11/05/2020 11/05/2020 Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού απέρριψε την αγωγή, που είχαν καταθέσει οι γονείς μοναχού κατά του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του Ηγούμενου Μαχαιρά Επιφάνειου, της μονής Μαχαιρά, της Εκκλησίας της Κύπρου και του Γενικού Εισαγγελέα, στην οποία υποστήριζαν ότι ο γιος τους προσηλυτίστηκε, προκειμένου να ενταχθεί στις τάξεις του μοναχισμού. Το δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει την αγωγή...
11 Μαΐου, 2020 - 12:22

Το δικαστήριο Λεμεσού δικαιώνει τον Μητρ. Αθανάσιο

Διαδώστε:
Το δικαστήριο Λεμεσού δικαιώνει τον Μητρ. Αθανάσιο

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού απέρριψε την αγωγή, που είχαν καταθέσει οι γονείς μοναχού κατά του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του Ηγούμενου Μαχαιρά Επιφάνειου, της μονής Μαχαιρά, της Εκκλησίας της Κύπρου και του Γενικού Εισαγγελέα, στην οποία υποστήριζαν ότι ο γιος τους προσηλυτίστηκε, προκειμένου να ενταχθεί στις τάξεις του μοναχισμού. Το δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει την αγωγή και να επιδικάσει έξοδα υπέρ των εναγομένων και σε βάρος των εναγόντων, όπως αυτά θα υπολογιστούν από τον πρωτοκολλητή.

«Καθίσταται εύρημα του Δικαστηρίου ότι, η απόφαση του Υιού να ακολουθήσει την πορεία που ακολούθησε, με τελική κατάληξη το μοναχισμό, είναι το αποτέλεσμα της δικής του ελεύθερης βούλησης και κρίσης. Η πορεία που ακολούθησε μετά από έντονο προβληματισμό, όπως ο ίδιος ανέφερε, είναι η ορθή και αυτή που τον οδήγησε στην πληρότητα, ικανοποίηση και χαρά για την επιλογή του. Αυτά δε τα συναισθήματα, εξακολουθεί να βιώνει μέχρι σήμερα, χωρίς ίχνος μεταμέλειας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Στην απόφαση του, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού αναφέρει ακόμη ότι «δεν αμφισβητείται και γίνεται αντίστοιχο εύρημα, η σταδιακή μεταστροφή του υιού από ένα κοσμικό άτομο, εθνικά, πολιτικά και κοινωνικά ευαισθητοποιημένο, στην πνευματικότητα που ενέχει ο μοναχικός βίος με την τήρηση αυστηρών κανόνων, ιεραρχίας, πειθαρχίας και ωραρίων. Το ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει το Δικαστήριο είναι, κατά πόσο αυτή η μεταστροφή και τελική κατάληξη του Υιού να αφιερωθεί ψυχή τε και σώματι στο μοναχισμό, είναι το αποτέλεσμα συνειδητής και ελεύθερης βούλησης του ή κατόπιν ελέγχου της σκέψης του, πλύσης εγκεφάλου και προσηλυτισμού από πλευράς Γέροντα ο οποίος του αφαίρεσε κάθε ελευθερία πνεύματος και τον κατέστησε πλήρες έρμαιο του».

Παράλληλα το δικαστήριο σημειώνει ότι «οι ισχυρισμοί των εναγόντων που αποδίδουν στο Γέροντα ψυχολογική επιρροή, στοχοποίηση και προσηλυτισμό του Υιού, δεν υποστηρίζονται από την προσκομισθείσα μαρτυρία. Αποτελούν τη γνώμη και συμπεράσματα των Εναγόντων. Ούτε ο εγκλεισμός του στην Ιερά Μονή Μαχαιρά έγινε ή τελεί υπό οποιεσδήποτε αθέμιτες συνθήκες, αλλά είναι το προϊόν δικής του ελεύθερης επιλογής. Αλλά ούτε, οι κατ’ ισχυρισμόν, αποτυχίες» του Υιού όπως αυτές περιγράφονται πιο πάνω, είχαν την επίδραση στην πορεία και ζωή του όπως αυτήν που προσδίδουν σ’ αυτές οι Ενάγοντες».

Πηγή: philenews

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων