ο Δήμαρχος Γερμασόγειας κ. Κυριάκος Ξυδιάς. Αναφερόμενος στο έργο που εγκαινιάστηκε, ο κ. Ξυδιάς είπε ότι ερείπιο παλαιοχριστιανικής αψίδας...
25 Φεβρουαρίου, 2023 - 9:55
Τελευταία ενημέρωση: 25/02/2023 - 9:57

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Πάρκου Προφήτη Ηλία

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Λεμεσού στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Πάρκου Προφήτη Ηλία

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος παρεβρέθηκε χθες και τέλεσε τον Αγιασμό στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Πάρκου του παλαιοχριστιανικού ναού Προφήτη Ηλία στον δήμο Γερμασόγειας.

Τα εγκαίνια τέλεσαν ο έντιμος υπουργός Μεταφορών κ. Γιάνης Καρούσος και ο Δήμαρχος Γερμασόγειας κ. Κυριάκος Ξυδιάς.

Αναφερόμενος στο έργο που εγκαινιάστηκε, ο κ. Ξυδιάς είπε ότι ερείπιο παλαιοχριστιανικής αψίδας εκκλησίας αφιερωμένης στον Προφήτη Ηλία εντοπίστηκε το 2001 από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και στη συνέχεια αποκαλύφθηκαν τα θεμέλια μιας μονόκλιτης ξυλόστεγης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, συνολικού μήκους 19μ. και πλάτους 8μ., με νάρθηκα και μια σειρά αιθουσών στα δυτικά, της οποία διασώθηκε μόνο η βορειοδυτική γωνιά. Επίσης, πρόσθεσε, εντοπίστηκαν υποστρώματα των δαπέδων στην αψίδα και τον κυρίως ναό, το θεμέλιο του συνθρόνου και του διαφράγματος του Πρεσβυτερίου και πιθανότατα μικρό οστεοφυλάκιο, ενώ εικάζεται ότι η καταστροφή του ναού οφείλεται σε πυρκαγιά.

Ακόμη κατασκευάστηκε στέγαστρο για το ναό και τα σωζόμενα προκτίσματα του και η τοπιοτέχνηση του γύρω χώρου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ποδηλατόδρομο, skatepark και παιδική χαρά.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων